7.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Frāzes, kuras nevajadzētu teikt strīda laikā – lai miers mājā!

 

Ja tu strīda laikā vēlies kādu nokaitināt vēl vairāk, vienkārši pasaki viņam, lai nomierinās. Tas gan reti kad ir efektīvi. “Nomierinies” cilvēkā raisa vēl lielākas dusmas un divējādas sajūtas. Lai nebūtu jākļūdās, piedāvājam aplūkot vēl vairākas frāzes, kuras strīda laikā izteikt nevajadzētu.

“Tu nekad ne…” vai “Tu vienmēr…”

Šīs frāzes parasti tiek izmantotas, lai uz kaut ko akcentētu uzmanību vai veicinātu emocionālu atbildi. Taču visbiežāk šie apgalvojumi ir neprecīzi (piemēram, “Tu nekad manī neklausies”) un liek tavam partnerim ieslēgt aizsardzības režīmu. Tā rezultātā viņš palaidīs garām to, ko vēlējies teikt, un sāks pierādīt, ka tev nav taisnība.

“Tu uzvedies tieši tāpat kā tava mamma/tētis”

Vai kā brālis, draugs vai mūžīgi neapmierinātais kaimiņš. Šis apgalvojums pārslēdz uzmanību no problēmas uz cilvēka raksturu. Stratēģija ir acīmredzama: kad zaudē strīdā, nogalini oponentu. Jā, viņš varbūt uzvedas kā mamma/tētis, bet ne jau par to jūs sākāt strīdēties.

“Es aprunāšos ar tevi, kad tu nomierināsies”

Tu neprasi laiku, tu norādi uz cilvēka pārlieku lielo emocionalitāti. Labāk saki citādāk: “Situācija ir saasinājusies, mūs vada emocijas. Labāk paņemsim 20 minūšu pārtraukumu, lai pēc tam visu mierīgi izrunāti”.

“Viss ir beidzies! Es aizeju!”

Vārdiem ir spēks. Pacenties neteikt to, ko vēlāk nožēlosi. Draudēt ar šķiršanos laikam ir vieni no sāpīgākajiem vārdiem, kurus attiecībās vispār var izteikt. It īpaši, ja tu patiesībā to nemaz tā nedomāji. Labāk “atdziesti” un aprunājies vēlāk.

“Tu esi tāds ****!”

Apsaukāšanās un apvainojumi ne pie kā laba nenovedīs. Parasti cilvēki tā izrāda dusmas, lai partneris sajustos sliktāk. Taču tas nekādi neveicina problēmas atrisināšanu. Pacenties nokoncentrēties tieši uz problēmu un jūtām, kuras konkrētā cilvēka rīcība tevī raisījusi.

“Kāpēc tu izpūt no mušas ziloni?”

Tavs partneris ir satraukts, bet tu viņam saki, ka nav iemesla satraukumam. Lielākajā daļā gadījumu tas tikai pastiprina negatīvās emocijas, jo, kad mēs esam satraukti, mēs gribam, lai mūs uzklausa un saprot, nevis saka, ka esam pārāk jūtīgi. Labāk pajautā: “Kāpēc tevi tas ir satraucis?”

“Atkal tu par to pašu… Varbūt vienkārši aizmirsīsi?”

Ar šādu frāzi tu padari partnera viedokli un jūtas bezvērtīgas. Tas ir līdzīgi kā teikt: “Tas ir smieklīgi”, “Tu taču nedomā to nopietni…”, “Nomierinies, tu esi pārāk jūtīgs…”. Ar šādām frāzēm tu saki, ka ar partneri kaut kas nav kārtībā un ka tu nemaz nevēlies dzirdēt to, kas viņam ir sakāms. Labāk pacenties viņu saprast un palūdz pastāstīt, kāpēc viņš tā jūtas.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.