15 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Ko un kāpēc cilvēki runā miegā

 

“Es nevaru apēst delfīnus!” vai arī “Vai spainis ar ūdeni var izpildīt manus mājas darbus?”. Šīs ir tikai dažas no dīvainām frāzēm, ko cilvēki saka miega laikā. Katrs cilvēks kaut reizi, ir miegā pateicis kādu frāzi, tomēr pamostoties viņš to neatceras.

Sarunas miegā ir miega traucējumu veids, kas ir ļoti izplatīts. Daudzi cilvēki pamostas, jūtot, ka miegā murmina vai pat kliedz, vai arī viņu partneris viņiem pastāsta ko viņi teica miega laikā. Saskaņā ar jaunākajiem datiem runāšana miegā skar apmēram 5% pasaules iedzīvotāju. Lielāka daļa cilvēku var izjust šo miega traucējumu intensīvu emociju, noguruma un stresa dēļ. Vairāk nekā 66% pieaugušo visā pasaulē jebkad ir runājuši miegā.

Līdz šim maz ir zināms par runāšanu miega laikā. Tiek uzskatīts, ka tas notiek REM (ātrās acu kustības) fāzē. Zinātnieki uzskata, ka mehānismi, kas nomāc runu un kustību miega laikā, nedarbojas efektīvi. Labā ziņa šajā gadījumā ir tā, ka runāšana miegā ir droša un cilvēkam nekas nedraud.

Vienīgās neērtības ir diskomforts, ko jūs radāt savam partnerim, kurš šajā laikā mēģina gulēt blakus jums. Zinātnieki piebilst, ka runājot sapņos, cilvēki var lietot vulgārus vārdus, taču vairumā gadījumu gramatika paliek pareiza. Ir zināms, ka runāšana miega laikā daudz neatšķiras no sapņošanas. Miega laikā teiktais visbiežāk ir atkarīgs no sapņa satura.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.