Sirds un asinsvadu slimības gadu no gada ir biežākais nāves iemesls Latvijā, turklāt ar tām sirgst arvien jaunāki cilvēki. Mazkustīgs dzīvesveids, palielināts svars un smēķēšana ir mūsdienu cilvēku ikdiena, taču tie ir arī lielākie sirds un asinsvadu slimību riska faktori. Kā samazināt sirds un asinsvadu saslimšanu riskus un kā omega-3 taukskābes ietekmē cilvēka veselību, padomos dalās kardioloģe Ilga Lūse.
Saslimšanas ar sirds un asinsvadu slimībām ir aktuālas visā pasaulē, tāpēc ik gadu tiek veikti jauni pētījumi, tostarp par omega-3 taukskābju ietekmi uz šo slimību risku samazināšanu. Tie apstiprina, ka, uzņemot vismaz 500 mg omega-3 taukskābju (DHS un EPS) dienā, var samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.
Nozīmīgās omega-3 taukskābes
Lai runātu par sirds veselību un omega taukskābju labvēlīgo ietekmi uz cilvēku, svarīgi ir atcerēties, kas ir omega taukskābes. Omega-3 ir polinepiesātināto taukskābju klase, kurā ietilpst trīs organismam nepieciešamas taukskābes – alfa-linolēnskābe (ALS), eikozapentaēnskābe (EPS) un dokosaheksaēnskābe (DHS). ALS taukskābes satur tādi augu valsts produkti kā linsēklas, soja, kaņepes, saulespuķes, taču EPS un DHS ir sastopamas zivīs un jūras valsts produktos. Organisms pats šīs taukskābes neveido, tāpēc tās ir iespējams uzņemt tikai ar uzturu, kā arī ar uztura bagātinātājiem. Omega-3 taukskābes ir nozīmīgas normālai smadzeņu, kā arī sirds un asinsvadu sistēmas darbībai, rūpējas par acu un arī mentālo veselību.
Optimālā omega-3 dienas deva pieaugušajiem ir vismaz 500 mg dienā, ko ir ieteicams uzņemt, iekļaujot uzturā treknas zivis vai kvalitatīvus uztura bagātinātājus.
Omega-3 samazina triglicerīdu līmeni un palielina “labā” holesterīna līmeni
Triglicerīdi ir cilvēka organismā visvairāk izplatītie tauki, kas ir arī enerģijas avots muskuļu šūnām. Tomēr šie tauki nogulsnējas arī asinsvados, tāpēc paaugstināts triglicerīdu līmenis, kopā ar “slikto” jeb zema blīvuma holesterīnu sašaurina asinsvadu sieniņas un var palielināt miokarda infarkta, insulta un paaugstināta asinsspiediena risku. Pētījumos pierādīts, ka uzņemot omega-3 taukskābes, triglicerīdu līmeni asinīs var samazināt līdz pat 30%¹.
Tajā pašā laikā omega-3 taukskābes var palielināt “labā” jeb augsta blīvuma holesterīna līmeni, kas palīdz samazināt “sliktā” jeb zema blīvuma holesterīna izgulsnēšanos asinsvados.
Omega-3 uztur veselus asinsvadus un samazina trombu veidošanās risku
“Veselai un spēcīgai sirdij ir nepieciešama spēcīga asinsvadu sistēma. Pētījumā, ko 2013. gadā veica Grieķijā, Atēnu Universitātes medicīnas skolā tika apstiprināts, ka regulāra omega-3 taukskābju lietošana var uzlabot asinsvadu sieniņu darbību²,” komentē kardioloģe Ilga Lūse. “Tāpat omega-3 taukskābes palielina asinsvadu elastīgumu un novērš trombu veidošanos, kā arī sargā artērijas no aterosklerozes riska, kas ir biežākais infarkta un insulta cēlonis,” turpina Ilga Lūse.
Omega-3 palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu
Asinsspiediens ir svarīgs sirds un asinsvadu sistēmas veselības rādītājs. Augsts asinsspiediens ir bīstams, jo var paaugstināt sirds slimību risku. Cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu ir septiņas reizes lielāka iespējamība saslimt ar insultu un četras reizes biežāk – koronāro sirds slimību, tāpat paaugstināts asinsspiediens provocē mirdzaritmijas attīstīšanos.
2022. gadā Amerikas Sirds asociācijas žurnālā tika publicēts pētījums, ko veica Makao Zinātnes un tehnoloģiju universitātes Farmācijas skolā Ķīnā un tajā tika atklāts, ka cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju, lietojot dienā 5g DHS un EPS taukskābes, asinsspiediena augšējais un apakšējais rādītājs samazinājās par 4 mmHg (normāls asinsspiediens ir 120/80 mmHg).³
Vispārīgi pētījums apstiprināja, ka, ikdienā lietojot 2-3 g omega-3 taukskābes, asinsspiediena rādītāji samazinājās par 2 mmHg, salīdzinot ar tiem pētījuma dalībniekiem, kuri ikdienā tās neuzņēma.
Kardioloģe atgādina, ka svarīgi ir atcerēties, ka līdz ar pareizas diētas un uztura bagātinātāju lietošanu, tik pat svarīgi ir nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.
¹ https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000709.
² https://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120420105726.htm
³ https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.025071