3.4 C
Rīga
svētdien, 22 decembris, 2024

Aukstās zupas visām gaumēm! 5 dažādas receptes

 
Delicious gazpacho on wooden table with fresh vegetables
Delicious gazpacho on wooden table with fresh vegetables

1.Aukstā zupa ar kefīru un gāzēto ūdeni

Sastāvdaļas: 4 vidējie kartupeļi, 4 olas, 5 gurķi, 150 g salami desas, 220 g redīsu, 2 zaļo lociņu saujas, 1 diļļu sauja, 1l kefīra, 900 ml gāzēta ūdens, sāls un etiķis pēc garšas, krējums.
Pagatavošana: izvārīt kartupeļus, atdzesēt, notīrīt un sagriezt nelielos kubiciņos. Izvārīt olas, notīrīt un sasmalcināt. Sagriezt gurķus, sarīvēt uz rīves 1 gurķi un redīsus. Nelielos kubiciņos sagriezt salami. Sīki sagriezt lociņus, uzbērt sāli un pagrūst. Ielikt visas sastāvdaļas lielā katlā, ieliet aukstu kefīru, pievienot aukstu gāzētu ūdeni. Pievienot sāli un etiķi. Atdzesēt.

2.Aukstā zupa ar kvasu

Sastāvdaļas: 300 g zaļo loku, 4-5 vistas olas, pustējkarote sinepju, 1,5 l kvasa, 500 g gurķu, 300 g vārītas gaļas vai desas, 300 g kartupeļu, 1 tējkarote mārrutku, 100 g diļļu, sāls, citronu sula, ķiploku daiviņas, pētersīļi (pēc garšas).
Pagatavošana: izvārīt olas un kartupeļus mundierī, atdzesēt. Sasmalcināt zaļos lociņus. No olām izņemt dzeltenumus un pievienot lokiem, pielikt sinepes. Saberzt visu ar piestalu: lokiem ir jāpaliek mīkstiem, bet dzeltenumiem un sinepēm jāpārvēršas viendabīgā masā. Uzliet kvasu. Sagriezt un pievienot dilles. Ja ir vēlme, var pievienot ķiploku daiviņas un pētersīļus. Notīrīt vārītus kartupeļus, sagriezt kubiciņos un pielikt masai. Gurķus pirms griešanas var nomizot (ja miza ir cieta vai rūgta), tad sagriezt kubiciņos. Sagriezt olu baltumus un gaļu. Visu pievienot zupā. Pielikt citronu sulu, sāli, mārrutkus. Ja ir nepieciešams, tad pieliet vēl kvasu. Pirms pasniegšanas zupa jāatdzesē ledusskapī.

3.Gaspačo

Sastāvdaļas: 5-6 vidēja izmēra nogatavojušies tomāti, 2 vidēja izmēra saldās paprikas, 2 ķiploka daiviņas, pāris sakaltušu maizes gabaliņu, 2 glāzes tomātu sulas, 2 ēdamkarotes sarkanā vīna etiķa, 2 ēdamkarotes olīveļļas, puse no nomizota svaiga gurķa, 1 sīpols, 3 pētersīļu zariņi, sāls un pipari pēc garšas, 3 pilieni tabasko mērces, ledus.
Pagatavošana: nomizot tomātus un izņemt sēkliņas. Visas sastāvdaļas, izņemot tomātus, sablenderēt māla podā. Tomātus sarīvēt uz rīves, pievienot maisījumam, apmaisīt ar karoti un pasniegt ar ledu.

4.Aukstā biešu zupa ar kefīru

Sastāvdaļas: 350 g gurķu, 1 l kefīra, 30 g zaļo loku, 350 g biešu, 30 g diļļu, 2 ķiploka daiviņas, sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana: sarīvēt gurķi uz rupjās rīves. Bietes notīrīt un sarīvēt uz smalkās rīves. Gurķus un bietes ielikt lielā bļodā vai katlā, pievienot kefīru un sasmalcinātus zaļumus. Pievienot sāli un smalki sagrieztas ķiploku daiviņas. Labi samaisīt, pieliet nedaudz aukstu ūdeni. Pasniegt, uzberot zupai pa virsu zaļumus.

5.Aukstā gurķu zupa

Sastāvdaļas: 600 ml kefīra, 2 gurķi, 4 redīsi, 1 ķiploka daiviņa, svaigi zaļumi, cukurs, sāls un maltie pipari pēc garšas.
Pagatavošana: gurķus un redīsus smalki sagriezt vai sarīvēt. Ķiploku daiviņu izlaist caur presi, sasmalcināt zaļumus. Pieliet kefīru, pievienot cukuru, sāli, piparus. Labi samaisīt un pasniegt ar apceptu maizi.

Avots
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.