8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ko bērni visvairāk meklēja internetā 2019. gada vasarā?

 

„Kaspersky” gadskārtējais vasaras pārskats par bērnu drošību internetā liecina, ka saturiski bagātajā vasarā bērni ir izrādījuši lielu interesi par mēmām par 51. zonu. Ir pieņemts uzskatīt, ka 51. zona ir pētniecības objekts, par kuru baumo, ka Amerikas valdība tur pēta būtnes no kosmosa. Lai ieraudzītu citplanētiešus, pieaugušie pat izveidoja īpašu „Facebook” pasākumu aprakstā. Kaspersky un Latvijas Drošāka interneta centrs (Drossinternets.lv) aicina vecākus būt modriem.

Par vienu no ievērojamākajiem 2019. gada vasaras notikumiem kļuva komisks plāns sarīkot ASV armijas bāzes „51. zona” Nevadā sturmēšanu. Populārajā kultūrā tā jau sen tiek bieži pieminētā kā nepazīstamu lidojošu objektu izpētes centrs, ko ASV gaisa spēki izmantoja pagājušā gadsimta 40.–60. gados. Atsauces uz 51. zonu parādās daudzās filmās, tostarp „Neatkarības dienā” un „Polā”. Tāpat šis fenomens ir iedvesmojis televīzijas seriālu sižetus, piemēram, „Krēslas zonā” un „Slepenajās lietās”. 

Šovasar vairāk nekā pusotrs miljons ļaužu „Facebook” pierakstījās uz sarīkojumu „Ieņemt 51. zonu”. Iecerētais sarīkojuma nolūks bija piekļūt slepenai vietai bāzē un beidzot noskaidrot, vai 51. zonā tiek turēti citplanētieši. Turklāt pirms sarīkojuma bija noorganizētas pat viesības. 

Varbūt pat interesantāk, ka arī bērni aizrāvās ar šīm interneta diskusijām. Sarīkojuma popularitāte izraisīja mēmu plūdus, un tās meklēja liela daļa bērnu, kas ielūkojās internetā. 

Pārskatā minēts, ka faktiski aptuveni 12 % visu mēmu meklēšanas pieprasījumu šovasar bija saistīti ar 51. zonu, tādējādi padarot to par vispopulārāko un visvairāk apspriesto bērnu vidū. Desmitdaļa bērnu ir interesējusies par mēmām, kas ir saistītas ar 51. zonas fenomenu. Saistībā ar vaicājumiem par 51. zonu bērni meklēja arī „51. zonas koordinātas”, „51. zonas NLO”, „ieņemt 51. zonu”, „reģistrēšanās iebrukumam 51. zonā” un „51. zonas citplanētieši”. Citu šovasar populāru mēmu vidū bija īgnais kaķis un Rikārdu Miluss ar attiecīgi četriem un trim procentiem no visiem mēmu meklēšanas pieprasījumiem. 

„Mēs regulāri saņemam jautājumus no bērniem par informāciju, ko viņi ir atraduši internetā. Nereti pie mums vēršas arī satrauktie vecāki par internetā viegli pieejamu bērniem nepiemērotu,  kaitīgu vai pat nelegālu saturu. Tāpēc gadu gaitā savu darbību fokusējam uz informatīvu un mācību materiālu izstrādi, attīstot bērniem kritisko domāšanu un skaidrojot – kāda veida saturs ir atrodams internetā, kā pārliecināties par informācijas patiesumu un kā reaģēt problēmsituāciju gadījumā. Arī vecāku loma ir būtiska, rūpējoties par bērnu drošību internetā – sekojiet līdzi notiekošajam, lai vajadzības gadījumā spējat atbildēt uz savu bērnu jautājumiem!” – iesaka Maija Katkovska – Latvijas Drošāka interneta centra (Drossinternets.lv) vadītāja.

Informācija par šovasar bērnu vidū vispopulārākajām mēmām ir balstīta uz anonimizētu statistiku no „Kaspersky” izstrādājumiem ar vecākvadības funkcijām. Tās aizsargā bērnus no kaitīga satura internetā un sniedz vecākiem labāku pārskatu, ar ko saskaras bērni, izmantojot tīmekli. 

„Tagad mēmas ir svarīga interneta kultūras sastāvdaļa. Šovasar mēs novērojām, ka bērni interesējas par jocīgām mēmām un sarīkojumiem, piemēram, „Ieņemt 51. zonu”, un cenšas uzzināt ko jaunu. Spēja izprast populārākās mēmas ir lielisks veids, kā vecāki var labāk saprast, par ko bērni interesējas internetā. Šīs zināšanas par bērnu interesēm tiešsaistē palīdz izvairīties no situācijām, kad bērns, klejojot internetā, var uzdurties nepiemērotam saturam, tāpēc mēs noteikti iesakām vecākiem apgūt šo prasmi,” – komentē Andis Šteinmanis, Kaspersky vadītājs Baltijā

Šie ieteikumi nodrošinās bērnu drošību, kad viņi klejo internetā un apskata iemīļotās mēmas. 

  • Pievērsiet uzmanību bērna interesēm un centieties būt lietas kursā par pašreizējām tendencēm internetā. 
  • Ja zināt, ko bērns meklē internetā, jūs varat piedāvāt palīdzību un atbalstu, bet apdomīgi izmantojiet šo informāciju.
  • Sāciet izmantot vecākvadības funkcijas stiprā drošības risinājumā, piemēram, „Kaspersky Security Cloud” vai „Kaspersky Total Security”, vai arī izmantojiet specializētu programmatūru, piemēram, „Kaspersky Safe Kids”, kas palīdz vecākiem aizsargāt bērnus no kaitīgām vietnēm un satura. 

Autors: Kaspersky Safe Kids

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.