19 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Uzzini, kā Koko Šanele mainīja modes pasauli! (+FOTO)

 

Koko Šanele nenoliedzami ir viena no modes ikonām, kura ir liels iemesls tam, ka sievietes mūsdienās var dzīvot daudz komfortablāk, kā tas bijis agrāk. Viņa burtiski grāva steriotipus par to kā sievietei būtu jāizskatās, radot jaunu, pašpārliecinātu un galvenokārt pašpietiekamu sievietes tēlu.

Smaržas Chanel No.5

Parfimērs Ernests Bo piedāvāja Koko izvēlēties smaržas no veselas aromātu sērijas. Koko izvēlējās tās, kuras pēc kārtas bija piektās. Lūk, arī viss viņas nopelns. Taču ar savu izvēli viņa noteikti trāpīja desmitniekā, jo 20.gadsimtā un arī tagad šīs ir vienas no populārākajām sieviešu smaržām pasaulē.

Maza melna kleitiņa

Šī skaistā, sievišķīgā kleitiņa, kas nākusi pasaulē 1926.gadā, ir kļuvusi par neatņemamu sieviešu garderobes sastāvdaļu. Šaurais un taisnais krepdešīna izstrādājums ar rūpīgi nostrādātajām piedurknēm drīz iemantoja „kleitu forda” apzīmējumu. Koko šī doma bija pa prātam: „Es radu „fordus”, nevis „rollsroisus”. Galu galā, iegādāties mazu melnu kleitiņu tagad varēja pat dāma ar salīdzinoši maziem ienākumiem.

Somiņa 2.55

Šī somiņa savu pirmo iznācienu pasaulē piedzīvoja 1955.gada 2.februārī – tādēļ arī nosaukums 2.55 . Šo somiņu, kuru sievietes ērti varēja nēsāt plecā, Šanele izgudroja, lai atbrīvotu sievietes no tā laika neparocīgajām un dažādos veidos neērtajām rokassomiņām. Pat šobrīd somiņas 2.55 popularitāte turpina pieaugt, neskatoties uz tās dārdzību un grūto pieejamību. Pat franču butikos nemēdz pārdot vairāk par vienu somiņu 2.55 vienam pircējam mēnesī.

Īsie matu griezumi

Jā, vīrieši šo Koko Šaneles izgudrojumu tiešām necieš, taču sievietes kā trakas sekoja viņas piemēram, arvien vairāk atbrīvojoties no savām garajām matu cirtām. Sākotnēji tās bija francūzietes, taču vēlāk tām sekoja arī visas pārējās pasaules sievietes.

Divkrāsaini apavi

Pateicoties Koko īpašajai stila izjūtai, pasaulē parādījās arī divkrāsaini apavi, kas nu ir kļuvuši arī par vēl vienu stila firmas pazīmi. Bēšās un melnās krāsas savienojumu Koko uzskatīja par vienu no visveiksmīgākajiem. Šie apavi vizuāli saīsina pēdas izmēru, taču tajā pašā laikā pagarina kājas. Paldies Koko!

Tvīda kostīms

Līdz Šaneles uzvaras gājienam, tvīds un džersijs skaitījās audumi, kas piemēroti tikai vīriešu uzvalkiem, jo tie ir rupji. Bet Koko jau kārtējo reizi nojauca šos rāmjus un sagrāva stereotipus, radot sieviešu tvīda kostīmu, kurš kļuva par elegances un greznības simbolu. To nēsāja ievērojamas, sabiedrībā pazīstamas dāmas. Pirmo reizi Koko to uzvilka 1923.gadā, kad sabiedrība to uztvēra visai atturīgi, taču 1954.gadā tas piedzīvoja savu atdzimšanu.

Aksesuāri un pērles

Koko pērles padarīja pieejamas sabiedrībai, demokrātiskas, jo iepriekš tās tika uzskatītas tikai kā augstāko aprindu elements. Vēl vairāk – viņa apvienoja dārglietas ar bižutēriju, kas iepriekš nebija pieņemts un skaitījās lēti. Viņa pati aksesuārus un rotas lietas vienmēr nēsājusi lielā daudzumā.

Autors: Dieviete.lv

 

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.