3.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Horoskops: Ko ēst, bet no kā labāk atteikties?

 

Auns

Auniem sevišķi jārūpējas par sava organisma nervu sistēmu un galvu, tāpēc uzturā jālieto tādi produkti, kas nodrošina smadzenes ar nepieciešamajām vielām, – kvieši, prosa, mieži, griķi, pākšaugi, klijas. Ēdienkarti vēlams papildināt ar burkāniem, kāpostiem, kāļiem, redīsiem, bietēm, banāniem, āboliem, citrusaugļiem. Nevajadzētu aizmirst arī riekstus (pistācijas, lazdu rieksti, mandeles). Ļoti veselīgi ir dzert mežrozīšu, aroniju, melleņu, irbenāju, smiltsērkšķu, vilkābeļu sulu – gan vitamīnus uzņemsiet, gan garīgo nogurumu aizdzīsiet. Jo īpaši tas ir ieteicams pavasarī. Tā kā Auniem ir no dabas dota milzīga enerģija un aktivitāte, viņiem ļoti svarīgi ir uzņemt fosforu, ko var atrast zivīs. No piena produktiem priekšroka dodama biezpienam un dažāda veida sieram. Nav ieteicams uzturā lietot jēra un liellopa gaļu, dažādus konservus (arī zivju). Cukuru vajag aizstāt ar medu. Neiesaka dzert stipru tēju, alkoholu, kafiju. Uzturā jālieto dzelzi saturoši produkti – olas, aknas, gaļa, zivis, rudzu maize, ķiploki, āboli, žāvēti augļi, arbūzs; fluors – aknas, zivis, rieksti, auzu pārslas, zemenes, ērkšķogas, minerālūdens, tēja, kalcijs, jūras zivis, skābpiena produkti, piens, avenes, medus, olas, bietes, burkāni, tomāti, vīnogas, plūmes.

Vērsis

Lielākoties visiem Vēršiem patīk labi un garšīgi paēst. Lai nezaudētu formu, ēdiens ir kārtīgi jāsakošļā un jābauda nesteidzoties. Daudziem Vēršiem ir tieksme uz lieko svaru, tāpēc jāizvairās no miltu ēdieniem, kā arī no asām, apetīti rosinošām garšvielām. Uzturā jālieto dārzeņi (burkāni, bietes, kāposti), augļi un ogas (plūmes, ērkšķogas, ķirši, cidonijas, vīģes, āboli, aprikozes). Ēdienkarte obligāti jāpapildina ar liesu cūkgaļu, sieru, jūras kāpostiem, riekstiem. Milzīgu labumu Vēršu organismam dos dzēriens, kurš būs papildināts ar citrona sulu. Vēlams dzert ne tikai minerālūdeni, bet arī zāļu tējas (jo sevišķi kumelīšu un dzērveņu). Alkohols viņiem nav aizliegts, izņemot alu, turklāt labs vīns nelielos daudzumos nāks tikai par labu. Piesardzība jāievēro, lietojot uzturā kafiju; vislabāk to dzert kopā ar pienu. Uzturā jālieto kalciju saturoši produkti – jūras zivis, olas, skābpiena produkti, piens, avenes, medus; kālijs – sarkanā paprika, zivis, kāposti, kartupeļi, kabači, ķirbis, rozīnes, žāvētas aprikozes, plūmes, citrons, upenes; varš – aknas, zivis, maize, griķi, auzas, ķiploki, pākšaugi, rieksti, avenes; magnijs – teļa gaļa, putna gaļa, šokolāde, kakao, arbūzs.

Dvīņi

Viņiem ir ļoti svarīgi lietot uzturā tādus produktus, kuri palielina hemoglobīna līmeni asinīs, kā arī nostiprina nervu sistēmu. Ēdienkartē lielākajai daļai jābūt piena produktiem. Daudz labuma dos ēdieni no baklažāniem, pupām, zirņiem, rāceņu lakstiem. Dvīņiem ļoti nepieciešams ir kālijs, to var papildināt ar rozīnēm, kartupeļiem, kabačiem, baklažāniem, olīvām, bumbieriem. Pavasarī var iekļaut savā ēdienkartē jaunās nātrītes. Dvīņiem nav piemērots smags gaļas ēdiens. Gaļu var ēst tikai paretam, taču nekādā gadījumā pirms gulētiešanas. Atšķirībā no citiem, Dvīņi var atļauties ēst vēlas vakariņas, taču arī ne pārāk smagas. Viņu kuņģis ir ļoti jutīgs, tāpēc nevajag aizrauties ar asām piedevām, sinepēm, stipru kafiju. Dvīņiem ir ļoti nepieciešami rieksti – gan tāpat pagrauzt, gan droši pievienot dažādos ēdienos. Uzturā jālieto kalciju saturoši produkti – jūras zivis, olas, skābpiena produkti, piens, medus, avenes; kālijs – zivis, kāposti, kabači, rozīnes, plūmes, citrons, upenes; nātrijs – putna gaļa, saldie pipari, sīpoli, rudzu maize; fosfors – gaļa, aknas, sēnes, piens, siers, biezpiens, auzu pārslas, pilngraudu maize, ķiploks, dažādi rieksti.

Vēzis

Izveidot ēdienkarti ir ļoti grūti, jo Vēžiem no dabas ir ļoti jutīgs barības vads. Nav ieteicams nekas, kas veicina rūgšanu un palielina skābuma saturu kuņģī. Alkohols, ieskaitot alu, ir ļoti nevēlams. Līdz minimumam jāsamazina ceptu un kūpinātu ēdienu lietošana. Zivis un gaļa (nelielos daudzumos) ir jāvāra vai jāsautē. Vēžiem nereti ir alerģiska reakcija uz krabjiem, moluskiem, garnelēm. Ieteicams lietot svaigus gurķus un kabacīšus. Lielu labumu veselībai dos skābpiena produkti un upes zivis, kurās ir mazāk sāls nekā jūras zivīs. Brokastīs noder auzu pārslu putra, bet pusdienās vēlams apēst zupu. Pēc ēšanas nav ieteicams dzert saldinātus dzērienus. Daudzi cieš no pazemināta asinsspiediena, tāpēc noderēs kafija. No rīta pirms ēšanas un vakarā pirms gulētiešanas izdzerta glāze auksta ūdens izskalos organismu no visa liekā. Ieteicams dzert dažādas zāļu tējas. Uzturā jālieto magnijs – olas, zivis, teļa gaļa, putna gaļa, griķi, rupja maluma maize, šokolāde, kakao, rieksti, medus, pākšaugi; cinks – gaļa, aknas, jūras produkti, rudzu maize, auzu pārslas, siers, ķiploki, sinepes, valrieksti, avenes.

Lauva

Liela daļa sev nespēj atteikt ēdienos, līdz ar to rodas problēmas ar lieko svaru. Nav ieteicama jebkāda trekna barība, konditorejas izstrādājumi, tumšā gaļa. Tā kā nereti ir problēmas ar sirdsdarbību, Lauvām jālieto uzturā kālijs – kartupeļi, baklažāni, kabači, žāvēti augļi, olīvas, sīpoli, ķiploki. Par neatņemamu ēdienkartes sastāvdaļu jābūt apelsīniem, plūmēm, pākšaugiem. To var papildināt ar putraimiem, griķiem un auzu pārslām, kukurūzu, olas dzeltenumu, soju, kokosriekstu, mellenēm, vīģēm, zemesriekstiem. Ik pa laikam Lauvām ieteicams ievērot veģetāru diētu, kura jāpapildina ar seleriju. Lai uzlabotu asinsrites darbību, uzturā jālieto liellopu aknas, zivis, melnie ikri, ābolu biezenis, sula. Sevišķi labs attīrošs līdzeklis ir jaunās nātrītes. Pēc iespējas mazāk jādzer kafija un stipra tēja, daudz noderīgāka ir tēja no vilkābeļu ziediem un ogām. Uzturā jālieto kālijs – sarkanā paprika, zivis, kāposti, kartupeļi, cukini, ķirbis, rozīnes, upenes, medus, citrons; magnijs – olas, jūras zivis, teļa un putna gaļa, griķi, rupja maluma maize, šokolāde, pākšaugi, arbūzs; varš – aknas, maize, auzu pārslas, ķiploks, rieksti, avenes; jods – bietes, burkāni, tomāti, vīnogas, plūmes.

Jaunava

Vienmēr ieklausās savā ķermenī un intuitīvi cenšas tam nedarīt pāri. Ir svarīgi regulāri ieturēt maltīti, tajā pēc iespējas retāk iekļaujot dažādus kūpinājumus, dzīvnieku taukus, saldumus, konservus. Jaunavām bieži ir problēmas ar zarnu traktu, tāpēc ēdienkartē ir jāiekļauj produkti, kuri novērš aizcietējumus un labvēlīgi ietekmē zarnu darbību. Veselīgi ir dārzeņi, kurus termiski apstrādā (viegli novāra, sautē, izmanto biezeņos vai vienkārši sarīvē). Sevišķi vērtīgi Jaunavām uzturā lietot burkānus, bietes, visa veida plūmes. Katru dienu ir jālieto augu eļļa, vislabāk olīveļļa. Jaunavas bieži var lietot makaronus, putraimu ēdienus, sevišķi auzu pārslas. Ieteicams ēdiena garšu dažādot ar dažādām garšvielām – piparmētras, ķimenes, kanēlis. Enerģijas gūšanai no rītiem ir labi izdzert tasīti aromātiskas mežrozīšu tējas. Uzturā jālieto dzelzs – olas, aknas, gaļa, baltā zivs, rudzu maize, kāposti, burkāni, bietes, pētersīļi, ķiploki, āboli, medus, arbūzs; kālijs – sarkanā paprika, zivis, kartupeļi, ķirbis, kabači, rozīnes, upenes, plūmes, aprikozes; sērs – teļa gaļa, selerija, ikri, zivis.

Svari

Atšķirībā no citām zodiaka zīmēm, Svari var droši lietot uzturā miltu un makaronu izstrādājumus. Viņi katru dienu var droši ēst maizi, sparģeļus, rīsus, mīdijas; viņiem ideāli piemērota ir itāliešu virtuve. Miltu un makaronu ēdieniem var droši pievienot dažādas aromātiskas zālītes. Savukārt kaitēs organismam margarīns, kūpinājumi un visi skābie produkti – dzērvenes, skābenes, citrusaugļi, ēdieni ar etiķi. Svaigs lauku piens arī Svariem nav piemērots, taču skābpiena produkti ir pat ļoti vēlami. Vajadzētu izvairīties lietot uzturā ēdienus ar augstu cietes saturu, cukuru, ieraugu. Tāpat no ēdienkartes būtu jāizslēdz viss sāļais un asais. Sāls vietā var lietot sasmalcinātu izkaltētu jūras kāpostu, ar kuru pārkaisa jau gatavu ēdienu. Savu uzturu vēlams papildināt ar zemenēm, plūmēm, upenēm, persikiem, aprikozēm, vīnogām, sinepēm, redīsiem, salātiem. Tāpat nevajag aizmirst par baziliku un rozmarīnu. Slāpes var ļoti veiksmīgi dzesēt ar gurķiem. Diedzētas sēklas būs vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Uzturā jālieto fosfors – gaļa, aknas, olas, zivis, sēnes, piens, siers, biezpiens, auzu pārslas, ķiploki, zemesrieksti, lazdu rieksti, medus; kālijs – sarkanā paprika, kāposti, kartupeļi, kabači, rozīnes, ķirbis, aprikozes, plūmes; sērs – teļa gaļa, selerija, ikri; nātrijs – putnu gaļa, sīpoli, saldie pipari.

Skorpions

Pats galvenais – visā ievērot mērenību. Tas sagādā zināmas grūtības, jo Skorpioniem patīk garšīgi un kārtīgi paēst. Ēdienkartē ir jāiekļauj zivis, putnu gaļa, jūras veltes, piens, putraimi, ķirši, ķiploki, augļu jogurts, ērkšķogas. Taču pats vērtīgākais produkts Skorpionu uzturā ir liellopu aknas – vitamīna A avots un liels palīgs asinsrites normalizēšanā. Līdzvērtīga ir nātru sula, turklāt tai vēl piemīt urīnpūšļa un žultspūšļa darbību veicinošas funkcijas, kā arī gremošanas darbību uzlabojošas īpašības. No augiem vērtīgi uzturā lietot kizilu, rozmarīnu un salveju. Uz organismu labu ietekmi atstāj jūras veltes – tās nodrošina nepieciešamo fosfora daudzumu un sabalansē sāļus ķermenī. Skorpioniem kategoriski nav ieteicami sāļi un asi ēdieni. Arī stiprais alkohols ir tabu.

Strēlnieks

Daudziem ir vērojama tieksme uz tuklumu, tāpēc ļoti jāseko savai ēdienkartei. Ja ēdiens būs pārāk sātīgs un smags, cietīs ne tikai figūra, bet arī aknas un vielmaiņa. Tāpēc par treknu ēdienu ir jāaizmirst. Līdz minimumam jāierobežo arī cukura patēriņš. Profilaksei katru dienu var apēst 5 – 6 valriekstus. Strēlnieku ēdienkartē obligāti jābūt svaigam pienam, pupām un zaļumiem – selerijai, pētersīļiem. Pētersīļus var pievienot teju visās zupās un siltajos ēdienos, jo tajos ir daudz vitamīnu un tie regulē vielmaiņu. Ēdienam var pievienot dažādas aromātiskas garšvielas, kā piparmētra, salveja, baziliks, majorāns. Laiku pa laikam ieteicams dzert zāļu tējas, sevišķi zemeņu lapu tēju. Pērkot minerālūdeni, uzmanība jāpievērš kālija saturam tajā. Visvērtīgākais gaļas produkts Strēlniekiem ir teļa aknas, no augļiem un dārzeņiem – zemenes, bumbieri, rāceņi, sparģeļi, kāposti. Uzturā jālieto dzelzs – olas, aknas, gaļa, baltā zivs, rudzu maize, kāposti, burkāni, bietes, pētersīļi, ķiploki, āboli, medus, žāvēti augļi; jods – jūras zivis, tomāti, bietes, vīnogas, plūmes; nātrijs – olas, rudzu maize, paprika, sīpoli.

Mežāzis

Atšķirībā no citu zodiaka zīmju pārstāvjiem, Mežāži necenšas sevi palutināt ar kulināriem gardumiem. Pret gastronomiskām izvirtībām viņi ir salīdzinoši vienaldzīgi, tāpēc viņiem problēmas ar gremošanas traktu rodas no pavisam citām lietām – no pārāk vienveidīgas pārtikas. Mežāžiem kategoriski jāatsakās no treknām zivīm, jebkāda veida konserviem, ceptiem kartupeļiem, ikriem, spinātiem. Taču ieteicams uzturā lietot netreknas jūras zivis, jebkāda veida gaļu, olas, graudaugus. Ēdienkarti vēlams papildināt ar lēcām, sparģeļiem, seleriju, pētersīļiem, redīsiem, zemenēm, kazenēm, ķiršiem, mellenēm, cidonijām, plūmēm. Dārzeņus vislabāk lietot svaigā veidā. Mežāžiem iesaka daudz dzert minerālūdeni starp ēdienreizēm. Uzturā jālieto magnijs – olas, teļa gaļa, putna gaļa, griķi, rupja maluma maize, šokolāde, kakao, rieksti, pākšaugi, arbūzs; kalcijs – jūras zivis, olas, skābpiena produkti, piens, avenes, medus.

Ūdensvīrs

Nereti Ūdensvīriem ir palielināts kuņģa skābes daudzums, tāpēc viņiem nav vēlams ēst asu, treknu un ceptu ēdienu. Visi ēdieni, kuri tiek cepti lielā eļļas daudzumā (žagariņi vai frī kartupeļi), viņiem ir aizliegti. Ja tomēr moka kuņģa problēmas, vislabāk ēdienu gatavot tvaicējot. Uzturā smagu, dzīvnieku izcelsmes pārtiku vēlams lietot ne biežāk kā reizi dienā, nevis katrā ēdienreizē. Saldināt ēdienus vislabāk ar medu, nevis cukuru. Ne īpaši ieteicami dažādi sacepumi, kā arī bieža alus un gāzētu dzērienu lietošana. Alkoholam nav īpašu ierobežojumu, galvenais – ievērot mērenību. Vislabāk Ūdensvīriem der kakao. Tāpat uzturā biežāk jāiekļauj skābpiena produkti (arī cietie sieri), jūras zivis, griķi, pupiņas, soja, dažādi zaļumi, svaigi augļi (īpaši apelsīni), sinepes. Ļoti veselīgi ir ēst riekstus, sevišķi zemesriekstus un mandeles. Labs ēdiens Ūdensvīriem ir dažādas vieglas zupiņas. Bieži priekšroka tiek dota salātiem un uzkodām. Uzturā jālieto fosfors – gaļa, aknas, olas, zivis, sēnes, piens, siers, biezpiens, auzu pārslas, pilngraudu maize, ķiploki, medus; magnijs – jūras zivis, teļa gaļa, putna gaļa, griķi, šokolāde, kakao, rieksti, pākšaugi, arbūzs; kālijs – sarkanā paprika, kāposti, kartupeļi, kabači, ķirbis, rozīnes, upenes, citrons.

Zivis

Daudzām Zivīm problēmas rada kuņģis, un viņas var viegli saindēties ar nekvalitatīvu pārtiku. Iepērkoties sevišķa vērība jāpievērš produktu derīguma termiņam. Aizliegts lietot konservus un jebkuras treknas mērces. Daudzas Zivis pievēršas veģetārismam. Taču tas nenozīmē, ka viņām gaļa ir kaitīga, galvenais – neēst gaļu pirms gulētiešanas. Daudzām Zivīm garšo austrumu ēdieni, kuru sastāvā ir pikantas garšvielas. Tomēr viņām labāk pilnībā atteikties no asajiem pipariem. Liela nozīme ir jūras produktu, dažādu putru, svaigu un saceptu dārzeņu, sojas, spinātu, dažādu sieru lietošanā. Ēdienkarti lieliski papildinās saulespuķu sēklas un rieksti. Ļoti noderīga ir mežrozīte – šis vitamīna C avots stimulē zarnu trakta darbību un veicina asinsrites uzlabošanos. Zivīm ir liela nepieciešamība pēc dzelzs fosfāta, ko var atrast ābolu mizās un cidonijās. Īpaši jāatturas no alkohola lietošanas. Zivis labprāt lieto šķidrumu – ūdeni, tēju, kafiju, bet jāseko, lai tomēr tas netiktu uzņemts par daudz. Uzturā jālieto jods – olas, jūras zivis, bietes, burkāni, tomāti, vīnogas, plūmes; cinks – putna gaļa, aknas, zivis, jūras veltes, auzu pārslas, alus raugs, rudzu maize, pākšaugi, siers, ķiploki, sinepes, zemesrieksti, avenes; sērs – teļa gaļa, selerija, ikri.

Autors: Dieviete.lv

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.