8.5 C
Rīga
trešdien, 8 maijs, 2024

No Aļaskas līdz Jaunzēlandei: Gordona Remzija garšas ceļojums (+FOTO)

 

Šefpavāru Gordonu Remziju cilvēki mīl viņa “Michelin” trīszvaigžņu restorānu, kolorītās personības un asās mēles dēļ. Šogad Remzijs ir meties jaunos garšas izaicinājumos un nevis kritizēs citus, bet ļausies vietējo pavāru vērtējumam. 

Remzija ceļš vedīs uz sešām eksotiskām vietām – Peru, Laosu, Havaju salām, Maroku, Aļasku un Jaunzēlandi, kur viņš iepazīs vietējās virtuves noslēpumus, dabas veltes un produktus, kas raksturīgi tikai konkrētajam reģionam. Ar Remzija piedzīvojumiem skatītāji varēs iepazīties raidījumu ciklā “Gordons Remzijs: neatklātās teritorijas”, kas “National Geographic” būs skatāms otrdienās, no 6. augusta plkst. 22.00.  

Pirms raidījumu cikla “National Geographic” piedāvā divas apetīti rosinošas receptes, ko Gordons Remzijs pagatavojis, iedvesmojies no Marokas un Aļaskas virtuves. Tās ir divas diametrāli pretējas virtuves, kultūras un garšas. 

Gordons Remzijs Aļaskā: grilēts karaliskais lasis

Lasis, kas pasniegts ar džina mērci un svaigu citronu, aizvedīs jūsu garšas kārpiņas ceļojumā uz Aļaskas ledājiem!

Sastāvdaļas:

Lasim:

4 gab. x 170 g laša filejas ar ādu

1 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas

Sāls un pipari

1 citrons

Mērcei:

2 smalki sagrieztu sarkano sīpolu

¼ glāze džina

¼ glāze baltvīna etiķa

180 g ļoti auksta sviesta

2 ēd.k. laša ikru

1 ēd.k. kapātu lociņu

1 tējk. rīvētas citrona miziņas

½ tējk. balto piparu (vai pēc garšas)

Pagatavošana:

Uzsildiet čuguna pannu līdz tā ir karsta, bet ne tik karsta, ka kūp dūmi. Visus laša gabaliņus no abām pusēm apberiet ar garšvielām – sāli un pipariem. Uz pannas lejiet vīnogu kauliņu eļļu un lieciet lasi, vispirms apcepot ādas pusi līdz tā ir zeltaini brūna, kraukšķīga un fileja sāk kļūt gaiša. Pēc tam apgrieziet katru filejas gabalu un vēl pāris sekundes pacepiet. Esiet uzmanīgi, lai katrs gabaliņš būtu pilnībā uz pannas un nepārklātu kādu citu filejas gabalu.

Sīki sagrieziet sīpolus un lieciet tos nerūsējošā tērauda pannā uz zemas uguns. Pievienojiet sāli un piparus un lieciet pa virsu vāku, lai sīpoli sutinātos, kamēr tie paliek caurspīdīgi. Tad pārlejiet sīpolus ar džinu un atkal uzlieciet vāku. Galvenais, lai tie netiktu apcepti. Pēc mirkļa pievienojiet etiķi un pa maziem gabaliņiem arī sviestu. Mērci nepieciešams nemitīgi maisīt, lai tā nepiedegtu. Kad sviests ir izkusis, noņemiet pannu no uguns, pēc garšas pievienojiet baltos piparus, citrona miziņu un lociņus.

Pasniedziet, liekot fileju uz šķīvja ar ādu uz augšu, pāri liekot laša ikrus, blakus pievienojiet citrona gabaliņu un atsevišķā trauciņā – mērci.

 


Gordons Remzijs Marokā: sautēta liellopu gaļa ar “Ras El Hanout”

Šo garšīgo ribiņu receptes noslēpums slēpjas garšvielās. “Ras el Hanout” nozīmē “veikala vecākais”. Šo eksotisko garšvielu maisījumu bieži izmanto Marokas virtuvē.

Sastāvdaļas:

6 gab. mazu liellopa ribiņu (aptuveni 0,5 kg)

2 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas

1 ēd.k. balto piparu

2 ēd.k. garšvielu maisījuma “Ras el Hanout””

1 ēd.k. paprikas

1 ēd.k. piestā sasmalcinātu, grauzdētu ķimeņu sēklu

1 tējk. piestā sasmalcinātu grauzdētu koriandra sēklu

2 sagriezti sīpoli

1 ēd.k. sīki sakapāta ķiploka

1 glāze turku zirņu (ja izmantosiet sausos turku zirņus, tad divas stundas  pirms gatavošanas tie jāieliek aukstā ūdenī. Ja izmantosiet zirņus no burciņas, tad pievienojiet tos pašās beigās)

1 glāze zaļo olīvu (sagrieztas uz pusēm)

1 tējk. mazos kubiņos sagrieztas citrona miziņas

Sāls, pipari pēc garšas

2 glāzes liellopa buljona

1 glāze ūdens 

¼ glāze sīki sagrieztu pētersīļu

3 grauzdētas maizes šķēles

Zaļajai harisas mērcei:

3 smalki sagriezti zaļie pipari

1 buntīte svaiga, smalki sagriezta koriandra

1 šķipsniņa kaltētu sarkano piparu granulu

½ glāze olīveļļas

Pagatavošana:

Uzkarsējiet lielu katlu, kurā var sutināt ēdienu, ideāli, ja tas ir čuguna katls, un pievienojiet vīnogu kauliņu eļļu. Ribiņas apkaisiet ar garšvielām, tad ātri apcepiet katlā, līdz tās kļūst zeltainas, un pagrieziet zemāku temperatūru. Klāt pieberiet sīpolus un maisiet līdz tie tāpat kā gaļa kļūst zeltaini. Tālāk pievienojiet ķiploku un garšvielas, uzlieciet vāku un sutiniet īsu brīdi, kamēr garšvielas sāk smaržot. Pēc tam pievienojiet ūdeni un buljonu tā, lai divas trešdaļas ribiņu būtu ūdenī. Ja izmantojat sausos turku zirņus, tad pievienojiet tos šajā brīdī. Uzlieciet vāku un vāriet tik ilgi, kamēr gaļa ap ribiņām un zirņi ir kļuvuši mīksti. Beigās pievienojiet citronu, olīvas un pētersīļus, taču, ja izmantojāt turku zirņus no burciņas, tad tos pievienojiet tikai tagad.

Pagatavojiet zaļo mērci, sajaucot kopā visas sastāvdaļas, un atstājiet uz 30 minūtēm, lai visas garšas ievelkas.

Pasniedzot, lieciet ribiņas bļodā un pāri pārlejiet turku zirņu sautējumu. Uz ribiņām uzlieciet zaļo harisas mērci un pārkaisiet pāri grauzdētus maizes gabaliņus.

Galerija

Raidījumu cikls “Gordons Remzijs: neatklātās teritorijas” skatāms “National Geographic”, otrdienās no 6. augusta plkst. 22.00.

Autors: National Geographic

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.