Lai arī tradicionāli Lieldienās ierastākā maltītes sastāvdaļa ir olas, noderīgi atcerēties – tie ir svētki, kad galdā var celt visu svaigo, veselīgo, vieglo, ko sarūpējis pavasaris. Līdz ar dabas atmodu iespējams svētku maltīti variēt, izmēģinot arvien jaunas garšu kombinācijas. Rihards Frīdenbergs-Kalniņš, restorāna Eco Catering dibinātājs un šefpavārs, un Dobeles dzirnavnieks aicina būt radošiem un piedāvā 5 receptes, kas ļaus gan pārsteigt sev mīļos, ģimeni un ciemiņus, gan palutināt sevi ar pavasarīgiem ēdieniem.
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Tev būs nepieciešams 100g grūbu, 40g meža ķiploku, 60g ciedru riekstu, 40g Parmezāna, 60g olīveļļas, 6 paipalu olas, 5g valriekstu, 15 gramu spinātu, grams lauru lapu, sāls un pipari. Lakšu vietā vari izmantot baziliku. Paipalu olas vari aizstāt ar vistu olām (viena paipalu ola ir ¼ vistas olas). Parmezāna vietā vari izmantot Monterīgo sieru.
Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli un lauru lapām. Verdošā ūdenī liec grūbas un vāri tās aptuveni 25 minūtes. Sagatavo meža ķiploku pesto: blenderī liec lakšus, pieber ciedru riekstus, rīvētu Parmezānu, sāli, melnos piparus un olīveļļu, sablendē tos viendabīgā masā. Tad verdošā ūdenī liec paipalu olas uz 2 minūtēm un 30 sekundēm un uzreiz pēc tam atdzesē tās ledusaukstā ūdenī. Kad olas gatavas, uzmanīgi nomizo tās un sagriez uz pusēm. Nomazgā spinātus, valriekstus 5 minūtes grauzdē krāsnī 180 grādu temperatūrā. Visbeidzot sajauc grūbas ar meža ķiploku pesto un grauzdētiem valriekstiem, pievieno spinātus un sajauc atkal, izliec ēdienu skaistā šķīvī, dekorē ar paipalu olu pusītēm un uz smalkākās rīves pārrīvē ar Parmezānu.
„Meža ķiploki jeb lakši ir augi, kas sastopami mežā – tos tur noteikti nedrīkst plūkt! Izvēlies lakšus no kādas siltumnīcas vai veikala. Meža ķiploks ir veselībai ieteicams augs, kas uzlabo imūno sistēmu un dod spēku un možumu. Perfekta piedeva Lieldienām!” par vienu no receptes galvenajām sastāvdaļām stāsta Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.
Plaucēta zosu ola uz pufīgas mannas ciabatas
Tev būs nepieciešamas 3 zosu olas, 25 grami baltvīna etiķa, šķipsniņa sāls, 175g miltu Ekstra, 5g mannas graudu, 12,5g cukura, 3,5g sausā rauga, 12,5g olīveļļas, 100g ūdens, 50g spinātu, 5g sviesta, grams muskatrieksta. Zosu olas vietā vari izmantot vienu vistu olu.
Verdošā ūdenī ielej etiķi un pieber sāli, pazemini vārīšanās temperatūru uz vidēju, iesit olu un pēc 3 minūtēm ar caurduri izņem to laukā. Lai pagatavotu ciabatas maizi, izsijā miltus, pievieno sāli un cukuru, raugu atdzīvini ar siltu ūdeni 32 grādu temperatūrā un pielej klāt olīveļļu. Maizes mīklu mīci aptuveni 10 minūtes, tad uz stundu noliec atpūties, lai rūgst. Pirms veltnēšanas galda virsmu pārber ar mannu un liec virsū mīklu, izveltnē 1cm biezu kārtiņu un sagriez 10x10cm lielos gabalos. Liec uz cepešpannas atkal 15 minūtes, uzraudzē to siltā vietā un tad cep 180 grādos apmēram 10 līdz 12 minūtes. Tad uzkarsē pannu, uzlej olīveļļu, pievieno sviestu, pieber spinātus, iesāli un iepiparo tos, pievieno šķipsniņu muskatrieksta un viegli apcep. Visbeidzot servē maltīti – maizīti sagriez uz pusēm un apcep no abām pusēm tajā pannā, kur gatavoji spinātus, uzliec uz spinātiem plaucēto olu, kam pāri pārlej labu olīveļļu, pārkaisi sāli un melnos piparus.
Kā alternatīva ciabata maizītes receptei var būt gatavais Dobeles dzirnavnieka ciabata miltu maisījums.
„Lieldienas ir svētki, kad visa ģimene sanāk kopā. Bieži vien pavadām lielu daļu dienas pie pavarda. Vārām olas, cepam olas. Piedāvātā recepte ir labs veids, kā saviem mazajiem dot mīcīt mīklu un pašam darīt ko smalkāku, piemēram, plaucēt olu. Un tad varam sagaidīt viesus ar šo interesanto ēdienu, ko sauc arī par Benedikta olām,” stāsta Eco Catering šefpavārs.
Olu un Burbonas vaniļas krēms ar auzu pārslu griljāžu
Tev būs nepieciešams 200g Mascarpone, 5g Burbonas vaniļas, 100g auzu pārslu, 10g sviesta, 20g cukura, 60g olu dzeltenuma. Alternatīva Burbonas vaniļai varētu būt vaniļas cukurs.
Krēmam karsta ūdens peldē saputo olu dzeltenumus ar cukuru, pievieno Burbonas vaniļas sēkliņas, saputo Mascarpone un iecilā to olu dzeltenumos, līdz masa kļuvusi gaisīga. Atceries – ūdenim jābūt 70 – 80 grādu temperatūrā (nevis vārošam, lai olas nesaiet kunkuļos). Lai izveidotu griljāžu, apcep auzu pārslas, līdz tās kļūst zeltaini brūnas, pievieno sviestu. Turpini cept, pievieno cukuru un maisi, kamēr tas izkūst. Tad griljāžu atdzesē. Liec krēmu šķīvī, pārber ar griljāžu un izdekorē ar svaigām avenēm.
„Salda garša vienmēr raisa smaidu. Tikai atceries – izvēlies kvalitatīvus produktus!” saldo ēdienu raksturo R. Frīdenbergs-Kalniņš.
Miežu putraimu, jauno kartupeļu un murķeļu salāti ar rukolas pesto
Tev vajadzēs 60g miežu putraimu, 80g jauno kartupeļu, 350ml olīveļļas, gramu lauru lapas, 3g diļļu, 5g raudenes, 150g murķeļu, mazs zariņš timiāna, 1 ķiploka daiviņa, 100g rukolas, 60g ciedru riekstu, mazliet pētersīļu, 60g Parmezāna, 120g kazas siera, mazliet melno piparu un sāls. Murķeļu vietā vari izmantot šampinjonus, kazas siera vietā – Trikāta Sniega bumbas, rukolas vietā – vairāk pētersīļu. Parmezāna vietā vari lietot Monterīgo sieru.
Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli un lauru lapām, verdošā ūdenī ieliec miežu putraimus un vāri tos aptuveni 15 minūtes. Blenderī ieliec rukolu, pieber ciedru riekstus, rīvētu Parmezānu, sāli, melnos piparus un olīveļļu, sablendē to viendabīgā masā. Verdošā ūdenī ieliec murķeļus uz 10 minūtēm, tad noskalo tos un atkārto procesu 3 reizes. Murķeļus kārtīgi izspied no liekā ūdens un apcep tos uz pannas ar smalki kapātu ķiploku un timiānu. Pievieno sāli un svaigi maltus piparus. Kartupeļus sagriez uz pusēm un ievieto tos verdošā lauru lapu un sāls ūdenī. Sakapā dilles un pārber pāri kartupeļiem (lai tie sasūcas ar aromātu). Visbeidzot sajauc putraimus ar jaunajiem kartupeļiem un ceptiem murķeļiem, pārlej pāri pesto un pievieno svaigu, mīkstu un sulīgu kazas sieru.
“Recepte tiem, kas nelieto uzturā miltus. Mieži ir lieliska alternatīva. Fantastiska piedeva vai ēdiens ar olām!” par salātiem saka R. Frīdenbergs-Kalniņš.
Dobeles dzirnavnieka spageti, strausa olu un Gruyere siera sacepums
Sacepumam būs nepieciešami 120g Dobeles dzirnavnieka spageti Nr. 7, 260g jeb 1 gab. strausa ola, 80g saldā krējuma, 40g Gruyere siera, 3g maurlociņu, 5g sviesta, šķipsniņa sāls un piparu. Strausa ola ir ekvivalenta 20 vistu olām. Gruyere siera vietā iespējams lietot Krievijas vai Holandes sieru.
Vāri spageti līdz al dente (kas nozīmē – vidēji gatavi), t.i., apmēram 7 minūtes vārošā sāls ūdenī. Saputo strausa olu kopā ar saldo krējumu, kausētu sviestu, sāli un pipariem. Sarīvē sieru, smalki sakapā maurlociņus. No spageti sapin vieglas, mazas bumbiņas, pārlej ar olu masu un pārber ar sarīvēto Gruyere sieru. Liec iepriekš uzkarsētā krāsnī cepties apmēram 45 minūtes 180 grādu temperatūrā. Piezīme: cepešpannai jābūt tik lielai, lai ielietā masa būtu vismaz 3cm dziļa. Pēc 45 minūtēm sieram jābūt smaržīgam, brūnganam un kraukšķīgam, iekšpusei – pufīgai un maigai. Servēšanas laikā pārber sacepumu ar svaigi kapātiem maurlociņiem.
“Izvēlies tikai labākos produktus no ražotajiem, ko pazīsti. Tas ir ļoti svarīgi paša priekam un veselībai,” atgādina šefpavārs.
Lai gardas Lieldienas!
*Visas receptes paredzētas 3 personām.