7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Māksla uz ādas: nozīmīgākās vēstures tendences

 

Tetovējumi šobrīd kļuvuši tik populāri, ka noteikti arī tev ir vieglāk nosaukt draugus, kuriem nav tetovējumu, nevis cilvēkus, kuriem to netrūkst. Taču tetovējumi nav tikai mūsdienu iezīme – to vēsture ir bijusi ļoti sena un daudzveidīga. Lūk, svarīgākās tendences sieviešu tetovējumu vēsturē!

Kadrs no filmas “Broken Circle Breakdown” (2012)

Senie tetovējumi

Tetovējumi jau pirms mūsu ēras bija izplatīti daudzās senajās kultūrās – sākot no ēģiptiešiem beidzot ar dažādām ciltīm Peru un Kolumbijā. Ēģiptē tetovējumi bija prostitūtu pazīme, turklāt tur mēdza uzskatīt, ka tie aizsargā pret seksuāli transmisīvām slimībām. Citās kultūrās, piemēram, Senajā Grieķijā, tetovējumi iezīmēja vergus vai kādas reliģiskas sektas biedrus. Tintes ievadīšanai ādā izmantoja tādus instrumentus kā kopā sastiprinātas adatas vai asu uzgali, kas piestiprināts koka rokturim.

Aristokrātu tetovējumi, 1890.-1910.

Uz īsu mirkli tetovējumi kļuva populāri arī britu augstajās aprindās. Parasti tie atradās vietās, kas bija viegli apslēpjamas ar drēbēm. Tolaik populāri bija tauriņi un iniciāļi. Baumo, ka Karalienei Viktorijai bija uztetovēts Bengālijas tīģeris, kas cīnās ar pitonu.

Tabu tetovējumi, 1920.-1960.

Ātri vien tetovējumi pazuda no izsmalcinātās sabiedrības modes tendencēm un kļuva par kulturālu tabu. Parasti tetovētām sievietēm nekas cits neatlika kā uzsākt karjeru cirka trupās. Dažas no populārākajām tā laika tetovētajām sievietēm bija Betija Broudbenta, kas uzstājās Ringlingu brāļu cirkā, Mouda Vāgnere – pirmā sieviete-tetovētāja un Pema Neša, kura uz muguras bija uztetovējusi iespaidīgus ķīniešu stila zīmējumus.

Deviņdesmito tetovējumi, 1990.-2000.

Skorpioni un tauriņi, delfīni un mistiski simboli… Populārākā vieta tetovējumam šajā laikā bija muguras lejasdaļa vai potīte. Tāpat daudzi gribēja lepoties ar Tribal stila tetovējumiem un ķīniešu zīmēm, kuru īstā nozīme nevienam nebija īsti skaidra.

Mazie tetovējumi, 2013.

Tie ir pavisam smalki un paslēpti dažādās iepriekš nepopulārās vietās uz ķermeņa – aiz auss, uz ribām vai pirkstiem. Šie tetovējumi ir pietiekami mazi, lai tos noslēptu darba intervijās, tomēr lielākoties vienmēr izskatās pievilcīgi un seksīgi – nav brīnums, ka ar sīkiem tetovējumiem ķermeni noklājušas gan slavenas aktrises, gan modeles. Meiteņu vidū populārākie motīvi šobrīd ir spalvas, pieneņu pūkas, sapņu ķērāji, putni un bezgalības zīmes. Taču ņem vērā – šie zīmējumi nu ir tik izplatīti, ka pēc lūguma uztetovēt kārtējo bezgalības zīmīti uz tevi tetovēšanas salonā var skatīties visai iešķībi.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsJa plīsis prezervatīvs
Nākamais rakstsStudijas RTU