Ja vien arī tev patīk reizi pa reizei vakariņās uzaicināt draugus, šī Spagetti recepte desmit personām būs tavs īstais palīgs virtuvē. Pagatavošana nebūs sarežģīta, aizņems nedaudz laika un pavisam noteikti iepriecinās tavus draugus. Izmēģini!
RECEPTE DESMIT PORCIJĀM
“Dobeles dzirnavnieka” Spagetti 400 g
Sviests 100 g
Pētersīļi 50 g
Parmigiano Reggiano siers, smalki sagriezts 10 g
BOLOGNESE MĒRCEI
Brieža gaļa, malta 800 g
Medījuma buljons, liellopa buljons
vai vistas buljons 2 l
Sīpoli 300 g
Puravi 300 g
Ķiploki 50 g
Burkāni 200 g
Tomāti 1 kg
Rozmarīns 20 g
Timiāns 10 g
Lauru lapas 20 gab.
Olīveļļa 200 g
Kadiķogas 20 gab.
Sāls, melnie pipari
PASTAS PAGATAVOŠANA
Katliņā uzvāri ūdeni un liec iekšā pastu, pievieno sāli pēc garšas. Vāri, līdz pasta ir “al dente” (no itāļu valodas “uz zoba”) – pastas gatavības stadija, kad pats viducītis vēl ir nedaudz ciets), vai paskaties vārīšanas ilgumu uz iepakojuma. Nokās pastu caur sietiņu.
BOLOGNESE MĒRCES PAGATAVOŠANA
Nomazgā tomātus, sagriez uz pusēm. Liec cepešpannā, pievieno uz pusēm pārgrieztas ķiploka galviņas, timiānu, rozmarīnu, sāli un piparus pēc garšas, visu iesmērē ar olīveļļu. Liec cepties krāsnī 180º C apmēram 45 min, kamēr tomāti ir zeltaini brūni. Uz vidējas uguns katliņā ielej olīveļļu, pievieno sagrieztus sīpolus, puravus, smalki kapātu ķiploku, rīvētus burkānus, rozmarīnu, kapātas kadiķogas, timiānu, lauru lapas un sautē. Paralēli karstā pannā ielej olīveļļu, apcep maltu brieža gaļu, pievienojot sāli un piparus pēc garšas. Pēc tam gaļu liec katliņā ar sautētiem dārzeņiem, pievieno krāsnī ceptus tomātus un buljonu. Vāri līdz pirmajam burbulim. Tad samazini uguni līdz minimumam un sautē 2 h.
SERVĒŠANA
Šķīvja vidū piramīdas formā izliec pastu un pa virsu uzlej Bolognese mērci. Dekorācijai var izmantot timiāna zariņu un platu smaidu.
Labu apetīti!
Recepti piedāvā “Dobeles dzirnavnieks”.