8.8 C
Rīga
otrdien, 7 maijs, 2024

Tiec galā ar bikini zonas problēmām!

 

 Izlasi mūsu ieteikumus, kā izvairīties no piecām tipiskām bikini zonas problēmām! Sarkani izsitumi, sīki iegriezumi un citas problēmas ir viegli atrisināmas, ja zini īstos paņēmienus.

Sarkani izsitumi

“Ja tava bikini zonas āda kļūst aveņsārta, niez un dedzina stundu vai divas pēc epilācijas, visdrīzāk tev ir alerģiska reakcija no epilācijas krēma, vaska vai skūšanās krēma,” saka klīniskās SUNY Downstate medicīnas centra klīniskās dermatoloģijas asociētā profesore, daktere Hilarija Boldvina. Stāvokli iespējams uzlabot, noskalojot alerģiskā produkta daļiņas ar aukstu ūdeni. Pēc tam uzzied hidrokortizonu saturošu ziedi (meklē aptiekā) vai jebkuru citu pretiekaisuma krēmu, lai samazinātu apsārtumu. Novērs līdzīgu reakciju nākotnē, aizstājot produktu, kas izraisīja alerģiju, ar hipoalerģisku produktu jutīgai ādai.

 

Sīki iegriezumi, kas asiņo

“Ja tu skujies pārāk ātri vai slidini skuvekli pretēji matiņu augšanas virzienam, rodas mikroplaisiņas vai sīkas skrambas,” saka Dženifera Lukasa, štata mediķe Klīvlendas Klīniskajā dermatoloģijas un plastiskās ķirurģijas institūtā Ohaio. Samazini tempu un skuj matiņus to augšanas virzienā. Ieteicams lietot skuvekli ar lokanu kustīgu galviņu, lai tā pielāgotos tavas bikini zonas izliekumam, tādējādi samazinot iespējas savainoties. Lai apturētu asiņošanu, stingri piespied savainojuma vietai papīra dvieli, tad pārklāj to ar antibiotisku vai pretiekaisuma ziedi. Ziede veicina sadzīšanu, neļaujot izveidoties krevelei. Ja šādas problēmas parādās pēc vaksācijas, pārliecinies, ka tu noplēs vaska papīru pretēji matiņu augšanas virzienam raujot pakāpeniski, pa nelielai zonai. Atceries, ja tu strauji rauj papīru uz augšu lielā laukumā, tev ir lielākas iespējas noraut arī daļu ādas. Ja savainojumi atkārtojas arī pēc skūšanās vai vaksācijas tehnikas maiņas, pamēģini lietot epilatoru.

 

Nelielas niezošas pumpiņas

Tās parādās 24 stundu laikā pēc skūšanās vai vaksācijas. Visdrīzāk iekaisums rodas tāpēc, ka tava āda skūšanas laikā ir bijusi pārāk sausa. “Lai āda būtu pietiekami sagatavota, iezied mitrinošu skūšanās krēmu vai želeju trīs minūtes pirms skūšanās,” saka Dr. Boldvina. Niezošas pumpiņas var izraisīt arī neass skuvekļa asmens. Ja viena un tā pati vieta tev ir jāskuj vairākas reizes pēc kārtas, ādas traumēšanas risks palielinās. Dermatologi iesaka mainīt asmeni ik pēc četrām skūšanās reizēm. Sarkanas pumpas pēc vaksācijas rodas arī ādas kairinājuma dēļ: visdrīzāk, tu pārāk spēcīgi esi norāvusi vaska papīru vai noturējusi to pārāk ilgi. Tikko noskūta vai novaksēta āda vienmēr būs jutīgāka – ciešs apģērbs vai kairinošs audums var veicināt pumpu parādīšanos. Ja ir iespējams, dažas stundas pēc vaksācijas nevalkā pieguļošu apģērbu. Neskatoties uz rašanās iemeslu, šīs pumpas, ir viegli ārstējamas: uzsmērē uz tām hidrokortizona krēmu vai paturi uz tām melnajā tējā izmērcētu kokvilnas vatīti. Pumpām vajadzētu pazust dienas laikā. Ja problēma nepāriet, konsultējies ar dermatologu.

 

Tumšas, izvirzītas pumpas

Tumšāka krāsa liecina par ieaugušu matiņu – tikko noskūts kaunuma matiņš reizēm ieaug atpakaļ ādā, radot kairinājumu. To var sajust pēc dažām dienām, kad parādās iekaisusi pumpa, saka Mārtins Haimens, akušieris-ginekologs, kas specializējas apmatojuma noņemšanā Overlook slimnīcā Ņūdžersijā. Atbrīvojies no ieaugušā matiņa, vairākas reizes dienā uzliekot uz pumpas siltu dušas sūkli – tas samazinās pietūkumu. Sāpīgumu samazinās arī bezrecepšu pretiekaisuma ziede. Nākamajā reizē, pirms ķersies pie skuvekļa, apstrādā ādu ar salicilskābi vai glikoskābi saturošu šķīdumu un maigu skrubi, lai atbrīvotos no atmirušās ādas, kas vēlāk var nosprostot matiņus. Pēc katrām četrām skūšanās reizēm lieto jaunu asmeni, un vienmēr skujies matiņu augšanas virzienā.

 

Sāpīgas pumpas

“Visas baktērijas tavā bikini zonā palielina inficēšanās risku pumpās – inficēta pumpa būs jutīga un/vai no tās izdalīsies strutas,” saka Dr. Lukasa. Uzzied uz tās nedaudz antibiotikas saturošu ziedi un mazgā iekaisuma vietu divas reizes dienā ar 5% benzola peroksīdu saturošu šķīdumu (meklē aptiekā), lai atbrīvotu poras un paātrinātu sadzīšanu. Neļauj nākamajām bikini zonas pumpām inficēties, tāpēc katru dienu mazgājies ar ziepēm. Ja pumpa kļūst ugunīgi sarkana, palielinās un ļoti sāp, tā var būt pārgājusi bīstamajā stafilokoku infekcijā. “To izraisa baktērija – stafilokoks, kuru lielākā daļa no mums pārnēsā uz savas ādas,” saka Dr. Boldvina. Bet dažos gadījumos stafilokoki nokļūst zem ādas, kur tie var izraisīt ļoti smagas sekas. Ja tev uz ādas parādās šāda neredzēta, ļoti sāpīga un koša pumpa, nekavējoties dodies pie ārsta.

 

Teksts: Nicole Blades

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.