8.2 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Farmaceite: “Māmiņas, neaizmirstiet parūpēties arī par sevi!”

 

Tuvojoties Māmiņu dienai, atceramies un aizdomājamies par mammu pašaizliedzīgajām rūpēm, kas sniegtas bērnam un ģimenei, reizēm aizmirstot par sevi pašu. Četru bērnu māmiņa,BENU Aptiekas farmaceite Mārīte Zvīdriņa uzsver – lai kā gribētos visu paspēt, ikvienai māmiņai sākotnēji ir jāparūpējas par sevi, lai spētu sniegt atbalstu un palīdzību citiem. Turklāt personīgā ģimenes pieredze var sekmēt un palīdzēt būt zinošākām arī profesionālajā jomā.

Gan māmiņa, gan farmaceite – abu aicinājums ir rūpēties

M.Zvīdriņa atzīst, ka farmaceita un mātes lomai ir daudz kopīga, abi rūpējas par līdzcilvēkiem, vajadzīgajā brīdī sniedz nepieciešamu padomu un atbalstu. Farmaceitam raksturīgs ir tas, ka apkārtējie cilvēki tiek uztverti kā ģimene. Daudz vieglāk ir sniegt padomus un ieteikumusarī aptiekas apmeklētājam, ja uztver viņu kā savu ģimeni – vecāka gada gājuma cilvēku kā mammu vai vecmāmiņu, mazākos kā bērnus un vienaudžus kā draugus. “Aptiekā mēdz būt tāpat kā mājās – vienmēr jāatceras, kā un ko saki. Pat ja ir nogurums, jāatceras, ka ar tevi rēķinās un tavs padoms ir svarīgs. Ir jāatceras ieklausīties un sadzirdēt, nepārsteigties ar secinājumiem un atbildēm,” stāsta M. Zvīdriņa

Vienlaikus gan farmaceite norāda, ka ir svarīgipaturēt prātā – mūsdienās daudzas māmiņās ir izglītotas un varbūt ne vienmēr ir lieki jācenšas sniegt savupadomu tur, kur nejautā. Nedrīkst pieņemt, ka cilvēks, kas atnācis, ir nezinošs, jo citādi var aizvainot. “Tā ir tā farmaceita gudrība – jāspēj saprast, vai mans padoms šajā situācijā ir būtisks un svarīgs,” uzsver farmaceite.

Mātes pieredze noder darbā

Mārītei sava ģimenes pieredze, audzinot četrus bērnus, ir bijusi ļoti noderīga darbā ar klientiem. “Ir svarīgi atcerēties savas sajūtas – gan grūtniecības laiku, gan izjūtas, kad bērniņš saslimst,” stāsta farmaceite. “Jāņem vērā arī, vai tas ir pirmais vai nākamais bērniņš, jo tas ļoti ietekmē to, kā māmiņa reaģē. Ja tas ir otrais vai trešais bērniņš, tad māmiņai jau ir pieredze, kā bērniņš ir jāārstē. Bet, ja tas ir pirmais, sajūtas var būt pavisam citādas. Arī no savas pieredzes atceros – bijušas dažādas situācijas, īpaši slimojot pirmajiem bērniņiem, kad bija mazāk pieredzes, pazuda drošības sajūta. Bieži virsroku ņēma mātes jūtas un racionāla domāšana palika otrajā plānā.”

M.Zvīdriņa atzīst, kanoteikti katram sava pieredze dzīvē kalpo kā zināšanu avots, palīdzot citam.Farmaceitam ļoti būtiska ir pacietība, līdzcietība, kā arī vēlme sekot līdzi jaunumiem un attīstīties. “Jāspēj mainīties gan līdzilaikam, gan cilvēkiem, irjābūt vēlmei izglītoties un vienlaikus arī spējai saskatīt brīžus, kad ir par smagu un slodze par lielu, un jāļauj sev atpūsties. Tas ir ļoti būtiski – gan farmaceitam, gan mammai.”

Māmiņām jāatceras parūpēties arī par sevi!

Ikdienā tik daudz gribam paspēt, ka bieži vien aizmirstam pašu būtiskāko, tādēļ farmaceite aicina ikvienu māmiņu mācīties, kā rūpēties ne tikai par bērniem un apkārtējiem, bet arī par sevi: “Ir jāmīl sevi un sev blakus esošos,un vienmēr ir jāatceras – tikai atpūtusies un laimīga sieviete varēs sniegt prieku, padomu un labestību saviem bērniem un ģimenei! Ir jārūpējas par sevi, jo visiem ir vajadzīgas  veselas un dzīvespriecīgas mammas! Tikai mīlot sevi, var patiesi mīlēt arī pārējos!”

 

Autors: BENU Aptieka 10.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.