2.3 C
Rīga
sestdien, 27 aprīlis, 2024

5 padomi, kuri palīdzēs izvēlēties pareizo zobu birsti

 

ka izveleties zobu birstiPlašais un daudzveidīgais zobu birstīšu klāsts veikalos pircējiem nereti rada apjukumu – kā izvēlēties sev atbilstošāko? Dažādu parametru, krāsu, dizainu, cenu un zīmolu jūklī ātri iespējams apjukt. Izvēloties nepiemērotu zobu birsti, iespējams ne tikai satraumēt zobus un smaganas, bet arī iedzīvoties dažādās mutes dobuma problēmās, jo nereti, vēloties, lai zobu tīrīšana neaizņemtu daudz laika, cilvēki izvēles birstītes ar cietiem sariņiem, cerot, ka ar tiem ātrāk būs iespējams noņemt aplikumu. Ko ņemt vērā, lai, iegādājoties sev zobu birstīti, izvēlētos piemērotāko?

  • Zobu birstītes sariņu cietība

Ražotāji iedala zobu birstītes četrās grupās – cietās, vidēji cietās (medium), mīkstās (soft) un ļoti mīkstās. Lai atrastu to zobu birstīti, kura ir piemērota tieši jūsu zobiem, prātīgāk būtu konsultēties ar zobārstu vai zobu higiēnistu. Šie speciālisti noteikti zinās, kuras firmas un cietības birstītes būs jums atbilstošākās, turklāt jūs novērsīsit risku, satraumēt smaganas un zobus.

Cilvēki, kuriem ir veselas smaganas un nav pastiprināta zobu jutīguma, parasti izvēlas birstītes ar mīkstiem vai vidēji cietiem sariņiem. Mīts, ka birstes ar cietiem sariem labāk notīra zobus, ir pilnībā aplams. Tieši pretēji, mīkstākie sariņi ir elastīgāki, tādēļ tie labāk pielāgojas zobu formai, kā arī palīdz piekļūt grūti aizsniedzamām vietām, netraumējot smaganu audus.

  • Birstīte ar sintētiskajiem vai dabīgajiem sariņiem

Kā zināms, mūsdienās par modes lietu ir kļuvis viss dabīgais, taču, meklējot sev zobu birstīti, tomēr vajadzētu ņemt vērā speciālistu ieteikumus. Pētījumos atklāts, ka dabīgo šķiedru birstīšu sariņi ir poraini, līdz ar to, tie mitrumā uzbriest, radot patīkamu vidi mikrobu attīstībai. Savukārt sintētiskie (neilona) sariņi ir apstrādāti ar īpašu vielu, kas neļauj tajos vairoties mikroorganismiem.

  • Zobu birstītes galviņas lielums un forma

Izvēloties kvalitatīvu zobu birstīti, jāņem vērā arī šis parametrs. Birstītes galviņai, kuru izmanto pieaugušais, jābūt nelielai – aptuveni 2,5 līdz 3 centimetri, jo šajā gadījumā sariņi nosedz divus līdz trīs zobus. Tāpat speciālisti iesaka apskatīt, kā ir izkārtoti sariņi – ja tie dažāda garuma, notīrīt aplikumu būs vienkāršāk.

  • Zobu birstītes gumijotā daļa

Ražotājiem izdomas netrūkst, tādēļ veikalu un aptieku plauktos var atrast gan ļoti vienkāršas, gan arī ļoti sarežģītas zobu birstītes, kuras vairāk atgādina kādu kaujas ierīci no fantastikas filmas. Gumijas detaļas, kas iestrādātas zobu birstīšu kātiņos, palīdz tos stingri noturēt rokā arī tad, kad birstīte ir mitra. Savukārt rievotais gumijas pārklājums un birstītes galviņas parasti domāts mēles tīrīšanai.

  • Zobu birstītes derīguma termiņš

Kā zināms, nekas šajā pasaulē nav mūžīgs. Tas attiecas arī uz zobu birstītēm. Speciālisti tās iesaka mainīt aptuveni reizi trīs mēnešos, jo ir pierādīts, ja jauna birstīte palīdz likvidēt pat par 30% vairāk aplikuma. Tomēr katrs gadījums var būt individuāls un, ja redzat, ka birstītei jau ātrāk parādās nodiluma pazīmes, piemēram, sariņi mainījuši krāsu vai sākuši izliekties uz sāniem, nepieciešams doties uz veikalu vai aptieku un iegādāties jaunu zobu tīrīšanas instrumentu. Starp citu, ja jums bieži nākas mainīt birstītes, tas var liecināt par to, ka zobus tīrāt pārāk spēcīgi.

Zobu higiēna sākas katra paša rīcībā. Zobārsts vai zobu higiēnists nespēj paveikt tik daudz, cik jūs pats, regulāri un pareizi tīrot savus zobus. Taču, protams, nedrīkst aizmirst arī par šo speciālistu apmeklēšanu. Ņemiet vērā šos padomus, un smaids būs jūsu skaistākā rota!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.