6.1 C
Rīga
svētdien, 17 novembris, 2024

Gardas Ziemassvētku piparkūku receptes

Rimi
 

Nav nekā maģiskāka par aromātu, kas piepilda māju, apvienojot smaržīgo piparu, krustnagliņu, kanēļa, ingvera, piparu un ar cukuru sajaukta sviesta notis. Piparkūku cepšana ir burvīga Ziemassvētku sajūtas radīšanas aktivitāte, tādēļ, radot svētkus kopā, vēlamies jums piedāvāt trīs gardas piparkūku receptes, ko pagatavot kopā ar tuvajiem, vai relaksējoties vienatnē ar kādu skaistu svētku dziesmu fonā. 

“Piparkūku recepšu ir daudz – no tumšām un cieti kraukšķīgām līdz sulīgām un biezām vai trauslām un kraukšķīgām kā cukurs. Mums, latviešiem, laikam vismīļākās ir tās, kurās ir visas pikantās garšvielas. Tās ir nedaudz tumšākas, skaisti karamelizētas un kraukšķīgas, ar medu, sviestu, tumīgu muscavado cukuru un pašu gatavotas olbaltuma vai gatavās cukura masas rotājumiem,” savas mīļākās piparkūku garšas atklāj Signe Meirāne. 

“Aizvietojot vien pāris sastāvdaļas, arī vegāni var pilnvērtīgi baudīt Ziemassvētku tradicionālos ēdienus. Ieteiktu nepārspīlēt ar ēdienu daudzveidību, dažreiz ir labāk pagatavot mazāk, nekā uz dullo sataisīt 30 ēdienu, kas pēc tam paliks pāri. Protams, svētki nav iedomājami bez piparkūkām, tāpēc, gatavojot piparkūku mīklu, sviestu aizvietojam ar kokosa taukiem. Liekot lietā iztēli, fantāziju un nelielas zināšanas, varam ne tikai garšīgi paēst, bet arī pārsteigt mūsu ģimenes ar gardiem, daudzveidīgiem ēdieniem,” ko jaunu iesaka pamēģināt vegāno ēdienu pavārs un Rimi Gardēdis Edgars Sanders. 

Trīs gardas svētku piparkūku mīklas receptes iesaka Rimi Gardēži Signe Meirāne un Edgars Sanders. 

Ingvera vegānās piparkūkas (3 stundas, 4 personām)

Sastāvdaļas

100 g cukura;

120 g zeltainā sīrupa;

50 g sojas piena;

65 g rafinētu kokosa tauku;

250 g miltu;

1 tējk. cepamā pulvera;

1 tējk. malta ingvera;

šķipsna malta kanēļa;

šķipsna maltu krustnagliņu;

šķipsna malta muskatrieksta;

šķipsna sāls;

šķipsna svaigi maltu melno piparu

Pagatavošana

Katliņā liec cukuru, sīrupu, pienu un kokosa taukus. Uzsildi uz mazas uguns un maisi, līdz cukurs izšķīdis. Ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Bļodā liec miltus, garšvielas, cepamo pulveri un pievieno cukura-kokosa tauku masu. Visu kārtīgi samaisi, līdz izveidojas mīkla. To liec ledusskapī uz 2 stundām. Pēc tam izrullē mīklu aptuveni 4 mm biezumā, izspied vēlamās formiņas un liec cepties 200 grādos uz 5–6 minūtēm.

Medainās piparkūkas (30 minūtes, 800–900 g)

Sastāvdaļas 

300 g sīrupa;

300 g medus;

350 g gaiši brūnā cukura (vai baltā);

220 g sviesta, izkausēta;

3 vidēja lieluma olas, sakultas ar dakšiņu;

1 tējk. cepamā pulvera;

1 kg kviešu miltu;

šķipsniņa sāls

Garšvielas:

1 tējk. kanēļa;

10 krustnagliņas;

1/4 tējk. kardamona;

1 tējk. ingvera pulvera;

1/4 tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta;

10 smaržīgie pipari;

5 melnie pipari

Pagatavošana

Liec visas garšvielas kafijas dzirnaviņās vai blenderī un samal vienmērīgā pulverī.

Gatavo mīklu. Uzvāri katlā sīrupu kopā ar medu un 150 g cukura, lai sāk burbuļot. Noņem katlu no liesmas un atdzesē remdenu. Sajauc 900 g miltu ar garšvielām, sāli un cepamo pulveri. Olas saputo ar mikseri ar atlikušo cukuru, lai veidojas gaisīga masa.

Sīrupam pievieno miltus, olas un sviestu, visu mīcot, lai veidojas vienmērīga un spīdīga, bet ne ķepīga mīkla. Kādā brīdī būs jāpievieno vēl atlikušie 100 g (un dažreiz pat vairāk) miltu. Ietin un ieliec uz dažām stundām ledusskapī un pēc tam cep. Var cept arī pēc vairākām dienām vai pat nedēļām, tikai mīkla 2 stundas pirms tam jāizņem no ledusskapja.

20. gs. sākuma piparkūkas (30 minūtes, 800 g)

Sastāvdaļas

400 g tumšā cukura sīrupa;

200 g gaiši brūnā cukura (vai baltā);

170 g sviesta, izkausēta;

2 vidēja lieluma olas, sakultas ar dakšiņu;

1 g sodas;

600–700 g kviešu miltu;

šķipsniņa sāls

Garšvielas:

1 tējk. kanēļa;

10 krustnagliņas;

1/4 tējk. kardamona;

1 tējk. ingvera pulvera;

1/4 tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta;

10 smaržīgie pipari;

5 melnie pipari

Pagatavošana

Liec visas garšvielas kafijas dzirnaviņās vai blenderī un samal vienmērīgā pulverī. Gatavo mīklu. Uzvāri katlā sīrupu, cukuru un sviestu, lai sāk burbuļot. Noņem katlu no liesmas. Sajauc pusi miltu ar garšvielām un sāli un iemaisi sīrupā, lai veidojas vienmērīga mīkla un atlec no katla malām. Otru daļu miltu samaisi ar sodu. Pievieno mīklai kopā ar olām un samaisi. Kad kļūst grūti maisīt, liec uz galda un samīci mīklu, lai ir gluda un spīdīga. Var gadīties, ka jāpievieno vairāk miltu (tas atkarīgs no miltiem). Ja tā notiek, liec klāt miltus pa daļām, katru reizi iemīcot, bet ar maksimāli mazāku mīcīšanu. Jo vairāk mīcām, jo cietākas piparkūkas. Mīklai jābūt spīdīgai, vijīgai, bet ne ķepīgai. Ietin un ieliec uz dažām stundām ledusskapī, un tā būs gatava cepšanai.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.