3.1 C
Rīga
trešdien, 8 maijs, 2024

Tava STS rokasgrāmata: kas jāzina, lai tu sevi pasargātu

 

Statistika liecina, ka saslimšana ar šīm nelāgajām infekcijām ar katru dienu pieaug. Jaunas sievietes tās skar īpaši daudz un smagi. Pats biedējošākais – tavs ārsts slimību var pat nepamanīt. Tāpēc izlasi, kā sevi pasargāt, kā atpazīt simptomus, un ko darīt saslimšanas gadījumā.

Mēs zinām, ka seksuāli transmisīvās slimības (STS) ir tēma, kas bendē nervus ne pa jokam un dzīve šķiet krietni skaistāka, ja par tām nerunā vispār. Un tomēr mazliet jāparunā, jo Latvijā infekciju slimības izplatās. Un pasargāsi sevi tikai tu pati – ar tām zināšanām, kas tev ir.

Izrādās, ka lielākā daļa saslimšanu ar STS tiek konstatētas tieši sievietēm, nevis vīriešiem. Statistika liecina, ka gandrīz katra otrā sieviete līdz 29 gadu vecumam ir slimojusi ar kādu no STS. Speciālisti skaidro, ka šiem statistikas datiem ir divi skaidrojumi. Pirmkārt, vīrieši ir bailīgāki, tāpēc, pat ja jūt, ka ir saķēruši kādu nelāgu kaiti, pie ārsta dodas tikai ārkārtas apstākļos. Tu tai pašā laikā ar šo zaķpastalu piekrīti mīlēties bez prezervatīva, reizi gadā apzinīgi apmeklē ginekologu un raiti veido statistiku. Otrkārt, sievietēm patiešām ir lielāks risks saslimt ar kādu no STS, jo, kā skaidro ārstu prakses Quartus ginekoloģe Inguna Kārkliņa, sievietes pret STS ir uzņēmīgākas. Īpaši mēnešreižu laikā, kad dzemdes kakls un gļotāda kļūst ļoti jutīgi.

Un tajā visā ir vēl kas visai nepatīkams – daudzas STS nav uzreiz pamanāmas un arī tavs ginekologs bieži vien neveic analīzes, kas tās diagnosticē, ja vien tu to īpaši nepiekodini. Tie ir diezgan nopietni iemesli, lai atgrieztos pie prezervatīva.

Tikai necel paniku: tev var būt kapitāla un droša seksuālā dzīve un tu vari sevi pasargāt. Šajās sešās lappusēs tu atradīsi gandrīz visu, kas tev jāzina par šīm infekcijām. Mēs apzināti neiekļāvām šai sarakstā HIV un vīrusu hepatītus, jo tas ir atsevišķs stāsts citai reizei.

 

Dzimumorgānu kārpas

Kas tas ir? Dzimumorgānu kārpas izraisa cilvēka papillomas vīruss, kuru vari iegūt, ja tavas intīmākās ķermeņa vietas saskaras ar vīrieša dārgumiem. Pāris nedēļas pēc inficēšanās ap taviem dzimumorgāniem vai anālo atveri parādīsies baltas vai miesas krāsas kārpas, kas var būt arī ļoti maziņas vai pat neredzamas – tad, ja skar tavus iekšējos dzimumorgānus. Sliktākais ir tas, ka šis vīruss var veicināt dzemdes kakla vēža rašanos.

Kādas ir sajūtas? Kārpas var būt gan sausas un nemanāmas, gan niezošas un čūlojošas.

Vai tās ir lipīgas? Jā, kārpas ir infekciozas. Tu vari iegūt cilvēka papillomas vīrusu pat tad, ja vīrietim kārpas nav redzamas.

Vai prezervatīvs var mani aizsargāt? Ne vienmēr, jo prezervatīvs sedz tikai daļu no partnera intīmajām ķermeņa vietām.

Ko iesākt, ja esmu inficējusies? Tavs ginekologs izrakstīs krēmu, kas parasti ļauj no tām atbrīvoties astoņu nedēļu laikā. Ja krēms nenostrādās, kārpas piededzinās vai piesaldēs ar speciālu šķīdumu vai arī izmantos lāzerterapiju. “Ņem vērā, ka papillomas vīrusu nav iespējams pilnībā izārstēt, tāpēc tev turpmāk būs regulāri jāpārbaudās pie ārsta un jālieto zāles, kas samazina kārpu parādīšanās biežumu,” uzsver Seksuāli transmisīvo un ādas slimību valsts aģentūras direktores vietniece Judīte Pirsko.

Cik daudz ļauna tās var man nodarīt? Divi no cilvēka papillomas vīrusa paveidiem, kas rada dzimumorgānu kārpas (tādu pavisam kopā ir 40), ir nekaitīgi. Tomēr 15 no seksuāli transmisīvajiem cilvēka papillomas vīrusa paveidiem var radīt dzemdes kakla vēzi. Tomēr necel paniku, jo, ja reizi gadā dodies uz profilaktisko ginekoloģisko apskati, tad ginekologs, noņemot onkocitoloģisko uztriepi, seko tam visam līdzi.

Vai man ir jāpārbaudās? Tikai tad, ja dzimumorgānu apvidū mani aizdomīgas pumpiņas. Tikmēr, kamēr tev nav kārpiņas vai onkocitoloģiskā uztriepe nav uzrādījusi ko brīdinošu, nav iemesla satraukumam.

 

Dzimumorgānu herpes

Kas tas ir? Pēc tam, kad tavai intīmajai zonai pieskaras inficēta puiša mute vai viņa lepnums, herpes vīruss nokļūst līdz tavam mugurkaulam un tajā ērti iekārtojas uz visu mūžu. Visbiežāk infekcijas gadījumā slimībai nav nekādu acīmredzamu izpausmju. Tomēr reizēm ap dzimumorgāniem ir novērojami sārti, nesāpīgi plankumiņi vai pūslīši un čūliņas. Pēc infekcijas pirmā uzliesmojuma tā uz neilgu laiku norims, lai pēc laika atkal uzliesmotu. Vašingtonas universitātes pētījums liecina, ka 89% no herpes vīrusa nēsātājiem gadu pēc inficēšanās piedzīvo arī slimības otro uzliesmojumu.

Kādas ir sajūtas? Pirmais herpes vīrusa uzliesmojums ir atpazīstams pēc simptomiem, kas ir visai līdzīgi gripai – tev var būt palielināti limfmezgli un nedaudz paaugstināta temperatūra. Dzimumorgānu rajonam ir raksturīga nieze un apsārtums, ko neciešamāku dara apspīlētas bikses vai urīns. Vēlāk parādās sīki grupveida pūslīši. Tajā pašā laikā dažiem cilvēkiem inficēšanās gadījumā simptomi ir neskaidri vai to vispār nav.

Kādas ir manas iespējas to iegūt? 90% iedzīvotāju ir šī vīrusa nēsātāji, bet ne katram parādās simptomi. Turklāt dzimumorgānu herpes un visparastākā aukstumpumpa, kas uzmetas uz lūpas, ir gandrīz viens un tas pats, tāpēc pastāv liels risks inficēties orālā seksa laikā.

Vai tās ir lipīgas? Jā, jo vīruss var izplatīties gan mīlēšanās laikā, gan vienkārši saskaroties ar inficētu personu. Īpaši uzņēmīga tu būsi tad, kad tev ir vājināta imūnsistēma. Turklāt tu vari nodot vai iegūt herpes pat tad, ja nevienam no jums nav acīmredzamu saslimšanas pazīmju.

Vai prezervatīvs var mani aizsargāt? Prezervatīva lietošana šajā gadījumā ir efektīva, bet ne 100% droša.

Ko iesākt, ja esmu inficējusies? “Šo vīrusa infekciju nevar pilnībā izārstēt, bet var samazināt tās izpausmes. Ar pretvīrusa preparātiem var uzveikt simptomus, novērst smagus saslimšanas uzliesmojumus un samazināt izredzes to nodot partnerim, saka Latvijas Ģimenes centra ginekoloģe Ilze Lieljure.

Cik daudz ļauna tās var man nodarīt? Neko daudz. Vienīgi slimības saasinājumu un līdz ar to nepatīkamās sajūtas var izraisīt stress, novājēšana, kāda cita infekcijas slimība, kas mazina tavu imunitāti, un grūtniecība, kuras laikā ir iespējams šo infekciju nodot bērnam. Medikamentu lietošana šo risku samazina, tāpēc ir nepieciešams pārbaudīties, ja mani kādu no slimības pazīmēm, vai tev ir aizdomas, ka varēji inficēties.

 

Hlamidioze

Kas tas ir? Baktērija hlamīdija, kas izraisa hlamidiozi, tavā ķermenī var nonākt gan sadzīves kontakta rezultātā, piemēram, pēc sasveicināšanās ar inficētu cilvēku, kurš pēc tualetes apmeklējuma nav nomazgājis rokas, gan dzimumakta laikā. Sākumā tā lokalizējas tavā urīnizvadkanālā un dzemdes kaklā. Šajā stadijā hlamidioze ar antibiotiku palīdzību ir pilnīgi ārstējama. Ja to atstāj neārstētu, tad hlamīdijas bojā urīnceļu un izraisa olnīcu, olvadu un dzemdes iekaisumus, kas var radīt neauglību.

Kādas ir sajūtas? “Trim ceturtdaļām sieviešu, kam ir šī infekcija, nav nekādu sūdzību. Brīdinoši signāli ir velkošas sāpes vēdera lejasdaļā, sāpīga urinācija un pastiprināti izdalījumi,” saka Ilze Lieljure.

Tavai zināšanai: Hlamidioze ir viena no biežāk sastopamajām infekcijām, kas mēdz noritēt reizē ar citām STS (bet var arī būt viena pati). Tā ilgstoši var neradīt sūdzības un sākties tikai pēc vairākiem gadiem. Ļoti bieži ilgstošas slimības gadījumā rodas locītavu iekaisumi.

Vai prezervatīvs var mani aizsargāt? Jā, ja to lieto regulāri un pareizi.

Ko iesākt, ja esmu inficējusies? Tavs ginekologs izrakstīs antibiotikas, kas cīnsies ar infekciju. Ārstēšanās kursa ilgums ir no septiņām līdz 21 dienai.

Vai man ir jāpārbaudās? Hlamidioze ir ļoti izplatīta STS tieši starp jaunām sievietēm, tāpēc speciālisti iesaka tev katru gadu ginekologam atgādināt, lai viņš tev veic pārbaudi uz šo infekciju.

Vai vīriešiem hlamidioze izpaužas citādāk? Jā. Simptomi vīriešiem ir krietni izteiktāki. Tāpēc tieši viņam ir vieglāk to konstatēt un uzsākt ārstēšanu, tādā veidā pasargājot tevi no inficēšanās. Ja tavs vīrietis sūdzas par sāpēm urinēšanas laikā un dedzināšanas sajūtu, iespējams, viņš ir inficējies ar hlamidiozi.

 

Gonoreja

Kas tas ir? Gonoreju izraisa gonokoki, kuriem labvēlīga vide ir gļotādas siltums un mitrums. Infekciju tu vari iegūt mīlēšanās laikā, bet pastāv iespēja inficēties arī lietojot slimnieka sadzīves priekšmetus – sūkļus, mitru dvieli, veļu. Pāris nedēļu laikā baktērijas pārņem tavu vagīnu un dodas tālāk iekarot tavu reproduktīvo sistēmu.

Kādas ir sajūtas? ”Sievietes biežāk sūdzas par ārējo dzimumorgānu apsārtumu, dedzinošu niezes sajūtu, sāpēm urinācijas laikā, dzeltenīgiem un zaļganiem izdalījumiem un menstruālā cikla traucējumiem. Taču slimība var noritēt arī bez simptomiem,” skaidro Judīte Pirsko.

Vai prezervatīvs var mani aizsargāt? Jā, tas var par 90% samazināt risku inficēties.

Ko iesākt, ja esmu inficējusies? Infekciju var izārstēt ar antibiotikām. Lai gonoreju iznīcinātu pilnībā, vienlaikus ar tevi jāārstējas arī tavam vīrietim.

Vai man ir jāpārbaudās? Jā. Visām sievietēm reizi gadā vai pēc nedroša seksa būtu jāpārbaudās uz gonoreju, jo savlaicīgi neārstēta tā izraisa acu gļotādas un locītavu iekaisumus, kā arī neauglību.

 

Trihomoniāze

Kas tas ir? Trihomoniāzi izraisa trihomona – parazīts, kas dzīvo cilvēka urīnceļos un dzimumceļu gļotādās. Ar to var inficēties gan vaginālā, anālā un orālā seksa laikā, gan lietojot inficēta cilvēka sadzīves priekšmetus. Slimība sāk izpausties aptuveni nedēļu pēc inficēšanās, kad maksts un urīnizvadkanāla iekaisuma dēļ ir novērojami pastiprināti izdalījumi un dzimumorgānu nieze. Taču infekcija var noritēt arī bez simptomiem.

Kādas ir sajūtas? Tev var būt dedzinošas sāpes, nieze dzimumorgānu apvidū gan urinēšanas, gan mīlēšanās laikā. Maksts un urīnizvadkanāla iekaisuma dēļ novērojami pastiprināti biezi izdalījumi – dzeltenīgi zaļi, kam var piemist zivju smaka.

Kādas ir manas iespējas to iegūt? ”Ar trihomoniāzi slimo galvenokārt sievietes. Vīrieši bieži ir trihomonu nēsātāji, kas paši neslimo, bet inficē savas partneres,” saka Judīte Pirsko.

Vai prezervatīvs var mani aizsargāt? Jā.

Ko iesākt, ja esmu inficējusies? Antibiotikas ar infekciju ātri tiks galā.

Tavai zināšanai: Trihomoniāze parasti nerada nopietnas veselības problēmas. Izņemot vienu aspektu: pētījumi pierāda, ka šīs infekcijas pārslimošana var palielināt izredzes inficēties ar HIV.

Vai man ir jāpārbaudās? Ja mani šīs slimības simptomus vai tev ir aizdomas, ka varētu būt inficējusies, tad jā. Tava ginekoloģe var tevi pārbaudīt un sniegt atbildi uz vietas.

 

Sifiliss

Kas tas ir? Ar sifilisu var inficēties gan vienkārši skūpstoties, gan pārguļot ar inficētu partneri. Aptuveni mēnesi pēc inficēšanās uz dzimumorgāniem izveidosies čūliņas. Vēlāk palielinās limfmezgli un parādās izsitumi, kas klāj gan ādu, gan gļotādas. Sifiliss ir vispārēja organisma saslimšana, kas neārstēta bojā iekšējos orgānus, asinsvadus un nervu sistēmu.

Kādas ir sajūtas? Čūliņas var būt dažāda lieluma, parasti nesāpīgas ar sacietējumu zem tām. Izsitumi, kas parādās vidēji trīs mēnešus pēc inficēšanās, nesāp un neniez, tāpēc tu tos pat vari neievērot. Turklāt neārstējoties tie izzūd pāris mēnešu laikā.

Vai prezervatīvs var mani aizsargāt? Prezervatīvs var samazināt risku inficēties ar sifilisu.

Ko iesākt, ja esmu inficējusies? “Ja slimību sāk ārstēt sākuma stadijā, antibiotiku kurss to spēj apturēt pilnībā. Infekcijas pilnīgai apturēšanai ir jāārstējas abiem partneriem,” uzsver Judīte Pirsko.

Tavai zināšanai: Neārstēts sifiliss var izraisīt paralīzi, redzes un dzirdes traucējumus un var bojāt iekšējos orgānus.

Vai man ir jāpārbaudās? Ja mani šīs slimības simptomus vai tev ir aizdomas, ka tu varētu būt inficējusies, – noteikti.

 

Kad tests ir pozitīvs

Vai nu tās ir vieglāk ārstējamās hlamīdijas vai tādas draudzenes uz mūžu kā herpes, izdzirdot ziņu, ka esi inficēta, tavu acu priekšā var paskriet vai visa dzīve. Izlasi, kā tādā brīdī sadzīvot ar emocijām!

Atceries, ka neesi viena! Speciālisti ne velti runā par STS popularitāti: tūkstošiem jaunu sieviešu ir tāda pati diagnoze kā tev un diemžēl vēl tūkstoši pat nenojauš, ka viņām kas tāds ir.

Dusmas atstāj pie sevis. Visticamāk, ka vēlies sadot pa kaklu gan vīrietim, kurš tevi inficēja, gan pati sev, ka neievēroji visus droša seksa priekšnoteikumus. Taču dusmas tikai samazina tava organisma spējas cīnīties ar slimību.

Izstāsti vistuvākajam cilvēkam. Tu būsi pārsteigta, cik viegli paliek, ja kādam izstāsti par to, kas tevi nomāc, un tev vairs nav vienai pašai jātur plecos šī šaušalīgā diagnoze.

Parunā ar inficētāju. Uzzini, vai vīrietis, kurš, iespējams, tevi ir inficējis, maz nojauš par šīs slimības eksistenci. Daudzas STS norit bez simptomiem, tāpēc viņš tiešām var nezināt, ka ir inficējies.

Nemaini ierasto dzīves ritmu. Inficēšanās ar STS nav katastrofa. Tas, ka dzīvosi tāpat kā līdz šim – strādāsi vai mācīsies, tiksies ar draugiem un mīļoto, ļaus tev cīnīties ar slimību.

Turpini mīlēties. Tu vēl joprojām esi seksīga, kaislīga un pievilcīga sieviete. Tūkstošiem cilvēku ar STS ir lieliska seksuālā dzīve un arī tev tādai jābūt, ja vien tavs partneris zina tavu veselības vēsturi.

 

STS bīstamās vietas

Tualete deju klubā. Praktiski neiespējami. STS pārsvarā izplatās tiešo kontaktu ceļā, un baktērijas un vīrusi gaisā nevar izdzīvot ilgāk par pāris sekundēm.

Skūpstoties ar svešinieku. Pavisam neliela. Visvieglāk ir tikt pie aukstumpumpas, tāpēc pirms meties kaislīgos skūpstos, novērtē vīrieša lūpas.

Maigojoties. Milzīga. Tieši saskaršanās ar otra inficētā cilvēka ādu ir viens no izplatītākajiem veidiem, kā var iegūt STS.

Vanna vai pirts. Gandrīz neiespējami, ja vien nelieto inficēta cilvēka dvieli vai vannas sūkli.

 

Lauz nevērīgas meitenes ieradumus

Tu melo ginekologam par iepriekšējām saslimšanām. Nākamajā vizītes laikā atklāj viņam, ka biji samulsusi un neatklāji visu savu veselības vēsturi. Palūdz, lai viņš tev izskaidro, ko tev vēl vajadzētu atklāt par savu seksuālo dzīvi un kādās situācijās jāmeklē viņa palīdzība.

Tavs vīrietis nelieto prezervatīvu. Daudzi vīrieši uzskata, ka spēj savu lepnumu kontrolēt, tāpēc seksa laikā jūs varat iztikt bez prezervatīva. Tomēr daudzi STS vīrusi un baktērijas slēpjas ne tikai vīrieša spermā, bet arī šķidrumā, kas izdalās pirms ejakulācijas. Nekad neļauj mazzināmam partnerim tevī ieiet bez prezervatīva.

Tu nekad neaplūko viņa dārgumus. Daudzām STS nav simptomu, tāpēc vīrieša dārgumu nekautrīga aplūkošana nav tas labākais sevis aizsardzības veids. Tomēr nekad nav lieki pievērst uzmanību viņa dzimumorgāniem – ja tos klāj izsitumi vai čūlas, tev ir jāsaka nē.

Tu aizmirsti par ikgadējo ginekologa apmeklējumu. Jo ilgāk tu atliec savu ikgadējo vizīti pie ginekologa, jo ilgāk tavā organismā var dzīvot infekcija, kurai nav izteiktu simptomu. Ja nevari atcerēties, ka pienācis laiks kārtējai vizītei, nosaki tās sev nozīmīgos datumos, piemēram, ap dzimšanas dienas laiku.

 

Konsultēja: Inguna Kārkliņa, ārstu prakses Quartus ginekoloģe; Ilze Lieljure, Latvijas Ģimenes centra ginekoloģe un Judīte Pirsko, Seksuāli transmisīvo un ādas slimību valsts aģentūras direktores vietniece. Materiāla tapšanā izmantota informācija no interneta portāliem www.aids-latvija.lv, www.aids.lv, www.jpa-aids.lv, www.medline.lv, www.papardeszieds.lv un www.brightsurf.com.

Teksts: Zane Nikodemusa.

 

1 KOMENTĀRS

  1. Sveiki! Man ir tāda problēma kad man un otrai pusītei ir sarkanīgas čūliņas ap dzimumorgānu! Tas ir jūtīgas! Es nezinu ko iesākt man ir tikai 16 gadi! Vai varētu kautko izmeigināt mājas apstākłos?

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsrausīšu terapija
Nākamais rakstsVecums klāt…