2.3 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

5 padomi no Martas Stjuartes virtuves. Receptes tavai iedvesmai!

 

Teju ikvienam patīk pavadīt laiku virtuvē, taču, it īpaši tagad, kad vīrusa dēļ mums ir jāpavada daudz laika mājās, ir svarīgi pagatavot ēdienu ilgākam laikam un prast to saglabāt tā, lai arī nākamā ēdienreize ir tikpat garda kā pirmā.

Kulinārijas šovā “ Marta Stjuarte cep”, kas televīzijas kanālā “FOX Life” skatāms svētdienu rītos, pasaulē zināmā sabiedrības dāma parādīs savas iecienītākās receptes un arī pastāstīs par visu, ar ko saskārusies savas pieredzes laikā strādājot virtuvē. Šie padomi noderēs ikvienam – gan pieredzējušam konditoram, gan studentam, kurš vāra savus pirmos makaronus. 

Viss dubultā – pagatavo tā, lai pietiek ilgākam laikam. Saldējam!

Marta Stjuarte vienmēr atbalstījusi domu, ka ēdiens jātaisa tā, lai pietiek ilgākam laikam. Viņai ir labākie ieteikumi kā šo lielo ēdiena daudzumu uzglabāt svaigu ilgāk. Pirms liekam visu saldētavā, jāsadala ēdiens porcijās, lai tad, kad vēlamies uzsildīt sev pusdienas, nav jāatkausē un vēlreiz jāsasaldē viss pagatavotais. Šo pašu varam darīt arī ar tartēm, pašceptu plātsmaizi, braunijiem, viltoto zaķi un citiem gardumiem. Saldējam visu! Tā mēs varam samazināt arī netīro trauku daudzumu un atlicināt vairāk laika sev un saviem mīļajiem. 

Šo padomu var pielietot, ne tikai jau gatavam ēdienam, bet arī produktiem, kuri ar laiku sabojājas. Gan šī brīža situācijā, gan arī ikdienā, ļoti noderīgi ir saldēti dārzeņi. Iegādājaties tos tirgū, veikalā vai paši varam izaudzēt savus mīļākos zaļumus – dilles, lokus, pētersīļus, burkānus, kartupeļus un visu citu, kas garšo – kārtīgi jānomazgā, jānomizo, kas mizojams, jāsagriež gabaliņos un varam saldēt. Tādā veidā varēsim izvairīties no regulāras veikalu apmeklēšanas, jo visi mīļākie produkti būs rokas stiepiena attālumā.

Perfektās pastas pagatavošana ir māksla

Visvienkāršāk ir “iemest” katlā makaronus, pievienot sāli un atstāt, lai tie uzvārās. Nē – Stjuarte uzskata, ka īsteni gardas pastas pagatavošana ir mazliet sarežģītāka, taču jebkuram izdarāma. “Noslēpums, lai izdotos izcila pasta, ir pavāra uzmanība. Mums jāparūpējas, lai pasta visu laiku būtu kustībā – tā jāmaisa, kamēr vārās ūdens,” saka Marta Stjuarte. Katliņā ir jābūt krietnam daudzumam ūdens, vismaz vienai ēdamkarotei sāls uz pus kilogramu pastas un jāatmet paradums pievienot eļļu – tā traucēs pastai uzsūkt mērces garšu, kuru pievienosiet pēc tam.

Lasis kā restorānā – esi pats savs šefpavārs

Vislabākais veids kā pasniegt tik pat kvalitatīvi gatavotu lasi kā restorānā, ir zināt un sekot maziem, taču ļoti svarīgiem padomiem, kurus iekļaut savos ēstgatavošanas paradumos. Vienmēr pirms cepšanas kārtīgi nepieciešams nosusināt fileju, tad to vienkārši nepieciešams apbērt ar rupju sāli. Pirms cepšanas kārtīgi uzkarsējiet pannu un pirmo apcepiet laša filejas zvīņu pusi līdz tā ir kraukšķīga un viegli paceļama no pannas. Ja jūsu izvēlētais laša filejas gabaliņš ir biezs, tad Marta Stjuarte to iesaka vēl apcept cepeškrāsnī 5 minūtes.

Tava skaistā siera kūka – perfekta gan tās garša, gan virsiņa

Ņujorkas siera kūka ir pasaulē iecienīts deserts. Ne vienmēr tā izdodas perfekti, kad cenšamies to pagatavot mājās. Visbiežāk gandarījumu grauj kūkas virsma – tā ir saplaisājusi. Kā labot šo mazo, bet nepatīkamo problēmu? 

Marta Sjuarte arī mēdza saskarties ar šo problēmu, līdz brīdim, kad viņa atrada risinājumu. Pirms sākam gatavot siera kūku, pārliecinies ka krēmsiers ir istabas temperatūrā. Siera kūkas masu cep ūdens peldē – kūkas formu, kurā ir maisījums, liekam cepešpannā, kurā ir ieliets ūdens. Kad kūka ir gatava, jāļauj tai atdzist 20 minūtes, un tad ar nazi varam atdalīt kūkas ārējo malu no cepamās formas, un lūk – Tavas siera kūkas virsma ir perfekta.

Kafijas dzirnaviņās samali garšvielas un tagad baidies, ka kafija nebūs garda?

Daudziem mājās dziļi plauktā paslēpušās kafijas dzirnaviņas. Tās varam izmantot ne tikai kafijas samalšanai, bet arī, lai pagatavotu savus garšvielu maisījumus, sasmalcinātu riekstus vai kādus citus pārtikas produktus. Bet ko darīsim tad, kad dzirnaviņās tikko būsim maluši piparus, bet tūliņ jau rodas vajadzība malt kafiju? Dzirnaviņas var iztīrīt ar svaigu baltmaizes šķēli. Saplēsiet maizes šķēli, ielieciet dzirnaviņās, sasmalciniet, un tad rīvmaizei līdzīgo pulveri izberiet, izslaukiet dzirnaviņas ar papīra dvieli – vispirms atvienojot to no elektrības padeves. Un lūk! Atkal varat malt kafijas pupiņas.

Televīzijas kanāls “FOX Life” piedāvā vienkāršu recepti no Martas Stjuartes krājumiem, ko varēsi pagatavot jau šajās brīvdienās skatoties raidījumu “Marta Stjuarte cep” 22.marta rītā no plkst. 10:50.

Cepumi ar šokolādes gabaliņiem – kraukšķīgi un mīksti

Sastāvdaļas

120 g miltu

½ tēj.k. dzeramās sodas

115 g sviesta

65 g baltā cukura

130 g brūnā cukura

1 tēj.k. rupjās sāls

2 tēj.k. vaniļas ekstrakta

2 lielas olas

250 g šokolādes gabaliņu

Pagatavošana 

Uzsildiet cepeškrāsni līdz 180°C. Bļodā sajauciet kopā miltus un sodu. Atsevišķā traukā ar mikseri samaisiet sviestu ar balto un brūno cukuru, miksējiet aptuveni trīs minūtes, līdz ir izveidojusies viendabīga masa. Tad pievienojiet sāli, olas un vaniļas ekstraktu un turpiniet maisīt. Uzstādiet mikseri uz lēnāko režīmu un nesteidzīgi pievienojiet atsevišķajā bļodā esošo miltu maisījumu. Kad visas galvenās sastāvdaļas ir sajauktas un ir izveidojusies vienmērīga masa, tad pievienojiet šokolādes gabaliņus un iecilājiet tos mīklā ar karoti vai turpiniet strādāt ar mikseri, nemainot ātrumu.

Cepešpannā ieklājiet cepamo papīru un ar karoti izkārtojiet cepumu mīklu pa visu pannu atstājot piecu centimetru atstatumu starp cepumu mīklas bumbiņām.

Autors: FOX International Channels

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.