5.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Džoannas K. Roulingas grāmata “Nejaušā vakance”

 

Pēc trīs mēnešu saspringta redakcijas darba, pašlaik pasaulē visvairāk aprunātais darbs Džoannas K. Roulingas pirmais romāns pieaugušajiem “Nejaušā vakance” pie lasītājiem latviešu valodā nonāks jau 19. decembrī. Grāmatu izdod apgāds “Jumava” un tā noteikti būtu lieliska dāvana svētkos draudzenei, māsai vai mammai.

Pegfordas pilsētiņu satriec Berija Fērbrazera pēkšņā nāve. Mazpilsēta ar bruģētu tirgus laukumu un vecu klosteri šķiet īsta angļu idille, bet aiz tās piemīlīgās fasādes plosās vietēja mēroga karš: bagātie nostājušies pret nabagajiem, pusaudži pret saviem vecākiem, vīri pret sievām, skolotāji pret skolēniem… Pegforda nebūt nav tāda, kā izskatās pirmajā acumirklī. Pilsētas domnieka krēsls pēc Berija palicis tukšs. Kurš svinēs uzvaru kaislību, divkosības un necerētu atklāsmju cauraustajās vēlēšanās?

Grāmata “Nejaušā vakance”, kas pasaulē savu pirmizdevumu piedzīvoja š. g. 27. septembrī ir pasaules izcilās stāstnieces, sāgas par mazo burvi Hariju Poteru autores, Dž. K. Roulingas pirmais romāns pieaugušajiem. Romāns kopš izdošanas ir kļuvis par pasaules aprunātāko grāmatu, jo savu viedokli cenšas izteikt visi sevis cienoši literatūras kritiķi un apskatnieki.

Melnā humora bagāts darbs, kas atspoguļo mūsdienu sabiedrību kādā mazā Anglijas pilsētiņā. Romānu caurvij intrigas, emocijas, skaudība, kaisle, samierināšanās. Tas ir stāsts par mazas pilsētiņas lielajiem noslēpumiem.

Romāns pašlaik ir tulkots jau 43 valodās, Anglijā pārdots 1 miljons eksemplāru, no tiem 125 tūkstoši eksemplāru pirmajā tā iznākšanas nedēļā, grāmata 151. nedēļu gozējas pasaules populārāko grāmatu topu augšgalā un šie skaitļi tikai turpina augt. Grāmata ir pat sasniegusi rekordu – tā ir otrā visu laiku visātrāk pārdotā grāmata Lielbritānijā kopš 1998.gada, kad šādus datus sāka apkopot.

Producente Žaklīna Cinovska: “Interesanti! Ļoti interesanti. Sevisķi interesanta ir tēmas izvēle – sociāli aktuālu problēmu un atticīgās sabiedrības daļas apraksts. Ja nezinātu autores fantastisko ideju lidojumu, doma par šādas tēmas izvēli nemaz nerastos. Noteikti iesaku izlasīt, sevišķi, lai iepazītu pilnīgi citu Roulingu!”

Basketboliste Zane Jākobsone: “Naids starp iedzīvotājiem un nespēja “sadalīt teritoriju” padara stāstu interesantāku un aizraujošāku. Ļoti viegli lasāms.”

Grāmatu tulkojusi profesionāla komanda Ieva Kolmane, Laura Freidenfelde, Ance Svjauzgere un Ilona Bērziņa, grāmata ir 409. lappuses bieza.

Dž. K. Roulinga ir autore grāmatu sērijai par Hariju Poteru. Starp 1997. un 2007. gadu ir izdotas septiņas grāmatas, kas pārdotas vairāk ne kā 450 miljonos eksemplāru visā pasaulē, izplatītas 200 valstīs un tulkotas 74 valodās un ir uzņemtas 8 filmas.

Dž. K. Roulinga ir vairāku balvu laureāte, tai skaitā Britu impērijas ordeņa kavaliere par ieguldījumu bērnu literatūrā, Francijas goda leģiona ordeņa ieguvēja, Astūrijas Prinča un Hansa Kristiana Andersena apbalvojumu saņēmēja. Viņa atbalsta daudzus labdarbības projekts caur savu trasta fondu Volant, kā arī ir labdarības organizācijas Lumos, kas cenšas uzlabot nabadzīgu bērnu dzīvi, dibinātāja.

Ieskaties www.jumava.lv!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsBallīte vienatnē
Nākamais rakstsGrāmata “37 stāsti par Kārli”