Novembra un decembra mēneši ir piesātināti ar dažādiem nozīmīgiem svētkiem un pasākumiem – valsts svētki 18. novembrī, kā arī gatavošanās Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam. Ja vēlies ieturēt maltīti latviskā stilā un pārsteigt ciemiņus ar oriģinālām uzkodām, iedvesmojies no šīm receptēm, kuru sastāvā ir gardā Liepkalnu maize!
Liepkalnu saldskābmaize ar svaigu gurķu-piparmētru salsu un auksti kūpinātu skumbriju
Produkti:
Liepkalnu saldskābmaize -1 rika
Svaigs gurķis – 0.1kg
Kefīrs – 0.020
Piparmētra- 0.005kg
Sāls, pipari pēc garšas
Auksti kūpināta skumbrija – 0.050
Nograuzdē maizes rikas cepeškrāsnī un apzied ar olīveļļu. Gurķim izņem sēklas, sagriez mazos kubiņos, pievieno kefīru, sakapātu piparmētru un sagaršini ar sāli, pipariem. Kārto salsu uz maizes rikas un saplūkā pa virsu kūpināto zivi. Pasniedz ar svaigiem asniem.
Liepkalnu Sevišķās rupjmaizes sacepums ar mīkstu kazas sieru un saldajiem pipariem
Produkti:
Liepkalnu Sevišķā rupjmaize – tik, cik nepieciešams paplātes izklāšanai
Pildījumam uz 1kg.
Kazas siers (mīksts) – 0.400kg
Olas – 4gb
Svaigs krējums – 0.200
Marinēta salda paprika – 0.200
Maizei nogriez garozu un izklāj visu cepešpannu, malas arīdzan (es griežu maizi gareniski, lai lielākas šķēles). Ieplūkā pannā kazas sieru un pārlej ar saputotām olām ar svaigo krējumu. Sagriez saldos piparus un sabārsti visam pāri. Cep 170 grādu temperatūrā apmēram 30-40 min.
Saldskābmaizes uzkoda ar bazilika omleti un ķirštomātu
Produkti:
Liepkalnu Saldskābmaize – 1rika
Majo mērce – 0.010kg
Olas – 1gb
Svaigs krējums – 0.040kg
Svaigs baziliks – 0.005kg
Sāls, pipari pēc garšas
Ķirštomāti – apm. 2gb.
Nograuzdē saldskābmaizi, pārzied ar olīveļļu. Saputo olu ar svaigu krējumu un pieliec svaigi sakapātu baziliku. Lej sakarsētā pannā un cep kamēr gatava omlete. Pārzied maizei majo mērci (vari likt kādu mērci vēlies – gaumes lieta) un liec pāri omleti, izdaiļo ar ķirštomātiem un svaigajiem asniem.
Liepkalnu Lustīgās rupjmaizes grauzdiņš ar avokado guacamole un govs piena sieru
Produkti:
Lustīgā rupjmaize – 1 rika
Avokado – 1gb.
Tomāti – 1/2gb.
Sāls, pipari pēc garšas
Zilais sīpols – 0.010kg
Pētersīļi – 0.005kg
Baltvīna etiķis – 0.010l
Olīveļļa Extra vergin – 0.010l
Govs piena siers – 0.020kg
Nograuzdē maizi un pārzied ar olīveļļu. Avokado nomizo un sasmalcini blenderī (vari arī sakapāt). Tomātus noblanšē, nomizo un izņem sēklas, sagriez mazos kubiņos. Sakapā zilo sīpolu, pētersīļus un sajauc visu kopā ar avokado, sagaršini ar sāli, pipariem un olīveļļu, vīna etiķi. Govs piena sieru sagriez mazos kubiņos vai saplūkā. Pārzied maizi ar Guacamole un izkārto pāri sieru. Pasniedz ar svaigiem asniem.
Liepkalnu Pilngraudu rupjmaizes grauzdiņu salāti ar brendijā mērcētām plūmēm un vītinātu cūkgaļas šķiņķi
Produkti uz 1kg:
Liepkalnu pilngraudu maize – 0.400kg.
Ķiploki – pēc garšas
Olīveļļa – 0.050kg
Žāvētas plūmes – 0.200kg
Vītināts šķiņķis – 0.300kg
Rukolas lapas – 0.100kg
Sarkanvīna etiķis – 0.030
Olīveļļa extra vergin – 0.030
Brendijs – 0.020l.
Sāls, pipari, medus pēc garšas
Sagriez maizi stienīšos, apslaki ar olīveļļu, pārbirdini sāli un cep cepeškrāsnī kraukšķīgus. Plūmes izmērcē karstā ūdenī, nospied un pārlej ar brendiju, lai ievelkas, tad rupji sakapā. Šķiņķi saslaisē vai sagriez ļoti plānās šķēlēs. Olīveļļu saputo ar etiķi un medu krēmīgā mērcē. Visu sajauc un iecilā mērci.
Pupiņu salāti ar grauzdētu sevišķo Liepkalnu maizi un grilētu, marinētu papriku
Produkti uz 1kg:
Liepkalnu Sevišķā maize – 0.400kg
Olīveļļa – 0.050l
Paprika – 0.250kg
Balzametiķis – 0.030kg
Sāls, pipari, brūnais cukurs pēc garšas
Pupiņas vārītas – 0.250kg
Olīveļļa extra vergin – 0.050kg
Sarkanvīna etiķis – 0.040kg
Brūnais cukurs – 0.010kg
Sagriez maizi trīsstūros, apslaki ar olīveļļu un nograuzdē cepeškrāsnī. Sagriez papriku, nogrilē uz grilā vai grilpannas, apslaki ar balzāmetiķi un sagaršini ar sāli, atdzesē, pipariem. Saputo olīveļļu ar etiķi un brūno cukuru. Sajauc visu un iecilā putoto mērci.
Patriotiskais burgers ar biešu biezpienu, svaigajām salātlapām un kazas siera pastēti
Produkti:
2 šķēles Liepkalnu Lustīgās maizes
Svaigas salātlapas
Biezpiens – 100g;
Vārītas, rīvētas bietes – 50g
Mīksts kazas siers – 50g
Svaigs krējums – 25g
Sāls, pipari
Apgrauzdē maizes šķēles. Biezpienu sajauc ar rīvētām bietēm, pieber mazliet mazliet sāls un melnos piparus. Kazas sieru sajauc ar svaigo krējumu. Uz katras maizes rikas uzzied biešu-biezpiena masu un, pirms liec kopā, pa vidu ieklāj kazas siera pastēti un mazliet svaigu lapu. Dekorē ar svaigiem asniem.
Recepšu autors: Šefpavārs Andris Eisaks (La Kanna).