11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāpēc mēs padodamies toksiskām attiecībām un kāpēc ir tik grūti no tām aiziet?

 

Mēs pieķeramies lietām, jo tās ir ērtas. Mēs pieķeramies cilvēkiem, jo viņi mūs zina, un mēs viņus zinām. Taču dažkārt tas, pie kā mēs pieķeramies, izrādās kaitīgs mūsu laimei un izaugsmei. Tad, kāpēc mēs to darām? Kāpēc tik ļoti baidāmies atlaist?

Kāpēc mēs turpināt darīt to pašu, kas nodara mums sāpes? Pat, ja tās ir sāpes, pie kurām esam pieraduši un uzskatām, ka tās mums vairs nevar nodarīt pāri.

Mēs to darām tāpēc, ka jau zinām, kāds būs rezultāts. Paredzamībā ir kaut kas nomierinošs. Un, kad tu esi ieguldījusi laiku un jūtas attiecībās, ir grūti atteikties no šīm investīcijām. It īpaši, kad esam pieraduši teikt sev vienu un to pašu: „Viņš ir mans izredzētais”, „Šis ir cilvēks, kuru es mīlu” un „Viņš noteikti mainīsies”.

Kā vārdi „toksisks” un „mīlestība” var atrasties vienā teikumā?

Kad tu pārāk augstu vērtē cilvēku, kurš to nav pelnījis, tu zaudē pati savu vērtību. Tu pati izdomā pasakas savā prātā. Tu tici, ka jūsu attiecības ir īpašas, nevis vienkārša nejaušība. Tu tici, jo izmisīgi vēlies tam ticēt; redzi tikai to, ko vēlies redzēt; un dzirdi tikai to, ko vēlies dzirdēt. Tas tevi apmierina.

Šis cilvēks izturas pret tev, kā pats vēlas, un tu piever uz to acis. Visu, ko viņš dara, tu pati pieļauj. Zini, ka viņš uz tevi nekad neskatīsies kā uz vienlīdzīgu partneri, bet gan kā uz upuri, kuru var kontrolēt un kurš stimulēs viņa ego.

Toksiskas attiecības nesākas kā toksiskas. Tās par tādām pārvēršas. Tās kļūst indīgas, kas tu pieķeries cilvēkam, kuru ir jādzen projām, jo tu baidies. Tu baidies, jo nevēlies justies vainīga. Cik daudz reižu tu draugiem esi teikusi, ka pārtrauksi šīs mocības? Cik reizes atkāpies? Cilvēki ātri kļūst par ieradumu, un no ieradumiem atteikties nav viegli. Un tas ir viens no iemesliem, kāpēc tu nevēlies neko mainīt.

Tu domā, ka tā ir mīlestība, taču mīlestībā nav vietas sāpēm un bailēm. Un, jo ilgāk tu domāsi par šo „mīlestības” ideju, jo vairāk saputrosies. Tas ir tas, pie kā tu esi pieradusi, un tev tā ir ērti. Mēs izvēlamies tos partnerus un paliekam ar viņiem ne jau tāpēc, ka slikti saprotam cilvēkus, bet gan tāpēc, ka baidāmies paraudzīties uz attiecībām ar skaidru un loģisku prātu.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.