12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Spēks pārkāpt to robežu…

 

Mums katram gribas daudz lietus paveikt. BET- kaut kā tā pirmā roka neceļas, lai iesākt.

 

Ir tāds ērts un glaimojošs stāvoklis- ko varam nosaukt par “komforta zonu”. Tas ir tāds dzīves stāvoklis, kad it kā viss ir mierīgs, it kā viss ir paredzams, it kā viss ir zināms. Lielum liela cilvēces daļa tieši to vēlas. Vēlas- nevēlēties mainīties.

Pasaules attīstību varam salīdzināt, teiksim, ar upi. Tajā viss virzās uz priekšu līdzās straumei. Pareizs ir teiciens “divas reizes vienā un tajā pašā upē nevar iekāpt”. Viss mainās nepārtraukti.

Un tad- vienreiz upē nokļūst kāds nekustīgs akmenis. Kura “iekšienē” nekas nemainās, kur viss ir sastindzis. Bet “tam tur” akmeņa iekšienē ir sastingusī komforta zona.

 

Jā- arī cilveku vidū ir tādas komforta zona mīlētāji. Daudz- 100tiem, 1000šiem un vēl vairāk. Vēl viens piemērs cits ir no vēstures. Parokieties un paši uzzināsiet atbildi uz jautājumu- kamdēļ izbeidzās Senās Romas impērija!? Ne jau tamdēļ, ka iekarotāji no austrumiem tur visu sagrāva. Jājošie klejotāji tikai pabeidza Impērijas atliekas. Bet vēl pirms tam – augstākie valdnieki izvirta savā (it kā) nemainīgajā pārticībā un komforta zonā. Atrāvās no vienkaršo cilvēku sadzīves. Varētu teikt, komforts bija sākums Impērijas beigām.

Utt.

 

Komforts ir – laba sajūta uz brīdi. Tomēr apkārtējās izmaiņas pasaulē ātri vien izjauc šo individuālo zonu. Sanākt tomēr mainīties … piespiedu kārtā. Tas gan rada diskomforta sajūtu buķeti. Un tā tas ilgt visu mūžu, ja vien…

 

—-

… ja vien pats cilvēks nesaņemsies un pats ar savu lēmumu nepārkāps komforta ārmalas robežai. Ar šādu lēmumu cilvēks kļūst par savas dzīves saimnieku. Ja pats esi savu pārmaiņu pirmcēlonis, tad … apkartējā pasaule beidzot ir spiesta piemēroties. Nevis uzspiest “savējās” pārmaiņas.

 

Pats galvenais/ un reizē pats grūtākais visā šajā procesā – uzkāpt un pārkāpt. Jo tad vakardiena paliks pagātnē un priekšā ir vien tāds lēciens tumsā. Tomēr, kā likums, pēc šādas neziņas brīža- ir sasniegts augstāks līmenis.

Komforta zonas robežas pāriešana prasa piepūli. Reizēm tādu, ar kādu saskaramies pirmo reizi dzīvē. Un tomēr- visi galvenie izgudrojumi, māksla, idejas un darbi notiek ārpus komforta zonas. Un pat tālu aiz tās robežām.

 

Viss galvenais šajā saulē- tiek sasniegts caur sviedriem un piepūli.  

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.