15 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Trīs pārsteidzoši riski seksā

 

Izrādās, pat lietas, kas seksā tev līdz šim šķitušas samērā drošas, var apdraudēt tavu veselību. Lūk, trīs no tām.

Orālais sekss

Orālā seksa laikā ir iespējams inficēties ar herpes vīrusu. Pat tad, ja tavam vīrietim uz lūpām nav acīmredzamu brūču, tomēr viņa organismā mīt šis vīruss, risks inficēties ar ģenitāliju herpes vīrusu ir ļoti liels. Savukārt gadījumā, ja vīrietim ir ģenitāliju herpes, un tu viņam sniedz orālus glāstus, herpes vīruss izsitumu veidā var parādīties uz tavām lūpām.

 

Seksa rotaļlietas

Pat tad, ja tavas seksa rotaļlietas nav lietojis neviens cits, izņemot tevi, tās var radīt kaitējumu tavai veselībai. Baktērijas, kas dzīvo makstī, var sakrāties uz nenomazgātas rotaļlietas un, nokļūstot tavā ķermenī, izraisīt, piemēram, bakteriālo vaginozi. Tāpēc pēc katras lietošanas rūpīgi nomazgā rotaļlietu ar ziepēm un ūdeni.

 

Intīmi pieskārieni

Ja vīrietim, kas pieskaras tavām intīmajām ķermeņa daļām, uz pirksta ir kārpa, viņš var aplipināt arī tevi. Arī baktērijas, kas atrodas uz viņa pirkstiem, var tikt pārnestas uz tavu maksti, tā inficējot tevi ar bakteriālo vaginozi. Ja mamma viņam nav mācījusi mazgāt rokas, tad tas jāiemāca tev pašai! Tiesa, pat roku mazgāšana nepasargās tevi no kārpām. Tāpēc ļauj viņam sev intīmi pieskaries tikai tad, kad kārpa ir pilnībā izzudusi.

 

“Pēc mēnešreizēm man ir nepatīkams maksts aromāts. Kāpēc?”

Tas nav nekas neparasts vai dīvains. Mēnešreižu pēdējās dienās makstī parasti uzkrājas neliels daudzums atlikušo asiņu, veidojot baktērijas, kas ir nekaitīgas, taču rada īpatnēju aromātu. Sviedri, kas izdalās pēc nodarbībām sporta zālē, vai pārāk ciešu džinsu valkāšana var šo nepatīkamo aromātu pastiprināt. Tāpēc mēnešreižu laikā tev jāievēro īpašs mazgāšanās režīms – jāmazgājas būtu no rīta, vakarā un, ja nepieciešams, arī dienas vidū. Vajadzības gadījumā vari izmantot arī intīmās salvetes. Asinīm pilnībā izdaloties no tava ķermeņa, nepatīkamajam aromātam pēc pāris dienām būtu jāpazūd. Ja specifiskā smarža tomēr nepazūd, bet arvien pieņemas spēkā vai arī tev rodas nepatīkamas sajūtas maksts apvidū, noteikti apmeklē ārstu. Iespējams, ka nepatīkamais aromāts ir kādas saslimšanas sekas.

 

Tavs glābšanas riņķis seksā

Kontracepcijas riņķis jeb gredzens ir salīdzinoši jauna hormonālās kontracepcijas metode. Pat tad, ja hormonālā kontracepcija tev šķiet veselībai kaitīga, tas var būt kompromisa variants. Kontracepcijas riņķim piemīt iespējami zemākā hormonu deva, līdz ar to tavā organismā nebūs hormonu līmeņa svārstību un tas neietekmēs arī ķermeņa svaru. Elastīgais, caurspīdīgais riņķis reizi mēnesī ir jāievada makstī. Pēc trim nedēļām tajā pašā dienā un aptuveni tajā pašā laikā, kad riņķis tika ievietots, tas ir jāizņem. Tad sāksies mēnešreizēm līdzīga asiņošana. Tieši pēc nedēļas atkal aptuveni tajā pašā laikā, kad riņķis tika izņemts, nepieciešams ievadīt jaunu riņķi. Starp citu, dzimumakta laikā vīrietim tas nekādā veidā netraucēs, jo viņš pat nenojautīs par tā esamību.

 

Konsultēja ginekoloģe Santa Lauska.

Teksts: Baiba Kalna.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.