7.9 C
Rīga
svētdien, 5 maijs, 2024

Kas jāzina par avārijas kontracepciju

 

Tā vietā, lai pēc seksa ieritinātos mīļotā apskāvienā, tev stundām ilgi nākas nervozēt par nevēlamu grūtniecību. Tu zini, ka avārijas kontracepcija var palīdzēt, taču tik un tā no uztraukuma tava sirds daudzās kā negudra. Nomierinies! Izlasi, kas jāzina par avārijas kontracepciju.

Latvijas aptiekās ikdienā pieejamas divu veidu avārijas kontracepcijas (AK) tabletes (Escapelle un Postinor). Tās var kļūt par tavu glābiņu 72 stundu laikā pēc dzimumakta. Vislielākā efektivitāte – līdz 95% būs, ja tabletes iedzersi pirmajās 24 stundās. Lietojot tās vēlāk, efektivitāte var samazināties līdz pat 58 %. Tāpēc tabletes jāiedzer pēc iespējas ātrāk, uzsver Rīgas Dzemdību nama ārste – rezidente un ginekoloģe poliklīnikā PULSS 5 Karlīna Elksne.

Meklē diennakts aptiekās
Avārijas kontracepcija tiek tirgota bez receptes un vismaz viena veida tabletēm vajadzētu būt katrā aptiekā. Pilnīgi noteikti kādu no kontracepcijas veidiem atradīsi diennakts aptiekā. Tāpēc, ja iespējams, dodies uz aptieku uzreiz. Viena AK lietošanas reize tev izmaksās aptuveni 12 latus.

Gaidi profesionālu attieksmi
Protams, situācija nav patīkama, taču neviens nedrīkst tevi nosodīt. Ja, pērkot avārijas kontracepciju, saņem nosodošu attieksmi no farmaceita, tev ir tiesības izrādīt neapmierinātību. Lūdz tevi apkalpot kādam, kas savu personisko viedokli paturēs pie sevis!

Kad gaidīt mēnešreizes?
“Lielākai daļai sieviešu menstruācijas būs paredzētajā laikā. Taču tās var sākties arī ātrāk vai vēlāk. Starp menstruācijām iespējama “smērēšanās”. Tas saistīts ar medikamentu hormonu ietekmi uz organismu. Tomēr tabletes menstruālos ciklus ilgtermiņā neizjauc un nākošajām mēnešreizēm vajadzētu būt laikā,” skaidro Karlīna Elksne.  

Pārbaudi!
Ja tavas mēnešreizes aizkavējušās vairāk kā piecas dienas, nopērc grūtniecības testu. To vari izmantot, kad pagājušas desmit dienas pēc dzimumakta. Ja tests ir pozitīvs, svarīgi pēc iespējas ātrāk apmeklēt ārstu!

Sajūtas pēc tam
Kā stāsta ginekoloģe, lielākajai daļai sieviešu pēc tabletes iedzeršanas izjūtas nemainās. “Tomēr trim sievietēm no simts var būt slikta dūša. Tāpēc pievērs uzmanību – ja pirmo trīs stundu laikā pēc tabletes iedzeršanas esi vēmusi, tev noteikti ir jāiedzer jauna avārijas kontracepcijas tablete. Citādi kontraceptīvais efekts neiestāsies,” brīdina Karlīna Elksne.

No Cosmo.lv aptaujātajām sievietēm 55% vismaz vienu reizi lietojušas avārijas kontracepciju.

Kas vēl jāzina
1. Avārijas kontracepciju var lietot tikai avārijas gadījumā. AK izmantojot vienu reizi, var rasties traucējumi attiecīgajā ciklā. Taču, lietojot to regulāri, cikls var “nojukt” pavisam.
2. Pēc tabletes lietošanas var rasties galvassāpes, reiboņi, vēdersāpes, caureja un krūšu jutīgums. Taču visām šīm sūdzībām nevajadzētu būt stipri izteiktām. Blakusefektiem jāpāriet dažu dienu laikā.
3. Avārijas kontracepcijas lietošana nav pielīdzināma abortam. Iedzerot AK, tiek izmainīts ovulācijas process. Gadījumā, ja grūtniecība jau ir iestājusies, AK šo faktu nemainīs.

Teksts: Anda Bīriņa

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.