0.6 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Kad un kur radusies bildināšanas tradīcija?

 

Šķiet, katra sieviete vēlas saņemt saderināšanās gredzenu no mīļotā cilvēka. Bildināšana bez gredzena, pusnenopietni sakot, ir kā kāzas bez vīra, bet tā nav bijis vienmēr.

Kad un kur radusies bildināšanas tradīcija?

Tiek uzskatīts, ka pirmsākumi jāmeklē viduslaiku Eiropā. 15. gadsimtā Austrijas hercogs Maksimiliāns izvēlējās par sievu Burgundijas Mariju, kura tika uzskatīta par vienu no skaistākajām tā laika sievietēm. Šīs nebija tikai politiski izdevīgas laulības, bet arī īsta mīlestība. Hercogs baidījās tikt atraidīts. Līdz kāzām bija vēl ilgs laiks un uztraucoties par to, ka izredzētā aizmirsīs mīļoto, hercogs nolēma viņai nosūtīt gredzenu ar burtu “M”, lai ik dienas uzlūkojot to, Marija atcerētos savu izredzēto.

Dārgakmens un dārgmetāla nozīme saderināšanās gredzena izvēlē

Tradicionāli tiek uzskatīts, saderināšanās gredzenam obligāti jābūt ar briljantu, jo tas ir pasaulē pats cietākais minerāls un simbolizē mūžīgu uzticību, stiprina laulības saites un ļauj parvarāt visas dzīves grūtības. Patiesībā šādas maģiskas īpašības var piedēvēt arī daudziem citiem dārgakmeņiem, kuri savā skaistumā un cēlumā varētu sacensties ar dārgakmeņu “karali”- briljantu. Saderināšanās gredzenā var būt iestrādāts gan rubīns, gan safīrs, gan smaragds, kā arī dažādu dārgakmeņu vai pusdārgakmeņu salikums.

Nevajadzētu piemirst arī par dārgmetāla krāsas izvēli. Tas var būt baltās, dzeltenās, rozā (sarkanīgās) nokrāsas zelts. Populārs ir arī dažādu krāsas zelta salikums, piemēram, baltais zelts ar sarkano. Tām, kuras ikdienā dod priekšroku sudraba rotām, varētu patikt gredzens no baltā zelta, jo tas labi saskan ar sudrabu. Tomēr ne visi zina, ka baltajam zeltam ir dzeltenīga nokrāsa. Tāpēc to pārklāj ar plānu rodija kārtu, kas arī padara zelta krāsu baltāku, spožāku, piedod glanci, bet ar laiku, atkarībā no valkāšanas intensitātes rodijs nolobās un tas ir jāatjauno.

Kā izvēlēties īsto gredzenu bildinājumam?

Visgrūtākais ir saderināšanās gredzena izvēles process. Šeit būtu jāņem vērā mīļotās gaume. Te var palīdzēt gan viņas tuvāko draugu ieteikumi, gan arī paša līgavaiņa novērojumi. Vajadzētu piegriezt uzmanību, kādas rotas viņa velk ikdienā, kāds ir viņas apģērba un aksesuāru stils. Jebkurā gadījumā – uztveriet gredzena izvēles procesu kā brīnišķīgu piedzīvojumu un izaicinājumu, kura beigās balva būs mīļotās atbilde:”Jā!”

Nākamais solis – laulības gredzenu iegāde

Laulības gredzenu sortiments mūsdienās ir ļoti plašs. Juvelierizstrādājumu veikalos “Adamos” vien piedāvājumā ir vairāk kā simts laulības gredzenu modeļu paraugu, kurus pēc pasūtījuma var izgatavot no izvēlētā zelta krāsas – ar vai bez akmeņiem. Ir pāri, kuri noteikti vēlas pasūtīt vienādu modeļu laulības gredzenus, bet daudzi izvēlas savam dzīves ritmam un stilam piemērotāko variantu. Piekritīsiet, ka ne jau gredzenu platums, biezums un vizuālais izskats garantē “gludu” laulības dzīvi… Tomēr no praktiskā viedokļa klasiskajiem laulības gredzeniem ir vairākas priekšrocības. Tos nepieciešamības gadījumā daudz vieglāk palielināt un samazināt, nopulēt, izlīdzināt, ar nosacījumu, ka deformācija nav bijusi pārāk stipra. Turpretim veikt manipulācijas gredzeniem ar matētu virsmu, gravējumiem, zīmējumiem un akmeņiem ir daudz grūtāk un lielākajā daļā gadījumu nemaz nav iespējams.

Vienmēr atcerieties, ka, lai gan laulības gredzens tiek valkāts ikdienā, tā ir rotaslieta, kas būtu jānovelk no pirksta, gan veicot smagākus mājas darbus, gan apmeklējot sporta zāli un peldoties, kā arī periodiski jāaiznes pie juveliera, lai to varētu notīrīt un nospodrināt.

Informatīvi atbalsta Dieviete.lv

Autors: Juvelierizstrādājumu veikals “Adamos”/1188

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.