1.1 C
Rīga
svētdien, 24 novembris, 2024

3 pastas receptes rudenīgām vakariņām

 

Kas ir gardākais un ātrākais, ko vari pagatavot vakariņās pēc garas un nogurdinošas darba dienas? Viennozīmīgi – pasta dažādās variācijās! Oktobris visā pasaulē ir pastas mēnesis, tāpēc apgūsti trīs neticami gardas receptes, ko iesaka Kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.


Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar žāvēto gaļu

Ķirbis labi sader ar kūpinātu gaļu ­ bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. 

Izejvielas (34 personām)

● 0.5kg ķirbja, nomazgāts un sagriezts1.5cm biezās šķēlītēs

● 1 ēdamk. eļļas

● 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un gareniski pārgrieztas uz pusēm

● daži zariņi timiāna (nav obligāti)

● sāls un svaigi malti pipari

● 50g krēmsiera

● 250g kūpinātas kakla karbonādes vai kādas citas ne pārāk treknas gaļas

● eļļa cepšanai

● 250g „Dobeles dzirnavnieka” pilngraudu spageti

● 50g lazdu riekstu 

Gatavošana

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Uz cepešpannas liek cepamo papīru un blakus citu citai izkārto ķirbju šķēlītes, pa vidu liekot ķiploka gabaliņus. Pārslaka ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Noslēdz ar timiāna zariņiem. Liek cepeškrāsnī un cep, kamēr ķirbis ir mīksts (aptuveni 15 minūtes). 

Lielā katlā uzvāra ūdeni, kam pievienota sāls. Kad ūdens sācis burbuļot, katlā liek spageti. Vāra 7 minūtes, kamēr pasta ir al dente vai 9 minūtes līdz pilnai gatavībai.

Gaļu sagriež kubiņos. Apcep uz pannas uzkarsētā eļļā. Noliek malā.

Uzkarsētā pannā apgrauzdē lazdu riekstus. Kad tie nedaudz padzisuši, noņem brūnās miziņas. Tos sagriež, samaļ vai piestā saspiež mazākos gabalos.

No krāsns izņem ķirbjus, liek bļodā kopā ar ceptajiem ķiplokiem (uzmanīgi izlasa ārā timiāna zariņus). Sablendē viendabīgā masā, beigās ieblendējot arī krēmsieru.

Pastu liek bļodā, iemaisa ķirbju un krēmsiera mērci. Kārto šķīvjos, pa virsu berot gaļas gabaliņus un nedaudz riekstu. 

 

Pastas salāti grieķu gaumē

Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). 

Sastāvdaļas (4­ personām)

● 300g „Dobeles dzirnavnieka” fusilli pilngraudu pastas

● sāls pēc garšas

● 200g ķirštomātiņu 

● viens garais gurķis vai 3 īsie lauka gurķi

● 1 sarkanais sīpols

● 200g fetas siera

● 200g olīvu

Salātu mērcei

● 2 ēdamk. sarkanvīna etiķa

● 2 ēdamk. extra virgin olīveļļas

● 1 ēdamk. citronu sulas

● 1 tējk. medus vai agaves sīrupa

Gatavošana

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli. Ieber fusilli ūdenī un vāra 6 minūtes al dente vai 8 minūtes līdz pilnas gatavības pastai. Caurdurī nokāš lieko ūdeni un fusilli atdzesē. 

Pagatavo mērci, kopā sajaucot visas tās sastāvdaļas. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm. Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs. Sīpolu nomizo un sagriež plānās ripiņās. Gatavo salātus, kopā lielā bļodā sajaucot tomātiņus, gurķu un sīpolu šķēlītes. Iemaisa olīvas. Pārlej ar mērci un samaisa.  

Kārto uz šķīvjiem vai pārliek servējamajā bļodā, pārkaisa ar fetas sieru.

 

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem.

Sastāvdaļas (2 personām)

● 160g „Dobeles dzirnavnieka” pilngraudu spageti

● sāls pēc garšas

● 1 ēdamk. eļļas cepšanai

● 30g sviesta

● 300g svaigu vai atlaidinātu garneļu, iztīrītu, bez galvām, bet ar astītēm

● 2 ķiploku daiviņas, notīrītas un sagrieztas plānās šķēlītēs

● 1 ēdamk. krēmsiera

● 1 sauja mazo spināta lapiņu

● 100g ķirštomātiņu, pārgriezt uz pusēm

Gatavošana

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli. Ieber spageti ūdenī un vāra 7 minūtes al dente vai 9 minūtes līdz pilnas gatavības pastai. Caurdurī nokāš lieko ūdeni. Spageti liek bļodā un iemaisa krēmsieru, kamēr tas izkusis. Pievieno spinātu lapiņas, samaisa. 

Kamēr spageti vārās, uz pannas uzkarsē eļļu un sviestu. Tajā apcep ķiploku šķēlītes (aptuveni 2 minūtes uz mazas liesmas). Liek garneles un cep, kamēr tās gatavas.

Noņem no pannas un noliek malā. Spageti kārto šķīvjos, virsū liekot ķirštomātiņus un garneles ar ķiplokiem. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.