2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

11 fakti par libido, kurus ir svarīgi zināt

 

Daudzas dzīves tēmas apvij mītu tīkls, arī visu, kas saistīts ar libido jeb dzimumtieksmi. Portāls „Lifehacker” kliedē populārākos mītus un paskaidro, kas patiesībā ietekmē seksuālo vēlmi.

Libido ir nedaudz sarežģītāk par vienkāršu vēlmi mīlēties. Dažkārt cilvēkiem nav vēlmes, bet fiziski viņi spēj nodarboties ar seksu, bet dažkārt vēlme ir liela, bet organisms nereaģē. Abas situācijas ir sastopamas diezgan bieži un ir pilnībā normālas.

„Normāls” libido neeksistē. Daudzi tic, ka vēlmei ir jārodas spontāni. Taču mēs visi esam dažādi, un arī mūsu ķermeņi ir dažādi. Tas  nozīmē, ka tāda jēdziena, kā normāls dzimumtieksmes līmenis, neeksistē. Tas var būt spontās, bet nereti rodas jau stimulācijas procesā. Pie tam, dažkārt ir jāpieliek pamatīgas pūles, lai sasniegtu pareizo noskaņojumu.

Centieni uzturēt „ideālu” libido var kaitēt pašvērtējumam. Šis punkts izriet no iepriekšējā. Cilvēki, kuri pārdzīvo par to, ka viņu „mistiskais un ideālais” libido līmenis ir pārāk augsts vai zems, veido sev problēmas ar pašvērtējumu un seksu.

Ja partnera libido ir zemāks, nekā tavs, tas nenozīmē, ka viņš tevi nevēlas. Ir viegli ļauties toksiskām domām par to, ka ik reizi, kad tev gribas mīlēties, bet partnerim – nē, tas liecina par vēsumu no viņa puses. Patiesībā cilvēkam visticamāk tikai tajā brīdī nav vēlēšanās. Ar tavu pievilcību tam nav nekāda sakara.

Libido var mainīties medicīnisku iemeslu dēļ. Viss, kas saistīts ar asinsriti, hormoniem, fiziskām sāpēm vai diskomfortu, var ietekmēt tavu libido līmeni. Ja tu ievēroji straujas izmaiņas, aprunājies par to ar ārstu.

Libido var ietekmēt arī ikdienišķi faktori. Populārākais no tiem ir stress. Ja vēlme mīlēties pēkšņi ir mazinājusies vai vispār zudusi, ir vērts padomāt, kādas pārmaiņas nesen ir notikušas tavā dzīvē.

Libido var mainīties līdz ar vecumu. Ķermenis un domāšana mainās līdz ar vecumu, tā kā arī libido nestāv uz vietas.

Libido nav saistīts ar dzimumu. Ir daudz stereotipu par vēlmi pēc seksa un dzimumu. Piemēram, ka vīrieši visu laiku grib mīlēties, bet sievietes – nē. Vai arī, ja sievietei piemīt augsts libido, tad tas nav normāli. Realitātē, protams, tā nav.

Libido nav saistības ar orgasmu. Dzimumtieksme negarantē orgasmu. Iespējams, ka procesa vidū cilvēks novērsīs savas domas vai izjutīs diskomfortu, līdz ar to orgasms būs tālu projām. Pie tam, ir pavisam iespējams sasniegt orgasmu arī tad, ja sekss sākās bez īpašas vēlmes.

Libido nav saistīts ar negatīvu seksuālo pieredzi. Daudz svarīgāk ir saprast, kas tev patīk un kas nepatīk. Tad arī tu varēsi saprast, ko vēlies no konkrētā partnera.

Ja tu vēlies paaugstināt libido, vispirms saproti, kāpēc. Dažreiz centieni paaugstināt libido ir saistīti ar augstajām partnera prasībām, bet reizēm – ar pašu pārdzīvojumiem. Iemesli ir dažādi, tāpēc arī jārisina tie ir dažādi. Visbiežāk problēmas ir galvā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.