Gan zilenes, gan mellenes dala vienu teritoriju mežā un arī pēc garšas ir līdzīgas. Latvijā gan vairāk iecienītas ir mellenes, bet zilenes ir populārākas Kanādā un Amerikā.
Vienā Latvijas daļā saka, ka esot laba melleņu raža – ogas lielas, bet vēl nav saldas, citi sūrojas, ka mellenāji tukši. Mellenes vēlams ēst svaigas, jo tajās ir karotīns, kas uzlabo redzi, B grupas vitamīni, minerālvielas, pektīnvielas, A provitamīns. Mellenes, tāpat kā upenes un ērkšķogas, satur vienu no retāk ogās sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kas nodrošina asinsvadu sieniņu elastību.
Zilenes jāvāc, kad ir nedaudz pastingras, nevis mīkstas. Tās var vārīt kopā ar dažādām ogām. Zilenes ir nedaudz skābas, tām nav izteikta aromāta, tāpēc ļaus izcelties citu ogu un augļu smaržām un garšām.
Mellenes ar citroniem
- 1,5 kg melleņu
- 1 kg ievārījuma cukura
- 2 citroni vai 4 laimi
Citrusaugļiem norīvē miziņu un izspiež sulu. Mellenes, cukuru, augļu sulu un miziņas liek lielā bļodā un ar dakšiņu saspaida (blendēt nevajag, jo ievārījums būs interesantāks, ja paliks dažas veselas ogas). Masu atstāj vēsumā aptuveni 5–6 stundas, tad katlā vāra uz vidēji lēnas uguns, līdz cukurs izkusis. Gatavu pilda sterilizētās burciņās un uzglabā vēsā, tumšā vietā.
Avots: Praktiski.la.lv