11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā sagaidīt Līgo un Jāņus: Ko drīkst un ko nedrīkst?

 

Šogad tradicionālās lauku balles izpaliek, bet kā svinēt svētkus, lai netiktu pārkāpti Covid-19 pandēmijas laika noteikumi? Mēs tev nākam palīgā, lai svētkus varētu svinēt ar drošu sirdi, ka nekas netiek pārkāpts!

Vai publisku pasākumu rīkošana ir atļauta? Vai drīkst izīrēt, piemēram, viesu namu?

Ministru kabineta noteikumi “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” nosaka, ka pasākums ir uzskatāms par privātu, ja tas privātā kārtā organizēts arī publiskās telpās vai vietās (2.3. pants). Ja pasākums tiek rīkots kā privāts ģimenes pasākums ar kaimiņiem un draugiem, tas nav uzskatāms par publisku pasākumu un nav organizējams tikai laikā no 06.30 līdz 24.00; ģimenes locekļi var kopā sagaidīt saullēktu.

Vai Jāņus drīkst svinēt 20 vai vairāk cilvēku lielā pulkā? 

Līdz 30. jūnijam ārtelpās var tikt organizēti publiski pasākumi, kuru dalībnieku skaits nepārsniedz 300 personas, starp pasākuma dalībniekiem ievērojot divu metru distanci jeb paredzot 4m2 laukumu uz katru no pasākuma dalībniekiem. Pasākuma norises laiks ir no 06.30 līdz 24.00

Kas jāņem vērā, ja svētku naktī, ja plāno vērot saullēktu? 

Publiski pasākumi Līgo/Jāņu svinētājiem organizējami vien laikā no 06.30 līdz 24.00. Privātam pasākumam privātā teritorijā, piemēram, savās mājās vai dārzā, šādu nosacījumu nav. Cilvēkiem pašiem ir jāuzņemas atbildība par privātu pasākumu un jārespektē piesardzības pasākumi. Valsts policija norādījusi, ka par epidemioloģisko noteikumu neievērošanu fiziskas personas var sodīt no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskās personas – no 140 līdz 5000 eiro.

Ugunskura kurināšana (skaidro “Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests”)

Jāņu naktī Latvijā tiek dedzināti neskaitāmi ugunskuri, lai tie līgotājiem sniegtu gaismu no saules rieta līdz lēktam. Kādā Jāņu ticējumā ir teikts, ka veselu gadu veiksme pavadīs tos līgotājus, kuri Jāņu ugunskura vietu mācēs sagatavot pēc visām sentēvu un ugunsdzēsēju tradīcijām. VUGD skaidro, ka galvenais ir atrast īsto un pareizo vietu šim Līgo svētku galvenajam simbolam – tā, lai tas visus apgaismo un silda, bet neko nenodedzina! Jāņu ugunskurs ir jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem, žogiem, piemēram, kādā klajā vietā, tomēr nekādā gadījumā mežā. Kad īstā ugunskura kurināšanas vieta ir atrasta, tai apkārt jāapliek akmeņi vai jāaprok zeme, lai uguns neizplatītos pa sauso zāli un krūmiem. Lai ugunskurs būtu gaišāks, tas jādedzina tikai ar malku, savādāk melni dūmi, nelaba smaka un operatīvo dienestu bākugunis sagaidīs tos, kuri ugunskurā dedzinās riepas, plastmasas pudeles un dažādus sadzīves atkritumus. VUGD iesaka pie ugunskura blakus novietot spaini ar ūdeni, jo ar to varēs nodzēst ugunskuru, kad visi līgotāji dosies pie miera, vai arī ūdens palīdzēs atveldzēt kādu sakarsušu līgotāju.

Tad, kad Līgo svētku svinības rit pilnā sparā, Jāņu bērni gatavi lēkt pāri ugunskuram. Izsenis ir noteikts, ka pār ugunskuram var lēkt tikai tie līgotāji, kuri ir vismaz 18 gadus veci, pirms tam nav baudījuši kādu stiprāku dzērienu un sev mugurā nav uzvilkuši sintētiskas vai plandošas drēbes.

Visu Līgo svētku un Jāņu dienas svinību laikā nedrīkst aizmirst par bērniem – viņi šos svētkus nereti gaida vairāk par citiem. Redzot kā pieaugušie gatavojas jautrai līgošanai, bērniem šķiet, ka arī viņiem šajā dienā ir ļauts padraiskoties. Tradīcijas un ticējumi nosaka, ka, lai mājās valdītu saticība un miers, Līgo svētkos bērniem ir jāuztic vainagu pīšana un galda klāšana, nevis ugunskuru kurināšana un gaļas cepšana. Jautra līgošana būs garantēta, ja bērni visu laiku būs vecāku redzeslokā.

Ja tomēr sentēvu tradīcijas un ticējumus nav izdevies ievērot vai arī notikusi kāda cita nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties jāzvana uz tālruni 112!

Uzklikšķini uz foto, lai iepazītos ar ugunsdzēsēju ieteikumiem drošai Līgo svinēšanai:

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.