5.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Kā bez asarām un histērijas pieradināt bērnu pie veselīga uztura!

 

Viena no svarīgākajām lietām ir veselība. Bieži vien cilvēks to apzinās tikai tad, kad jau ir par vēlu. Tāpēc ir svarīgi rūpēties par sevi un savu veselību. Vieni no labākajiem veidiem, kā to izdarīt ir  veselīgs uzturs, sportiskās aktivitātes, labs miegs, svaigs gaiss.

Arī mūsu uzturam ir liela nozīme. Mums būtu jāēd uzturvielām bagāts ēdiens, taču, piemēram, bērni mēdz būt izvēlīgi, kad runa ir par maltīti. Dot mazajiem veselīgu ēdienu reizēm var sagādāt galvas sāpes. Tomēr tas ir izdarāms! 

1. Ēdiet kopā ar bērnu! Šādās reizēs bērns apēdīs vairāk dārzeņu, labprāt pamēģinās jaunus produktus, kā arī, vērojot vecākus, iemācīsies galda kultūru.

2. Neaizliedziet saldumus! Jo vairāk kaut ko aizliegsiet, jo vairāk to gribēsies. Ja paši nevarat atteikties no neveselīgiem našķiem, tad nedrīkst to liegt saviem bērniem. Sarunājiet, ka saldumus un, piemēram, čipsus nedrīkst ēst visu dienu, kā arī nedrīkst tos aizvietot ar ikdienas maltītēm.

3. Nedodiet lielas porcijas! Bērni līdz 5 gadu vecumam paši jūt, kad ir paēduši. Ja ar varu barosiet bērnu, tad viņš ne tikai atteiksies no normāla ēdiena, bet vispār negribēs nākt pie galda. Bērnam, kas ir vecāks par 5 gadiem, lieciet mazas porcijas. Viņi tāpat kā pieaugušie ēdīs vairāk, ja uz šķīvja būs daudz ēdiena. Turklāt vienmēr var uzlikt papildporciju.

4. Piedāvājiet jaunu ēdienu ne mazāk kā 10 reizes! Piedāvājiet bērnam pamēģināt kaut ko jaunu regulāri, taču neuzbāzīgi. Bērniem kļūstot vecākiem, garšas receptori kļūst mazāk, tāpēc viņiem iepatiksies jauni produkti. Lai mazais pierastu pie jauna ēdiena, tas ir jāpamēģina 10-16 reizes. Tāpēc nedrīkst uzskatīt, ka bērnam kaut kas negaršo, ja atvase to ir pagaršojis vienu vai divas reizes.

5. Nedodiet saldumus kā balvu vai pateicību! Neatalgojiet bērna izēsto šķīvi ar saldumiem. Citādi viņš ēdienu var uztvert kā kaut ko nepatīkamu, kas jāpacieš, lai iegūtu kāroto konfekti. Maziem bērniem vispār nevajag dot saldumus kā atzinību vai pateicību. Tā vietā labāk nopirkt viņa iecienītāko augli vai ogas. Tad bērns pie tā pieradīs un priecāsies par apelsīnu vai banānu, nevis šokolādes tāfelīti.

6. Biežāk apskaujiet savu bērnu! Pastiprināta vēlme pēc saldumiem var būt saistīta ar uzmanības trūkumu. Ir pierādīts, ka cilvēki patērē vairāk cukura, kad ir garlaikoti vai noskumuši. Neizmantojiet ēdienu kā mierinājumu! Bērns var pierast daudz ēst stresa situācijās.

7. Pieradiniet bērnu pie veselīgiem ēšanas paradumiem līdz gada vecumam! Bērni, kas uzturā lietojuši augļus un dārzeņus līdz gada vai divu gadu vecumam, labprāt tos lieto arī vēlākos gados. Pēc 3 gadu vecuma ir sarežģīti iekļaut bērna ēdienkartē veselīgu pārtiku. Svarīgi nepiespiest bērnu ēst to, ko viņš nevēlas, bet piedāvāt pamazām. Tāpat arī sievietei grūtniecības un krūts barošanas laikā ir jāēd veselīgi un daudzveidīgi, lai mazulis pierastu pie šīm garšām.

8. Nodrošiniet bērniem fiziskas aktivitātes! Jebkura kustība rosina apetīti, kā arī novērš liekā svara rašanos. Tāpat arī piedāvājiet atvasēm kopīgi pagatavot ēdienu. Bieži vien mazais labprāt nogaršos sevis gatavotu maltīti!

9. Nodrošiniet daudzveidību! Gādājiet, ka mājās ir gana daudz dārzeņu, augļu un ogu, nevis cepumu un bulciņu. Ja ledusskapī neatradīsies majonēze, pusfabrikāti vai citi mazvērtīgi pārtikas produkti, bērnam nebūs vēlme tos pamēģināt.

10. Nekādu ārpus maltīšu našķošanos! Bērniem būtu jāēd 3 reizes dienā. Mazākiem bērniem starp maltītēm ir pieļaujamas divas uzkodu reizes, lielākiem – viena.

11. Pieradiniet bērnu ēst tikai pie galda! Bērniem nevajadzētu ēst, skatoties televizoru vai darot jebko citu, kas novērš uzmanību no ēšanas. Bērnam ir jāmācās ēst pašam, izmantojot savam vecumam atbilstošus traukus, sēžot barošanas krēslā. Bērnam ir jākoncentrējas tikai uz ēšanu. Nesteidziniet bērnu! Lai viņš ēd, cik lēni vēlas.

 

Raksts sagatavots, izmantojot ārzemju avotus.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.