14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Bērni to novērtēs: Frāzes, kuras vecākiem ir jāiekļauj savā ikdienā

 

Family At Home Watering Plants On Balcony by Guerilla Images on 500px.com

„Tu man esi ļoti svarīgs”. Lai viņi zina, ka netīro trauku kaudze un nelasītie e-pasti var pagaidīt. Viņiem ir jāzina, ka viņi tev ir svarīgi.

„Es pēc Tevis ilgojos”. Pat, ja jūs esat šķirti tikai 20 minūtes, satiec viņus ar apskāvieniem. Lai viņi saprot, cik ļoti tu tiecies būt viņiem tuvāk.

„Tas nebija pareizi”. Pasaki viņiem,kad viņi kļūdās. Palīdzi viņiem izdarīt pareizi, norādi virzienu.

„Tu visu izdarīji pareizi”. Ja viņi ir izdarījuši pareizi, Tev noteikti ir jāparāda,ka lepojies. Ja tu paslavēsi un uzteiksi labos darbus, tad bērni centīsies izdarīt vēl labāk, un tas viņiem padosies daudz vieglāk.

„Tu esi īpašs”. Parādi cik atšķirīgs un unikāls ir tavs bērns. Izceli viņa rakstura īpašības, iemāci noteikt citu rakstura īpašības.

„Raudāt – tas ir normāli”. Iedrošini savus bērnus neslēpt emocijas. Cilvēki mēdz raudāt, kad viņiem ir slikti, sāpīgi, vientuļi un reizēm, kad viņi ir laimīgi.

„Vai Tu vari man palīdzēt?” Ir svarīgi, lai tavi bērni tevi redzētu kā cilvēku, kuram ir daudz rūpju par tuviniekiem. Lai viņi redz tavu aizņemtību. Lai viņi iemācās palīdzēt un savu palīdzību piedāvāt.

„Tev palīdzēt?”Vienmēr pajautājiet pirms palīdzi! Patstāvība rodas tad, kad tiek meklēti problēmu risinājumi. Ja bērns ar kaut ko netiek galā- uzmundrini viņu un parādi, kā ir pareizi.

„Jā”. Vismaz reizi dienā uz kādu no bērna lūgumiem atbildi ar ”Jā!” bez domāšanas.

„Nē”. Viņiem ir jāzina, ka tu viņiem nepiekrīti. Tam ir jābūt stingram un konkrētam ”Nē!”. Bet obligāti paskaidro, kāpēc tavs lēmums ir tieši tāds.

„Tu esi malacis”. Pat,ja bērns netiek galā ar uzdevumu, bet ļoti cenšas, tev noteikti viņu vajag paslavēt. No mazām uzvarām veidojas lieli panākumi.

„Esi labs pret apkārtējo pasauli”. Atkārto viņiem atkal un atkal, ka labas lietas notiek ar labiem cilvēkiem. Jā, pasaule mēdz būt ļauna, bet cilvēki, kas pret to visu attiecās ar labestību un mīlestību, pārdzīvo lietas un problēmas daudz vieglāk.

„Piedod”. Atzīsti savas kļūdas un lūdz piedošanu.

„Pastāsti man vairāk”. Uzdod jautājumus un centies viņus saprast.

„Es tevi mīlu!” Saki to bieži, jo bērnam ir svarīgi to zināt.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.