12.2 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Ja plīsis prezervatīvs

 

Tā vietā, lai pēc seksa ieritinātos mīļotā apskāvienā, tu stundām ilgi nervozē par nevēlamu grūtniecību. Tu zini, ka palīdzēt varētu avārijas kontracepcija, taču tik un tā no uztraukuma sirds dauzās kā negudra. Nomierinies un izlasi, kas tev jāzina.

 

Latvijas aptiekās parasti ir pieejamas divu veidu avārijas kontracepcijas (AK) tabletes (Escapelle un Postinor). Tās var kļūt par tavu glābiņu 72 stundu laikā pēc dzimumakta. Vislielākā efektivitāte – līdz 95% – būs tad, ja tabletes iedzersi pirmajās 24 stundās. Lietojot tās vēlāk, efektivitāte var samazināties līdz pat 58%. Tieši tāpēc tabletes jāiedzer pēc iespējas ātrāk, uzsver Rīgas Dzemdību nama ārste rezidente, poliklīnikas Pulss 5 ginekoloģe Karlīna Elksne.

Meklē diennakts aptiekās. Avārijas kontracepcija ir pieejama bez receptes, un vismaz viena veida tabletēm vajadzētu būt katrā aptiekā, turklāt pilnīgi noteikti − diennakts aptiekā. Tāpēc, ja vien iespējams, dodies turp uzreiz. 

Gaidi profesionālu attieksmi. Protams, situācija nav patīkama, taču neviens nedrīkst tevi nosodīt. Ja, tev pērkot avārijas kontracepciju, farmaceits pauž nosodījumu, tev ir tiesības izrādīt neapmierinātību. Lūdz, lai tevi apkalpo kāds, kas personisko viedokli spēj paturēt pie sevis!

Kad sāksies mēnešreizes? “Lielākajai daļai sieviešu menstruācijas būs paredzētajā laikā. Taču tās var sākties arī ātrāk vai vēlāk, un starp menstruācijām iespējama smērēšanās. Tā ir saistīta ar medikamentu sastāvā esošo hormonu ietekmi uz organismu. Tomēr tabletes menstruālo ciklu ilgtermiņā neizjauc, un nākamajām mēnešreizēm vajadzētu būt laikā,” skaidro Karlīna Elksne.  

Pārbaudi! Ja mēnešreizes kavējas vairāk nekā piecas dienas, nopērc grūtniecības testu un izmanto, kad pagājušas desmit dienas pēc dzimumakta. Ja tests ir pozitīvs, pēc iespējas ātrāk apmeklē ārstu!

Sajūtas pēc tam. Kā stāsta ginekoloģe, lielākajai daļai sieviešu pēc tabletes iedzeršanas izjūtas nemainās. “Tomēr trim sievietēm no simts var būt slikta dūša. Tāpēc pievērs uzmanību – ja pirmo trīs stundu laikā pēc tabletes iedzeršanas esi vēmusi, noteikti jāiedzer jauna avārijas tablete, citādi kontraceptīvais efekts neiestāsies,” brīdina Karlīna Elksne.

 

Kas vēl jāzina

1. Avārijas kontracepciju var lietot tikai avārijas gadījumā. Izmantojot AK vienu reizi, var rasties traucējumi attiecīgajā ciklā, bet, lietojot to regulāri, cikls var nojukt pavisam.

2. Pēc tabletes lietošanas var rasties galvassāpes, reiboņi, vēdersāpes, caureja un krūšu jutīgums. Taču visiem šiem blakusefektiem nevajadzētu būt stipri izteiktiem, un tiem ir jāpāriet dažu dienu laikā.

3. Avārijas kontracepcijas lietošana nav pielīdzināma abortam. Iedzerot AK, tiek mainīts ovulācijas process. Gadījumā ja grūtniecība jau ir iestājusies, AK šo faktu nemainīs. 

FAKTS

No 232 Cosmo.lv aptaujātajām sievietēm 55% vismaz vienu reizi ir lietojušas avārijas kontracepciju.

 

Teksts: Anda Bīriņa. Raksts tika publicēts 2013. gada Cosmopolitan žurnālā. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.