2.8 C
Rīga
ceturtdien, 19 decembris, 2024

Iesaka šefpavārs: Ātri pagatavojamas ekskluzīvas receptes svētkiem

Samsung
 

Gatavošanās Ziemassvētkiem daudziem var būt izaicinājumiem piepildīts laiks, kad jāpaspēj gan sarūpēt dāvanas saviem tuvākajiem, gan uzņemt viesus un pagatavot vairākas maltītes, ko ciemiņiem celt galdā. Latvijā populārais šefpavārs Raimonds Zommers kopā ar starptautiski atzīto TikTok satura veidotāju Justīni Martinsoni jeb Jušku Padrušku izmēģināja jauno Samsung Bespoke virtuves tehniku un Samsung konceptveikala atklāšanas dienā t/c Spice pagatavoja trīs pavisam vienkāršus ēdienus – uzkodu, pamatēdienu un desertu. Šo maltīšu gatavošana neprasa daudz pūļu vai bezgalīgi ilgu stāvēšanu pie plīts – svētku vakariņas pagatavosi ātri un bez raizēm.

Uzkoda – topinambūrs ar karamelizētu kazas sieru un svaigu vīģi


Sastāvdaļas divām personām:


300 g kazas siers 
1 ēd.k. pūdercukurs 

300 g topinambūrs
1 tējk. olīveļļa 

1 tējk. citronu sula

Sāls, pipari 

2 vīģes 
1 ēd.k. reducēts balzametiķis 

Pagatavošana:

  • Kazas sieru sagriež četrās vienādās daļās un apkaisa ar pūdercukuru. Nekavējoties uz atklātas liesmas to karamelizē – var izmantot kulinārijas degli, ja tāds nav – karamelizē sieru uz pannas. 
  • Topinambūru sagriež plānās šķēlītēs, pievieno olīveļļu, citrona sulu, sāli, piparus, samaisa un ļauj 10 minūtes iemarinēties. 
  • Vīģes sagriež daiviņās, pārlej ar balzametiķi un samaisa.
  • Gatavās sastāvdaļas kārto uz šķīvja un pasniedz.

Pamatēdiens – sviestā cepta butes fileja ar ceptu ķirbi un Holandes mērci

Sastāvdaļas divām personām:


800 g butes fileja 

100 g sviests 
Sāls, pipari 

300 g ķirbis
2 eringi sēnes 

1 šalotes sīpols
1 tējk. citronu sula 
1 tējk. olīveļļa 
3 zariņi svaigu pētersīļu
2 olas

Pagatavošana:

  • Buti notīra, nomazgā, no abām pusēm apsāla un appiparo. Ja ir pieejams kulinārijas deglis – viegli apsvilina, līdz zivs kļūst brūngana. Uz karstas pannas izkausē 40 gramus sviesta, cep buti no abām pusēm aptuveni 3 minūtes.
  • Nomazgā un nomizo ķirbi, sagriež 5 milimetru biezās šķēlēs un uz pannas apcep no abām pusēm. 
  • Sēnes pārgriež uz pusēm, liek uz karstas pannas un cep no abām pusēm, apberot ar sāli un pipariem. 
  • Apceptās ķirbja šķēles un sēnes liek 180 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 5 minūtēm. Laika taupības nolūkos, noderīga iekārta virtuvē būs Samsung Dual Cook Flex krāsns, kurā vienlaicīgi var pagatavot divus dažādus ēdienus, pielāgojot atšķirīgus cepšanas un temperatūras režīmus. Izmantojot tikai cepeškrāsns augšējo daļu, ne visu krāsni, ietaupīsi ne tikai gatavošanā pavadīto laiku, bet arī patērēto elektrību. 
  • Gatavo marinādi – sakapā šalotes sīpolu un pētersīļus, pievieno nedaudz citrona miziņu, olīveļļu un citronu sulu. Visu kārtīgi samaisa. Pirms pasniegšanas marinādi uzlej virsū ceptajam ķirbim.
  • Sagatavo mērci – katliņā ielej ūdeni un uzvāra. Kad ūdens burbuļo, uz tā novieto lielāka izmēra bļodu. Bļodā liek 2 olu dzeltenumus, 60 g sviesta, 1 ēd.k. ūdeni, sāli un citrona sulu.  Sastāvdaļas vienmērīgi maisa ar slotiņu, līdz veidojas mērces konsistence.
  • Pamatēdienu kārto uz šķīvja un pasniedz. 

Deserts – baltās šokolādes kārtojums ar marakuju un ananasu sorbetu

Sastāvdaļas divām personām: 


200 g baltā šokolāde
200 g Mascarpone siers 

2 gab. marakuja
2 ēd.k. pūdercukura
½ ananasa
200 ml cukura sīrups
Svaigas ogas

Pagatavošana:

  • Ūdens peldē izkausē balto šokolādi un uzklāj to uz pārtikas plēves, kā pamatu izmantojot šķīvjus vai citus cietus priekšmetus. Liek saldētavā.
  • Mascarpone sieram pievieno pūdercukuru, marakujas sēklas un iekšējo mīkstumu. Visu samaisa un liek ledusskapī uz 10 minūtēm. 
  • Ananasu nomizo, sagriež gabaliņos un liek blenderī. Pievieno 200 ml cukura sīrupu un visu sablendē pēc iespējas smalkāk. Iegūto masu liek saldētavā, ik pa 30 minūtēm maisot un ļaujot kārtīgi sasalt. Efektīvu un ātrāku saldēšanu var panākt, izmantojot Samsung Bespoke ledusskapjos esošo Power Freeze režīmu, kas strauji atdzesēs gaisu un sorbertu sasaldēs divreiz ātrāk. 
  • Visu pagatavoto kārto traukā un servē ar svaigām ogām. 
Šefpavārs Raimonds Zommers
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.