15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Noderīgi padomi, lai sagatavotos pirmajam bērniņam

 

Mazuļa piedzimšana ir ļoti gaidīts notikums jebkuru jauno vecāku dzīvē un ikviens tam gatavojas ar īpašu rūpību.

Topošās māmiņas, uzzinot lieliskos jaunumus par gaidāmo ģimenes pieaugumu, uzsāk dedzīgu drēbīšu, rotaļlietu un citu mazulim nepieciešamo mantu sagādi, tomēr gaidību satraukumā nereti tiek aizmirsts par mazulim vai māmiņai svarīgām lietām. Tāpēc BENU Aptiekas Māmiņu veikala vadītāja Rudīte Deksne, kas pēc profesijas ir bērnu medmāsa, dalās noderīgos padomos par to, kā sakomplektēt pirmsdzemdību somu un mazuļa pirmo pūriņu.

Uz māmiņu veikaliem labprāt dodas arī tēti!

R. Deksne atklāj, ka parasti vislielākais uztraukums ir vecākiem, kas gaida savu pirmo bērniņu. Tāpēc visbiežāk sanāk konsultēt tieši jaunos vecākus, savukārt tie, kas gaida otro vai trešo bērniņu, iepirkuma sarakstu veido, balstoties uz iepriekšējo pieredzi un pārsvarā konsultējas tikai saistībā ar specifiskām mazuļa lietām. Viņas pieredze liecina, ka ne tikai māmiņas, bet arvien biežāk arī jaunie tēti ir tie, kas priecīgi dodas uz mazuļu veikaliem, lai sagādātu bērnu gultiņu, mazuļa vannu un citas “praktiskas” lietas.

Svarīgākais – mazuļa drošība, ērtība un labsajūta!

Iegādājoties bērnu drēbītes, jāatceras, ka mazulim daudz svarīgāka ir drošība, ērtība un labsajūta, nevis ārējais izskats. R. Deksne uzsver, ka, pērkot mazuļu drēbītes, pēc iespējas vēlams izvairīties no sintētiskiem materiāliem un aizstāt tos ar dabīgiem – linu, kokvilnu un vilnu. Speciāliste norāda, ka aizvien populārākas kļūst Latvijā ražotas mazuļu drēbītes un mantiņas, tādējādi atbalstot vietējos ražotājus. Jaunajiem vecākiem ieteicams uzreiz nepirkt daudz viena izmēra drēbīšu, jo mazuļi ļoti ātri aug un iegādātās drēbītes drīz kļūst par mazu. Noteikti var apsvērt ideju apģērbu gādāt nedaudz lielāku, jo tādējādi tā kalpošanas mūžs būs krietni ilgāks. R. Deksne skaidro, ka mazuļa pirmajā garderobē pilnībā pietiek ar 4 līdz 5 pirmā izmēra apģērbu komplektiņiem, kurus veido apakškrekliņi, kokvilnas krekliņi un bikses vai kombinezona tipa tērpi. Tāpat vēlams sagādāt arī 2 līdz 3 plānas kokvilnas cepurītes, 2 pārus kokvilnas zeķīšu un 1 pāri vilnas zeķu. Ja mazuļa piedzimšana gaidāma gada aukstajā periodā, ieteicams parūpēties par silta kombinezona iegādi. R. Deksne atgādina, ka pirms apģērba iegādes noteikti jāpārbauda vīles, lai tās būtu šūtas uz ārpusi. Tāpat jāskatās, lai uz drēbītēm nebūtu asu ravējslēdžu vai garu šņorīšu, kurās bērns var sapīties vai savainoties. 

Biežākās vecāku šaubas

Jautāta, kuru preču izvēle parasti rada visvairāk jautājumu, R. Deksne atzīst, ka visbiežāk tie ir kosmētiskie līdzekļi bērniņam, jo vecāki nereti uztraucas, lai ar nepiemērotiem kosmētikas produktiem mazulim nenodarītu kaitējumu. Visbiežāk vecāki tiek konsultēti par dažādām mazuļiem paredzētām dabīgām eļļiņām un krēmiem. Tāpat ir svarīgi, ka māmiņa pirms dzemdībām parūpējas par savu labsajūtu. R. Deksne norāda, ka māmiņām vēlams iegādāties eļļu krūšu galiem un starpenes eļļu, lai dzemdību rezultātā nerastos plīsumi un nepatīkamas sāpes. Bērna zīdīšanas periodā svarīgi lietot silikona aizsardziņus krūšu galiem un speciālus krēmus. Tāpat vēlams laikus sagādāt arī tādas māmiņām noderīgas lietas kā grūtnieču jostu, barošanas krūsturi un vienreizējās un tīklveida biksītes. 

R. Deksne atklāj, ka nereti viens no lielākajiem izaicinājumiem ir pirmsdzemdību somas sagatavošana, jo reizēm gadās tā, ka dažādu iemeslu dēļ grūtniece nav apmeklējusi māmiņu kursus un nav saņēmusi dzemdībām nepieciešamo lietu sarakstu. Dzemdību somā noteikti jābūt mazuļa pirmajām drēbītēm un autiņbiksītēm, kā arī ērtam māmiņas apģērbam (piemēram, halātam, čībām, t-kreklam). Tāpat nedrīkst aizmirst par abu vecāku personu apliecinošiem dokumentiem. Ja rodas uztraukums vai neziņa par kādu no dzemdību somas sastāvdaļām, R. Deksne atgādina, ka visu pirmsdzemdību somai nepieciešamo var sakomplektēt uz vietas – Rīgas Dzemdību namā esošajā BENU Aptiekas Māmiņu veikalā, vienlaikus saņemot vērtīgus pieredzējuša speciālista ieteikumus.

Novēlējums bērniņiem un vecākiem!

Bērniņa ienākšana ģimenē ir ļoti īpašs laiks ikviena cilvēka dzīvē, tomēr jāatceras, ka mazulim svarīgāk par visu ir justies drošībā un komfortā. Tāpēc centieties bērniņu ģērbt ērtās no dabīgiem materiāliem gatavotās drēbītēs un pēc iespējas izmantot tikai dabīgus bērnu kopšanas līdzekļus!

Autors: Benu Aptieka

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.