Kurš gan nav grauzis kraukšķīgus rabarberus uzreiz no dobes vai apmērcējis to kātus cukurtraukā, vai mielojies ar sulīgu rabarberu plātsmaizi! Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Bet, kamēr vēl kūku veidnēs un ķīseļa krūzēs valda rabarbers, Rimi Gardēži aicina atklāt tā neierastās rakstura šķautnes.
“Rabarbers ir dārzenis, taču tiek gatavots un lietots uzturā kā auglis – no tā top deserti, pīrāgi un ievārījumi. Rabarbera kātiem piemīt svaigi skābena garša, ko nodrošina ābolu un citronskābes klātbūtne. Kātos ir arī daudz dažādu mikroelementu: tie ir bagāti ar C, B grupas, P vitamīniem, satur kāliju, fosforu un magniju. Taču jāņem vērā – jo ilgāk rabarberi aug, jo vairāk organiskās skābes, t. s. skābeņskābes, uzkrājas kātos un lapās. Skābeņskābe var izraisīt intoksikāciju, tāpēc svarīgi rabarberu kātus regulāri nogriezt, jo tad augs atkal jauni, kuros skābeņskābes koncentrācija nav augsta,” stāsta Rimi veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.
Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošas rabarberu pagatavošanas receptes piedāvā Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Rabarberu un zemeņu salsa
Salsai nepieciešams:
2 rabarberu kāti
1/2 vaniļas pāksts
80 g cukura
250 g zemeņu
10 svaigu piparmētru lapiņu
Tortiljām nepieciešams:
240 g Mini tortilju Wheat soft Tacos Rimi Planet
1 ēd. k. cukura
1 ēd. k. vīnogu kauliņu eļļas
2 ēd. k. kanēļa pūdercukura
Rabarberus sagriež mazos kubiņos un apber ar cukuru. Pievieno vaniļas sēklas. Kad cukurs izkusis, pasilda, līdz rabarberi kļūst mīksti, un atdzesē. Smalki sagriež zemenes un piparmētras, pievieno salsai un samaisa. Mini tortiljas sagriež mazākos trijstūros, apviļā eļļā un cukurā un cep cepeškrāsnī 200 grādos, līdz tās kļūst kraukšķīgas. Daļu tortilju apkaisa ar kanēļa pūdercukuru.
Svaigā siera kūka ar rabarberiem
Pamatnei nepieciešams:
2 vistu olas
2 ēd. k. baltā cukura
2 ēd. k. kviešu miltu
Siera masai nepieciešams:
2 paciņas Filadelfijas siera
300 ml jogurta bez piedevām Eco
200 ml rabarberu biezeņa
Cukurs pēc garšas (atkarīgs no tā, cik biezenis salds)
10–12 g želatīna
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem, ietauko kūkas formu (18–21 cm diametrā). Puto olas ar cukuru līdz gaisīgai konsistencei. Iecilā izsijātus miltus un lej formā. Cep, kamēr gatavs (18–22 minūtes). Atdzesē.
Saputo Filadelfijas sieru ar jogurtu. Aukstā rabarberu biezenī iejauc želatīnu un ļauj uzbriest 5 minūtes. Tad sakarsē, līdz želatīns izkūst. Pievieno to siera masai un sajauc. Lej formā uz atdzesētās pamatnes un liek ledusskapī sastingt vismaz uz 3 stundām. Dekorē pēc patikas ar svaigām ogām vai viegli apvārītiem rabarberiem.
Rabarberu un aveņu sorbets
Nepieciešams:
500 g rabarberu
250 g aveņu
1 vaniļas pāksts
100 g cietes cukura jeb glikozes sīrupa
80 g baltā cukura
2 olu baltumi
30 ml rabarberu liķiera – pēc izvēles, ja vēlaties pastiprināt rabarberu garšu
Rabarberus uzvāra ar avenēm, cukuru un cietes sīrupu. Sablendē un izspiež caur sietu. Atdzesē. Sakuļ olu baltumus biezās putās un iecilā rabarberu biezenī. Lej traukā un liek saldētavā. Ik pēc 30 minūtēm saputo, lai sorbets izdotos gaisīgs un nenoslāņotos. Tas jāatkārto vismaz 3–4 reizes, līdz sorbets pilnībā sastindzis.
Autors: Rimi