20.3 C
Rīga
svētdien, 28 aprīlis, 2024

Jauni fakti par kontracepcijas tabletēm

 

Protams, orālā kontracepcija un tās radītie efekti ir viens no tiem medicīnas lauciņiem, kurš simtprocentīgi līdz galam vēl nav izpētīts. Taču jaunākie pētījumi atklāj pārsteidzošus faktus, kurus, iespējams, nezināji arī tu. Izlasi faktus un varbūt tieši tie ietekmēs tavu kontracepcijas veida izvēli!

* 2010. gadā vairāk nekā 63 miljoni sieviešu visā pasaulē lietoja pretapaugļošanās tabletes, lai izsargātos no neplānotas grūtniecības.

* Daudzas sievietes uzskata, ka tablešu lietošanas laikā biežāk mēdz būt sūdzības par menstruālajiem simptomiem. Neregulāra asiņošana un smērēšanās ir biežas parādības, bet tikai pirmajos tablešu lietošanas mēnešos – vēlāk šīs parādības izzūd.

* Pretapaugļošanās tabletes var aizsargāt pret iegurņa orgānu iekaisīgām slimībām (PID) – nopietnām dažu seksuāli transmisīvo slimību jeb STS komplikācijām.

* Nopietnas blakusparādības, kas saistītas ar pretapaugļošanās tablešu lietošanu, ir retas – jebkuras nopietnas patoloģijas būs aptuveni piecām no katrām 10 000 sievietēm, kas vienu gadu lietojušas šīs tabletes.

* Pretapaugļošanās tablešu lietošana ir saistīta ar lielāku VTE (vēnu trombembolija) risku. VTE ir termins, kas attiecas uz diviem līdzīgiem stāvokļiem – dziļo vēnu trombozi jeb DVT (asins trombu veidošanos vēnās, parasti kāju vēnās) un plaušu emboliju jeb PE (asins trombu veidošanos plaušās). VTE ir reta, tomēr nopietna patoloģija, kas iespējama pretapaugļošanās tablešu lietotājām. Orālās kontracepcijas lietotājām VTE risks palielinās līdz ar ķermeņa masas un vecuma palielināšanos. 

* Artēriju trombembolija jeb ATE ir vēl viena reta, tomēr nopietna blakusparādība, kas iespējama moderno pretapaugļošanās tablešu lietotājām. ATE var izraisīt sirdslēkmi (miokarda insultu) un insultu. Ar dzīvesveidu saistīti faktori un veselības traucējumi, kas palielina ATE risku, ir smēķēšana, liekais svars, augsts asinsspiediens un 2. tipa cukura diabēts.

* Ja tu lieto pretapaugļošanās tabletes, tev ārpusdzemdes grūtniecības (patoloģiska grūtniecība ārpus dzemdes) iespējamība ir mazāka nekā sievietēm, kas nekad nav lietojušas šīs tabletes vai izmanto citus kontracepcijas līdzekļus.

* Akne var būt īslaicīga blakusparādība sievietēm, kas tikko sākušas lietot pretapaugļošanās tabletes, un tas daudzām sievietēm liek uzskatīt, ka šo tablešu lietošanas laikā biežāk rodas pinnes. Patiesībā ir novērots, ka pretapaugļošanās tabletes mazina akni.

* Dažu veidu pretapaugļošanās tabletes iespējams lietot, lai ārstētu emocionālos un fiziskos simptomus, kas saistīti ar premenstruālo disforiju (PMDD)– stāvokli, kas tiek novērots ne vairāk kā vienai no 20 sievietēm un kas izpaužas ar smagām noskaņojuma un uzvedības patoloģijām un/vai fiziskiem simptomiem nedēļā pirms mēnešreizēm.

 

Raksts tapis sadarbībā ar atceries.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.