10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kā izaudzināt labu bērnu: seši vērtīgi Hārvardas psihologu padomi

 

Dieviete vēlētos ar tevi padalīties sešos padomos par to, kā rūpēties un audzināt savus bērnus tā, lai ar viņiem varētu lepoties. Šie padomi nāk no Hārvardas Universitātes psihologu veiktajiem pētījumiem.

1.Pavadi laiku kopā ar bērniem

Šis ir visas labās audzināšanas pamats. Bērnu nedrīkst atstāt novārtā. Izrādi interesi par viņu hobijiem, viņu problēmām un raizēm, un, galvenais, ieklausies tajā, kas viņiem ir sakāms. Tādējādi tu ne tikai labāk iepazīsi bērna personību, bet arī parādīsi viņiem, ko nozīmē interesēties par otru cilvēku.

2.Vienmēr stāstī bērnam, cik daudz viņš tev nozīmē

Psihologu veiktajā pētījumā pierādījās tas, ka daudz bērni nemaz neapzinās to, ka ir svarīgākie cilvēki savu vecāku dzīvē. Viņiem ir jādzird šie svarīgie vārdi. Neaizmirsti viņiem atgādināt to, ka viņi tiek mīlēti un novērtēti.

3.Parādi viņiem kā risināt problēmas un nebēgt no tām

Piemēram, ja tavs bērns pēkšņi izdomā pārstāt apmeklēt futbola treniņus, pajautā viņam, kāpēc tā? Lūdz paskaidrot, kas ir iemesls promiešanai un paskaidro viņam, kā viņa aiziešana ietekmēs pārējos komandas biedrus. Ja viņš tāpat vēlas aiziet, palīdzi viņam atrast jaunu hobiju.

4.Uzdod bērnam ikdienas darbiņus un par palīdzību izsaki pateicību

Pētījumi rāda, ka cilvēki, kuri ir raduši saņemt pateicību, biežāk labprāt palīdz apkārtējiem. Tāpēc ir svarīgi šo vēlmi bērnos ieaudzināt jau no bērna kājas. Sagatavo viņam sarakstiņu ar ikdienā veicamajiem darbiem, par kuriem dienas beigās tu pateiksi „paldies”. Dažkārt arī vari atlīdzināt materiāli.

5.Palīdzi bērnam tikt galā ar viņa negatīvajām emocijām

Bērnam ir jāiemācās izprast, kāpēc viņš ir dusmīgs, skaudīgs vai vīlies. Katru situāciju ir jāizrunā un jāanalizē. To darot, bērns attīsta savu psiholoģisko stabilitāti. Tāpat, jūtot rūpes un interesi par sevi, bērns var nākotnē tādā pat veidā rūpēties par citiem.

6.Parādi viņam, ka pasaule ir plašāka, sarežģītāka un interesantāka nekā viņš spēj iedomāties

Pētījums rāda, ka lielākā daļa bērnu ir ieinteresēti tikai savā mazajā ģimenes un draugu pasaulītē. Labo to. Iepazīstini viņu ar pasauli (ja ne ceļojumu un izbraukumu veidā, tad vismaz caur grāmatām). Iepazīstini viņu ar citu kultūru cilvēkiem. Tas būs kaut kas viņiem svešs, bet noderīgs un izglītojošs. Tāpat tu vari bērnam parādīt, kā dzīvo citi cilvēki (sliktāk vai labāk), jo tādējādi bērns izdarīs savus secinājumus un gūs plašākas zināšanas.

Kopējais secinājums: Pieklājīga, gādīga un atbildīga bērna izaudzināšana ir grūts uzdevums. Taču ikviens vecāks, kas ir ieinteresēts savos bērnos, spēj šo uzdevumu veikt. Tas ir katra atbildīga vecāka galvenais dzīves uzdevums.

 

Avots: Brightside.me

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.