9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Latvieši piekopj nedrošu seksu

 

Viena no trim sievietēm un viens no četriem vīriešiem Latvijā piekopj nedrošas kontracepcijas metodes. Saskaņā ar aptauju, kas pētīja seksuālo un reproduktīvo veselību Latvijas sabiedrībā, cilvēku skaits, kuri vispār neizsargājas, pēdējos gados ir audzis. Šī ir jau trešā aptauja par seksuālo veselību, kas gadu laikā ir veikta Latvijā, un drošākas kontracepcijas izmantošana nav kļuvusi izplatītāka, stāstīja Aija Putniņa, Latvijas Universitātes lektore un viena no aptaujas autorēm.

Aptaujā noskaidrots, ka 24% sieviešu neizmanto nekādas kontracepcijas metodes, 51% izvēlas lietot prezervatīvus, 18% piekopj pārtraukto dzimumaktu, 10% lieto hormonālo kontracepciju vai vaginālos riņķus, 6% izmanto kontracepcijas metodes, balstoties uz menstruālo ciklu un 1% izmanto avārijas kontracepciju.

Nedrošu kontracepcijas metožu lietošana ir iemesls, kāpēc Latvijā ir augsts skaits ar seksuāli transmisīvo slimību upuriem. Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, šeit ir arī augsts nevēlamo grūtniecību un abortu skaits, stāstīja Putniņa.

Aptauja pierādīja, ka sabiedrības izglītošana par seksuālo veselību nav diez ko veiksmīga, jo tikai 18% vecāko vidusskolas klašu skolēnu bija mācījušies šādu tēmu.

Tajā pašā laikā latviešu apmierinātība ar savu veselības stāvokli un seksuālo dzīvi ir augusi. Pēdējā aptauja pierāda, ka 69% vīriešu un 66% sieviešu ir apmierināti ar viņu seksuālo dzīvi.

Aptauja tika rīkota sadarbības rezultātā starp Latvijas Veselības minitriju un Pasaules Veselības Organizācijas reģionālo Eiropas biroju.

© 2011 Baltic News Service

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsBūt laimīgai, kā tas ir ?
Nākamais rakstssecinajums!