2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Ikdienas steigā var gadīties aizmirst: Kas vecākiem jāzina par bērniem

 

Love... by Vladimir Zhoga on 500px.com

Mēs piedāvājam dažu pavisam vienkāršus noteikumus attiecībā uz bērnu audzināšanu, kurus vecākiem var gadīties aizmirst:

Bērni piedzimst ar labiem nodomiem. Bērns pēc dabas nav ļauns, bet ļoti ātri var apgūt sliktos ieradumus.

Tuvinieku mīlestība nedrīkst apspiest bērnu. Ir svarīgi, lai tiktu radīti apstākļi bērna garīgajai un fiziskajai attīstībai. Jācenšas pēc iespējas labāk apvienot mīlestība ar pienākumiem.

Runājiet ar bērniem par garīgām vērtībām. Iepazīstiniet viņu ar reliģiju dažādību. Sarunas gaitā bērnam ir jāpalīdz izprast to, kas notiek pasaulē, un jāpaskaidro, ka viņam dzīvē tiek dota izvēles brīvība.

Katram bērnam ir savs raksturs. Ir svarīgi laicīgi saskatīt viņa dotības. Iespējas, kas palaistas garām, būs grūtāk atgūstamas vēlāk.

Visiem bērniem ir nepieciešama tuvinieku mīlestība un rūpes. Tās sagatavos bērnu daudzām mūsdienu dzīves grūtībām. Apstākļi un atmosfēra, kas valda mājās, atstāj savu zīmogu uz visu bērna dzīvi.

Bērns var visu! Nevajag viņam aizliegt kaut ko darīt. Ja tas nav kaut kas labs, tadlabāk būtu pārslēgt viņa uzmanību uz kaut ko citu. Daudzi vecāki uzspiež bērnam spēles pēc saviem ieskatiem, nevis novēro, uz kuru pusi tiecas bērna uzmanība.

Pamatinformāciju bērns saņem līdz 5 gadu vecumam. Pēc 7 gadu vecuma daudz kas var būt jau zaudēts. Ir svarīgi parādīt bērnam apkārtējās pasaules bezgalību un neizmērojamību.

Bērnu audzināšanā nav pieņemami meli, rupjība un izsmiekls.

Iesaistiet bērnus mājas darbos. Vviņiem patīk „strādāt kā pieaugušajiem”.

Iemāciet bērniem atrast pozitīvo it visā. Noliedzošs ir nabadzīgs, apstiprinošs ir bagāts.

Iemāciet bērniem būt uzmanīgiem. Bez uzmanības un vērības ir grūti mācīties, uzzināt jaunu, atklāt likumsakarības, uztvert pasauli visā tās krāšņumā. Pirmā vieta audzināšanā pieder visa skaistuma uztverei. Iemāciet bērnu redzēt un dzirdēt skaisto.

Rupjība pazemo cilvēku. Iemāci bērnam būt labam, jo bērni nav nežēlīgi līdz brīdim, kad saskaras ar pirmo nežēlību pret sevi.

Iemācieties būt pacietīgi. Nesaprašanās gadījumā pasēdiet kopā, parunājiet un apdomājiet visu, kas neapmierina.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.