9.6 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Pārtikas produkti, kuri uzlabo asinsriti un pasargā no trombu veidošanās

 

Olives and olive oil by Natasha Breen on 500px.com

Sirds un asinsvadu slimības visā pasaulē ir slimību topu augšgalos. Kā sevi no tām pasargāt? Iesākumā pietiks arī ar pāris izmaiņām vai papildinājumiem uzturā!

Miežu putraimi. Mieži satur polisaharīdu beta-glukānu. Savienojumā ar lielu daudzumu B grupas vitamīnu, šī viela aktīvi mazina kaitīgā holesterīna līmeni asinīs.

Linsēklas. Šis ir unikāls produkts, kas ir piesātināts ar šķiedrvielām un Omega-3 taukskābēm. Linsēklu lietošana uzturā palīdz no organisma izvadīt lieko holesterīnu. Lai iegūtu maksimālo labumu no šīm sēklām, ieteicams būtu pagatavot ūdens izvilkumu.

Olīveļļa. Vidusjūras virtuve tiek uzskatīta par vienu no veselīgākajām pasaulē. Iemesls varētu būt tāds, ka tur ēdieni ir dārzeņu, augļu, jūras produktu un olīveļļas piesātināti. Olīveļļa satur lielu daudzumu Omega-9 taukskābju. Tās palīdz attīrīt asinis no liekā holesterīna, normalizē metabolismu un palielina asinsvadu sieniņu elastību.

Rieksti. Riekstiem piemīt daudz labu īpašību, tai skaitā arī spēja palēlināt novecošanās procesus organismā. Sirds un asinsvadu veselībai vērtīgākie ir valrieksti un Indijas rieksti – tie palielina asinsvadu elastību un tonusu, kā arī palīdz pazemināt holesterīna līmeni asinīs.

Trekna zivs. Siļķe, skubrija un paltuss tiek uzskatītas par vieniem no vērtīgākajiem Omega-3 taukskābju avotiem. Šos produktus iesaka ēst veciem cilvēkiem, kā arī tiem, kam ir problēmas ar vielmaiņu. Zivs ir „vieglāka”, nekā gaļa, satur vērtīgās olbaltumvielas, vitamīnus un mikroelementus (jodu un fosforu). Regulāra zivs lietošana uzturā spēj cīnīties ar asinsvadu sklerozes procesiem.

Pākšaugi. Regulāra to lietošana uzturā palīdz attīrīt asinis no liekā holesterīna. Pupas, zirņi, soja un lēcas ir vērtīgs olbaltumvielu avots, kurš pēc sastāva ir līdzīgs dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām.

Avokado. Šajā eksotiskajā auglī ir liels daudzums nepiesātināto taukskābju, kuras spēj pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Avokado sastāvā ir arī vērtīgie B grupas vitamīni, folijskābe un vara savienojumi. Šis ir viens no labākajiem produktiem, kas piesātina organismu ar antioksidantiem. Lai uzturētu veselīgu sirds un asinsvadu veselību, pietiek ar vienu avokado nedēļā.

Tumšā šokolāde. Šī šokolāde ne visiem iet pie sirds, bet tieši tā ir bagāta ar ēteriskajām eļļām, kas labvēlīgi ietekmē asins sastāvu. Tikai daži gabaliņi šī kāruma palīdzēs atbrīvoties no liekā holesterīna un samazinās trombocītu skaitu. Tāpat šī šokolāde efektīvi cīnās ar stresu, paaugstina kopējo organisma tonusu un darbspējas, normalizē imūnsistēmas darbību un uzlabo atmiņu.

 

Faktori, kas palielina sirds un asinsvadu slimību rašanās risku: ģenētika, smēķēšana, ēšanas traucējumi, hroniskas slimības, nosliece uz aptaukošanos, biežs stress, mazkustīgs dzīvesveids, postmenopauzes periods.

Par izmaiņām asinsvadu sistēmā signalizē: pastirpinātas galvassāpes, reiboņi, pastāvīgas sāpes kājās, ātrs nogurums, atmiņas traucējumi, emocionālā nestabilitāte, redzes traucējumi un dzirdes pasliktināšanās. Ja tiek novēroti šādi simptomi, būtu ieteicams pārbaudīties pie ārsta.

 

Avots: Mirkrasoty.life

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.