Turpinot attīstīties vegānai un veģetārai kultūrai, daudzi arvien biežāk ikdienā uzturā lieto vairāk dārzeņu un graudaugu, mazāk gaļas. Taču tas nebūt nenozīmē, ka jāatsakās no produktu un recepšu daudzveidības, garšu un tekstūru bagātības un visaptverošas sāta sajūtas. Ar divām gardām veģetārām receptēm, ko ieviest savā virtuvē, dalās jaunākais Rimi Gardēžu komandas eksperts, profesionāls pavārs un vegāno un veģetāro ēdienu zinātājs Edgars Sanders.
“Jau vairākus gadus pats lietoju uzturā un arī citiem iesaku vegānas maltītes. Man patīk eksperimentēt ar garšām un tekstūrām. Necenšos imitēt gaļas produktus, tomēr tiem, kuri domā, ka vegāni ēd tikai zāli un ledu, atklāšu garšu daudzveidību, aizstājot ierastos produktus ar pārsteidzošām alternatīvām,” sola jaunais Rimi Gardēdis Edgars Sanders.
Tofu skrambls (20 min; 2 pers.)
Nepieciešams:
Ķiploku majonēzei:
100 g sojas piena;
10 g rīsu etiķa;
10 g angļu (graudu) sinepju;
1 ķiploka daiviņa;
150–200 g olīveļļas;
sāls pēc garšas.
Skramblam:
ķiploku majonēze;
100 g načo čipsu;
1 marinēts halapenjo pipars;
maza buntīte kinzas;
1 sarkanais sīpols, sagriezts smalkos kubiņos;
1 sarkanā paprika, sagriezta smalkos kubiņos;
300 g cietā tofu, sadrupināta mazos, nevienmērīgos gabalos;
5 ēd. k. sojas mērces;
5 ēd. k. rauga pārslu;
1/2 laima sulas;
sāls pēc garšas;
melnie pipari pēc garšas.
Pagatavošana
Vispirms pagatavo ķiploku majonēzi: liec blenderī visas sastāvdaļas, izņemot olīveļļu, ko lēnām pievieno blendējot, līdz masa sabiezē un izveidojas majonēzes konsistence.
Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un liec cepties tofu, ik pa laikam apmaisot, līdz tas vietām kļūst zeltaini brūns. Pievieno sojas mērci, rauga pārslas, sīpolus un papriku. Visu kārtīgi samaisi un cep 3–5 minūtes. Pievieno laima sulu, sāli un melnos piparus. Liec skramblu šķīvjos, saspraud tajā načo čipsus, pievieno halapenjo, kinzu un pārlej ar ķiploku majonēzi.
Ābolu, melleņu un pekanriekstu drumstalkūka (40 min; 2–4 pers.)
Nepieciešams:
80 g grauzdētu pekanriekstu;
1 ēd. k. maltu linsēklu;
3 ēd. k. ūdens;
100 g mandeļu miltu;
70 g kokosriekstu miltu;
1 tējk. cepamā pulvera;
šķipsna sāls;
miza no 1/2 citrona;
80 g cukura sīrupa;
40 g rapšu eļļas;
60 g ābolu biezeņa;
2 āboli;
250 g melleņu;
250 g sojas produkta Yosoi persiku.
Pagatavošana
Mazā bļodiņā sajauc linsēklas ar ūdeni un atstāj uz 15 minūtēm, lai izveidojas lipīga masa. Bļodā ber sasmalcinātus pekanriekstus, mandeļu un kokosriekstu miltus, šķipsnu sāls un citrona mizu. Pievieno linsēklu masu, cukura sīrupu, rapšu eļļu un ābolu biezeni. Visu kārtīgi samaisi.
18–20 cm kūkas formiņā ieklāj cepampapīru. Drumstalu masu sadali divās daļās, vienu daļu izklāj kūkas formā aptuveni 1 cm biezumā. Pa virsu liec mellenes un šķēlītēs sagrieztus ābolus un nosedz tos ar atlikušo drumstalu masu. Cep cepeškrāsnī 170 grādos 30 minūtes. Pasniedz ar jogurtu.