16 C
Rīga
otrdien, 30 aprīlis, 2024

Pieci veidi, kā atbrīvoties no stresa pie auto stūres

 

sieviete-auto

Daudziem ļaudīm atrašanās pie auto stūres, lai nokļūtu darba vietā, nereti izvēršas par ikrīta murgu – sastrēgumi, negadījumi uz ceļa, citu autovadītāju nelāgās manieres un gluži vienkārši bailes iebraukt pārpildītā autostāvvietā atsevišķos gadījumos var izraisīt pat paniku, un, nonākot galamērķī, jūsu diena jau ir sabojāta.

Turpinājumā daži amerikāņu profesoru ieteikumi, kā ļauties mierīgākam braucienam pie auto stūres.

Izdvesiet ērmotas skaņas

Stresa pilns brauciens uz darbu var pamatīgi sabojāt garastāvokli jau no paša rīta. Ja ceļā nākas emocionāli ciest no citu autovadītāju bravūrīgā braukšanas stila un patvaļas, pastāv liela iespēja, ka rīta sapulcē darbā jūs pārņems agresija un niknums. “Ja jūs nokaitina citi autovadītāji, nekavējoties sāciet klusītēm izdvest dīvainas skaņas vai skaitīt līdz desmit – tas ļaus apvaldīt niknumu un satraukumu,” paskaidro Havaju Universitātes profesors Leons Džeimss, kurš specializējies autovadīšanas psiholoģijā. Dusmas tikai saasina jau tā nervozo situāciju, tādēļ pasmiešanās par sevi vai koncentrēšanās uz skaitīšanu var būt pārsteidzoši efektīvs līdzeklis stresa mazināšanā.

Izmantojiet aromaterapiju

Maiami Universitātes Medicīnas skolas veiktais pētījums vēlreiz apliecina lavandas smaržu relaksējošo iedarbību. Toties piparmētras aromāts palīdz uzlabot koncentrēšanās un lēmumu pieņemšanas spējas. Tādēļ nākamreiz, kad degvielas uzpildes stacijā izvēlēsieties “smaržu eglīti” sava auto salonam, apsveriet domu par lavandas vai piparmētras aromātiem mierīgākam un kontrolētākam braucienam.

Brauciet kopā ar draugiem/ģimeni/kaimiņiem

21. gadsimtā teju katrs autovadītājs zina, cik būtiski ik rītu doties ceļā ar vairākiem cilvēkiem automašīnā – šādi ne vien iespējams mazināt ekoloģisko piesārņojumu un ieguldīt savu artavu sastrēgumu mazināšanā uz ielām, bet arī ietaupīt krietnu naudas summu uz degvielas rēķina. Turklāt vairāki cilvēki mašīnā nozīmē arī vairāk sarunu, vairāk pozitīvu emociju un vairāk miera. “Ņemot līdzi citus braucējus savā automašīnā, pastāv liela iespēja iegūt jaunus draugus, kā arī uzlabot attiecības ar esošajiem. Turklāt zinot, ka jūs visi atrodaties “vienā laivā”, mazināsies arī sastrēgumstundās bieži vien izjustais diskomforts,” atzīst doktors Pisarski.

Rēķinieties ar sagaidāmo

“Patiesībā stress rodas tad, ja neattaisnojas jūsu cerības,” stāsta doktors Pisarski. Patiešām, ja jūs dodaties ceļā agrāk nekā nepieciešams, lai izvairītos no sastrēgumiem, taču rezultātā sanāk attapties auto jūklī, noteikti piedzīvosiet vilšanos, un būs grūti remdēt niknumu. “Cilvēkam jāsaprot, ka dzīvē ik uz soļa nākas sastapties ar variācijām un novirzēm, tādēļ laika jēdzienu nepieciešams saistīt ar elastību.” Viņš iesaka izmēģināt citus maršrutus, lai redzētu, vai šādi ierastajā ikdienas galamērķi nav iespējams nokļūt ātrāk.

Ieguvums būs jebkurā gadījumā – ja atradīsiet ātrāku ceļu, lieliski, taču, ja nē, nebūs jāsatraucas par to, ka cits maršruts, iespējams, varētu izrādīties ātrāks.

Klausieties klasisko mūziku vai audiogrāmatas

Jūtas Universitātes pētnieki pierādījuši, ka mūzika spēj novērst satraukumu un pat sāpes. Vislabāk ar stresu palīdz tikt galā lēna klasiskā mūzika, piemēram, Bēthovena vai Šopēna garadarbi. Tomēr nesatraucieties, ja jums tā neiet pie sirds – derēs arī lēns roks, popmūzika vai pat elektroniskā mūzika. Tāpat par pretstresa līdzekli uzskatāma arī audiogrāmatu klausīšanās ceļā – reizēm tās ir tik ieintriģējošas, ka vēlēsieties, lai brauciens būtu bijis garāks.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.