0.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Viņš man atnesa puķes, bet es gribēju pikniku saulrietā jeb 5 mīlestības valodas

 

Iedomājieties situāciju, ka jūsu mīļotais mājās ir atnesis ziedus, taču tas jūs neiepriecina. Tā vietā jūs labprātāk pasēdētu divatā kādā romantiskā vietā. Problēma nav mīlestībā vai tās trūkumā. Jūs vienkārši nerunājat vienā mīlestības valodā.

Cilvēks vislabāk saprot savu dzimto valodu, un vislabāk spēj tajā izteikties. Lai arī cik jocīgi tas neskanētu, mīlestībai ir dažādas valodas. Ja jūsu sarunas biedrs runā citā valodā, tad jums abiem būs ārkārtīgi lielas grūtības sazināties – mīlēt.

Gerijs Čepmens 30 gadus strādāja kā laulību konsultants. Pēc raženajiem darba gadiem viņš saprata, ka pasaulē ir piecas mīlestības valodas –  apliecinājuma vārdi, kvalitatīvi pavadīts laiks, dāvanu saņemšana, mīlestības darbi, pieskāriens.

Ja pāris runā vienā mīlestības valodā – tas ir brīnišķīgi. Un viegli. Tomēr, nebēdājiet! Nekas nav zaudēts! Ja ir zināms, kādā valodā runā jūsu partneris, ir vieglāk ar viņu sarunāties.

Kā noskaidrot savu mīlestības valodu? Atbildiet uz šiem jautājumiem:

  1. Kas jūs visvairāk sāpina sava partnera uzvedībā? Pretējais tam, kas visvairāk sāpina, iespējams ir jūsu primārā mīlestības valoda.
  2. Ko jūs visbiežāk esat lūdzis savam partnerim? Iespējams, tas liek jums justies mīlētam.
  3. Kā jūs parasti izrādat mīlestību savam partnerim? Veids, kādā mīlestību izrādat otram, iespējams ir jūsu mīlestības valoda.

Apliecinājuma vārdi. Jūsu partnerim svarīgi ir vārdi, komplimenti, uzmundrinājumi. Viņš vai viņa, ja tā var teikt, mīl ar ausīm.

Kvalitatīvi pavadīts laiks – tas nozīmē nedalīta uzmanība. Pastaiga divatā vai savstarpēja saruna, lūkojoties vienam uz otru. Tas var būt jebkas, par ko interesējas viens vai abi no pāra. Mērķis ir būt kopā un darīt lietas, kas sagādā prieku un atgādina, ka neesat viens otram vienaldzīgi.

Dāvanu saņemšana – ir cilvēki, kam ļoti patīk saņemt dāvanas, un ir cilvēki, kam patīk dāvināt. Taču ir arī tādi, kas dāvanas vietā labprātāk dzirdētu komplimentus vai izbrauktu mazu līkumu ar velosipēdiem pretī saulrietam. Dāvana var būt jebkas, kas iepriecina otru un parāda: „Es par tevi domāju!”. Tie ir vizuāli mīlestības simboli.

Mīlestības darbi –  nomazgāti trauki, pagatavotas vakariņas, tīra māja un laimīgi bērni. Kāds to uztvers kā pašu par sevi saprotamu, bet kādam šķitīs, ka viņu mīl. Ja ziniet, ka vīram nepatīk kāds darbs, izdariet to viņa vietā – viņš būs pārsteigts. Nopļauta zāle bez atgādināšanas – iedvesmos sievu, kura runā mīletības darbu valodā.

Pieskāriens – tas ir spēcīgs līdzeklis, lai izteiktu mīlestību. Sadošanās rokās, apskāvieni, skūpsti, plecu masāža.. ir cilvēki, kam tas nozīmē kaut ko daudz vairāk par dāvanām vai komplimentiem.

 

Savas idejas Gerijs Čepmens ir apkopojis grāmatā „Piecas mīlestības valodas”. Tās beigās ir atrodama anketa vīram un sievai, lai noskaidrotu, kādā mīlestības valodā katrs no viņiem runā.

„Mīlestība ir izvēle. Un abi partneri to var sākt šodien.” /Gerijs Čepmens/

 

Rakstā izmantoti fragmenti no Gerija Čepmena grāmatas “Piecas mīlestības valodas”. Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.