12 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Jautājumi un atbildes par intīmo veselību

 

Izlasi dažādus intīmās veselības jautājumus un aktuālas speciālistu atbildes, kas noteikti noderēs arī tev!

Kad sāpes mēnešreižu laikā nav normāla parādība?

Sāpes parādās citos cikla posmos. Tev nevajadzētu just krampjus ārpus tava mēnešreižu laika. Ja tā notiek, tas var būt fibrozs audzējs, olnīcu cista vai endometrioze, kad dzemdes audi pārvietojas uz cietiem ķermeņa rajoniem.

No bezrecepšu medikamentiem nav nekāda efekta. Kad parastās pretsāpju/pretiekaisuma zāles neatvieglo krampjus, cēlonis var būt cits. Pastāsti to savam ginekologam.

Tās kļūst stiprākas. Ja sāpes, kas agrāk bija kontrolējamas, tagad beidz tevi nost, pastāsti savam ginekologam. Tā var būt endometrioze vai iegurņa iekaisuma slimība, augšējā reproduktīvā trakta infekcija, kas radusies neārstētas STS rezultātā.

Avots: Ginekoloģe Šanouza Rustamova, Ņujorka

 

Kā novērst urīnceļu infekcijas?

Ja tev bieži ir urīnceļu infekcijas, ēd vairāk produktu, kas satur probiotiķus (tā saucamās labās baktērijas). Pētījumi liecina, ka tie var palīdzēt novērst infekciju.

Avots: Amerikas Mikrobioloģijas akadēmijas ziņojums

 

Vai portatīvie datori var bojāt sievietes dzimumorgānus?

Nē. “Pētījumi rāda, ka tiešais karstums, ko izstaro portatīvais dators, palielina puiša sēklinieku temperatūru un var bojāt spermu un, iespējams, novest līdz auglības problēmām,” saka urologs Harijs Fišs, grāmatas Size Matters (Three Rivers Press, 2008) autors. “Bet temperatūras smaile sievietes iegurņa rajonā neradīs nekādu ļaunumu ķermenim,” viņš saka.

 

Kas ir hlamīdijas?

Šī baktēriju infekcija ir izplatītākā STS Amerikā, saskaņā ar Slimību kontroles un novēršanas centra ziņojumu. 2009. gadā diagnosticēto gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palielinājies par 3%, līdz 1,2 miljoniem, infekcija visvairāk skārusi jauniešus. Tas ir biedējoši, tā kā hlamīdijai parasti nav simptomu (lai gan dažas sievietes piedzīvo sāpes urinējot un/vai zaļgandzeltenus izdalījumus), un tā var novest līdz neauglībai, ja agrīnā periodā netiek izārstēta ar antibiotikām. Tāpēc veic nepieciešamos soļus, lai sevi pasargātu: pirmkārt, seksa laikā vienmēr lieto prezervatīvu. Prezervatīva nelietošana pieļaujama, ja vien tu un tavs puisis esat monogāmi un ārsts jūs abus ir pārbaudījis pret šo slimību. Un, otrkārt, pārbaudies vismaz reizi gadā vai pēc tam, kad tev ir bijis nedrošs sekss.

 Teksts: Esthher Crain

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsGaidot
Nākamais rakstsTrīs pārsteidzoši riski seksā