Neatkarīgi no tā, vai atrodies pie dabas, festivālā, ekskursijā vai ceļojumā, sviestmaizes ir neaizstājams veids, kā ātri remdēt izsalkumu un iegūt enerģijas devu visai dienai. Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova, grāmatu autore un pavāre Linda Vilmansone-Virbule un maizes ražotājs “Latvijas Maiznieks” dalās ar saviem ieteikumiem par to, kā līdzi paņemtās maizītes saglabāt svaigas un garšīgas pat karstā vasaras dienā.
Sviestmaižu darbnīca zaļumos
Ja ārā valda karsts laiks, tad uztura speciāliste iesaka visas sastāvdaļas paņemt atsevišķi un sendviča izveidi organizēt jau nonākot galamērķī. “Lai siers “dzīvo” tam paredzētajā plēvē, liesais šķiņķis – vakuumā iepakojumā, bet dārzeņi paliek nesagriezti. Tas ir svarīgi, lai tie nesāktu sulot, bojāties un līdz ar to arī nezaudētu garšu,” saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.
Ja dienas nelutina ar saulainu laiku, bet ir vēsāks, tad dodoties dabā var līdzi ņemt jau gatavu sviestmaizi. Vēlams gan pēc iespējas ātrāk to apēst, īpaši tādā gadījumā, ja tā satur produktus, kas ātri bojājas, piemēram, olas vai majonēzi. “Visgarākais “svaiguma termiņš” būs jau apstrādātiem produktiem — marinētiem gurķīšiem, gaļas kūpinājumiem, kūpinātam sieram, cietiem dārzeņiem, piemēram, burkāniem, selerijām. Šeit gan vēlos uzsvērt, ka runair par pārtikas produktu drošumu, nevis to veselīgumu,” stāsta Ksenija Andrijanova.
Savukārt pavāre Linda Vilmansone-Virbule iesaka līdzi paņemt arī humusu un tomātus, kā arī klasisko sendviču ar šķiņķi. “Tomātu gan ieteicams sendvičā pievienot īsi pirms ēšanas, vai arī to ieliekot starp salātu lapām,” saka Linda Vilmansone-Virbule.
Ogļhidrāti ātrai enerģijas ieguvei
Lai iegūtu ātru enerģiju atrodoties ārpus mājām, uztura speciāliste iesaka koncentrēties uz ogļhidrātiem un izvairīties no tiem produktiem, kuri ir pārāk smagi gremošanai, piemēram, cūkgaļu un citiem trekniem produktiem.
Tā vietā vislabāk izvēlēties pašam izveidot maizīti ar augļiem un ogām. Piemēram, gards enerģijas avots būs maizīte, kas pagatavota ar mellenēm, banāniem un dāsnu devu zemesriekstu sviesta.
Savukārt, domājot par to, kāda maize vislabāk piemērota sviestmaizes pagatavošanai, var iedvesmoties no Latvijas maiznieka veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas, kas parāda, ka 40% iedzīvotāju dod priekšroku klona maizei (rupjmaizei vai saldskābajai maizei), 23% – tostermaizei, bet 19% – baltmaizei.
Kā labāk pārvadāt sviestmaizi
Karstumā maizītes vislabāk likt pusdienu kastītē un transportēt aukstuma soma — tādā veidā tiks saglabāta gan sviestmaizes garša, gan forma. Ja ārā ir karsts un nav pieejama arī aukstumsoma, tad pusdienu kastīte nav jātur pavisam ciet — slēgtā kārbā bez gaisa piekļuves maizīte kļūs mitra un negaršīga, saka Ksenija Andrijanova.
Savukārt sviestmaizes derīguma termiņš atšķirsies atkarībā no tā, kādi produkti izmantoti tā pagatavošanā. Tāpēc, jo ātrāk apēd maizīti, jo labāk. Gadījumā, ja produktiem ir mainījusies garša vai smarža, tad labāk neriskēt un sviestmaizi uzturā nelietot. “Labāk badā, nevis saindējies,” saka Ksenija Andrijanova.
Autors: Latvijas Maiznieks 17.07.2018