3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kā droši meklēt papardes ziedu

 

Viens no vasaras saulgriežu maģiskākajiem rituāliem ir noslēpumainā papardes zieda meklēšana. Tomēr papardes zieda meklējumos neaizmirsti padomāt arī par drošību. Ja vien tu mērķtiecīgi neplāno bērniņu, noteikti būtu jāatceras par kontracepcijas lietošanu.

Joprojām vienīgā kontracepcijas metode, kas, pareizi lietota, pasargā gan no grūtniecības, gan arī seksuāli transmisīvām (STS) slimībām, ir prezervatīvi. Vīriešu prezervatīvi ir pasaulē vispopulārākā kontracepcijas metode, kas turklāt nodrošina 97% – 98% efektivitāti. Prezervatīvi ir barjerkontracepcijas metode – plānā gumijas membrāna pasargā sievieti no spermatozoīdu nokļūšanas makstī. Turklāt prezervatīvi ikvienam ir brīvi nopērkami bez ārsta receptes.

Galvenokārt pieejami no dabīgā lateksa izgatavoti prezervatīvi. Lai gan caurmērā blakusefektu prezervatīvu lietošanai nav, retos gadījumos (biežāk sievietēm) vērojama alerģija. Šādā gadījumā ieteicami cita materiāla prezervatīvi. Prezervatīvu sastāvā tiek izmantots latekss un piedevas, kas nodrošina materiāla elastību un izturību. Atkarībā no abu partneru vēlmēm pieejami universālie gludie prezervatīvi, konturētie prezervatīvi ar platāku augšējo daļu, kā arī prezervatīvi ar tekstūru. Prezervatīvi atšķiras arī pēc pievienoto smērvielu daudzuma un veida – pieejami prezervatīvi bez smērvielas, ar standarta smērvielu – silikona ziedi, ar aromatizētu smērvielu, ar spermicīdiem (viela, kas nomāc spermatozoīdu kustīgumu) u.c.

Viens no būtiskākajiem plusiem šai kontracepcijas metodei līdzās augstajai aizsardzībai pret grūtniecību ir tās garantētā aizsardzība pret STS slimībām, ieskaitot HIV/AIDS vīrusu. Turklāt prezervatīvs no STS pasargā abus partnerus. Īpaši ieteicami tie ir cilvēkiem, kuriem nav regulāra partnera. Prezervatīvus lietot nedrīkst, ja tiem beidzies lietošanas termiņš, bojāts iepakojums, tie ir sažuvuši vai kļuvuši pārmērīgi lipīgi.

Tomēr, ja Līgo naktī, dodoties meklēt papardes ziedu, gadījies piemirst par kontracepciju vai ierastā kontracepcijas metode pieviļ, kā rezultātā rodas bažas par nevēlamas grūtniecības iestāšanos, “BENU Aptieka” farmaceite Kristīne Brencāne rekomendē doties uz aptieku pēc avārijas kontracepcijas līdzekļiem. Avārijas kontracepcijas tabletes paredzētas lietošanai 72 stundu laikā pēc nedroša dzimumakta, taču jāņem vērā, ka visaugstākā tablešu efektivitāte ir pirmo 12 stundu laikā, jo tas nodrošina 95% avārijas kontracepcijas efektivitāti. Avārijas kontracepcijas tablešu aktīvā viela ir levonorgestrels – tas ir hormons progesterons ar antiestrogēnu iedarbību, kas neļauj olnīcām izdalīt olšūnas un aptur apaugļotās olšūnas piestiprināšanos dzemdes sieniņai. 

Padomus sniedza “BENU Aptieka” farmaceite Kristīne Brencāne.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.