15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pērn pieaudzis Latvijā noslēgto laulību līgumu skaits

 

2016. gadā noslēgto laulību līgumu skaits ir līdz šim lielākais pēdējo sešu gadu laikā, liecina Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) dati. Iespēju šādi parūpēties par savas ģimenes mantiskajām attiecībām Latvijā izvēlas arvien vairāk laulāto. 2016. gadā pie notāriem laulību līgumu noslēguši 1160 pāri.

 

“Sabiedrībā nostiprinās apziņa, ka arī mantiskās attiecības ir jākopj. Visbiežāk tiek slēgti laulības līgumi par mantas šķirtību, kas nozīmē, ka laulības šķiršanas gadījumā katram paliek tas, kas viņam piederējis, un otrs laulātais nevar no tā neko prasīt, pat ja ir piedalījies attiecīgās mantas iegādē. Arvien vairāk cilvēki vēršas pie notāriem, lai noslēgtu laulību līgumu arī tāpēc, ka viens no pāra ir uzņēmies lielas kredītsaistības vai uzsācis biznesu. Tādējādi parādi, kas uzņemti vai var rasties nākotnē, nevar tikt attiecināti uz abu laulāto kopīgo mantu vai to, kas iegādāts pirms laulībām,” stāsta Sandra Stīpniece, LZNP priekšsēdētāja.

 

Iespēju šādi parūpēties par savas ģimenes mantiskajām attiecībām Latvijā izvēlas arvien vairāk pāru. 2014. gadā pie notāriem tika noslēgti 897 laulības līgumi, 2015. gadā – jau 1029. Šogad pie notāriem laulību līgumu noslēguši 1160 pāri. Arvien mazāk izplatīts ir mīts, ka laulību līgumus slēdz tikai ļoti turīgi cilvēki vai tie, kam manta svarīgāka par attiecībām. Laulību līgums ir iespēja parūpēties par savas ģimenes mantiskajām attiecībām. Turklāt tā ir iespēja izvairīties no strīda par mantu laulāto starpā, atvieglojot mantas dalīšanu mantošanas, laulības šķiršanas gadījumā, kas īpaši svarīga ir laikā, kad vairums īpašumu tiek iegādāti kredītā.

 

“Slēdzot laulības līgumu, laulātie nosaka mantisko attiecību režīmu, kas atšķiras no likumā noteiktā. Tādējādi šis līgums var būt vienīgā iespēja nodrošināties, ka viena laulātā problēmu dēļ necieš visa ģimene, atņemot tai pilnīgi visu mantu,” uzsver Sandra Stīpniece.

 

Šodien ērti un ātri arī šķirt laulību var pie notāra, ja laulātie par to abpusēji vienojušies un viņiem nav strīdu par mantas dalīšanu. Tieši šo aspektu – par mantas dalīšanu – īpaši vieglu padara tas, ka pārim ir bijis laulību līgums. Tad jautājumu par to, kā abu rīcībā esošā manta būtu dalāma, nepastāv vispār. Tādējādi šis process, kas nereti jau tā nav viegls ne vienam, ne otram, var notikt bez liekiem strīdiem.

 

Arī attiecībās, kurās dažādu iemeslu dēļ laulībām vēl nav pienācis īstais laiks, ir iespējams un pat ieteicams nodrošināties, lai sevi tiesiski aizsargātu, īpaši tad, ja ir kopīgs īpašums un, piemēram, kredītsaistības tā iegādei. Šādos gadījumos ir vērts sazināties ar notāru, lai konsultētos par iespējām kļūt par nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, vai, piemēram, mantojuma līgumu noslēgšanu, testamenta sastādīšanu, nākotnes pilnvarojuma līguma sastādīšanu, laulības līguma noslēgšanu (pēdējais gan būs spēkā vien pēc laulības noslēgšanas).

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.