1.7 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Veselībai: Kā ogu karalieni zemeni izmanto tautas medicīnā

 

Strawberry by Alina Chumakova on 500px.com

Zemeni var uzskatīt par ogu karalieni, jo neviena cita oga neapvieno sevī tik daudz pozitīvu īpašību. Galvenokārt tās iecienītas ļoti labās garšas, aromāta, lielās vitamīnu un minerālvielu bagātības, agrā ogu ienākšanās laika, ātra ražošanas sākuma, piemērotības dažādiem audzēšanas apstākļiem, ražī­guma un citu vērtīgu īpašību dēļ. Kopš seniem laikiem zemenes izmanto ārstniecībā, jo tās satur daudz vērtīgu vielu, tā nupat klajā nākušajā grāmatā “Zemenes” raksta tās autore Valda Laugale.

Zemenes – vērtīgas vielmaiņai un asinsritei

Pateicoties lielajam dzelzs daudzumam, zemenes veicina asinsriti un asiņu atjaunošanos, kā arī organisma vielmaiņas procesus, Kalcija un fosfora savienojumi paaug­stina darbaspējas un izturību, bet kālijs ir svarīgs sirds veselībai un ogļhidrātu apmai­ņai organismā. Zemenēs ir daudz joda, tādēļ tās ietei­camas vēža un elpceļu slimību pacien­tiem.

Dabiskā salicilskābe mazina sāpes, ie­kaisumu, drudzi, dabiskajai citronskābei ir antibakteriāla un antiseptiska iedarbība, tā dezinficē urīnceļus un iznīcina nevēlamus mikroorganismus.

C vitamīns, kas zemenēs ir lielā dau­dzumā, stiprina organisma imūnsistēmu un palīdz dziedēt brūces, stiprina kapilārus un sekmē skābekļa un barības vielu apriti organismā, veicina dzelzs uzsūkšanos.

Zemenes nav ieteicams ēst cilvēkiem ar kuņģa problēmām – gastrītu, palielinātu skābju daudzumu.

Tautas medicīnā – vairāk meža zemenes

Tautas medicīnā pārsvarā izmanto meža zemenes – gan ogas, gan lapas, gan sakne­ņus un ziedus.

Ogas izmanto organisma attīrīšanai no kaitīgām vielām (pat radioaktīvām), pretestības spēju paaugstināšanai pret dažādām slimībām, vielmaiņas veicinā­šanai, asins sastāva uzlabošanai, asins­vadu paplašināšanai, asinsspiediena normalizēšanai. Tām ir sviedrējoša un urīndzenoša darbība.

Meža zemeņu lapu tēja noder pret bez­miegu, kakla skalošanai, vannām.

Gan ogas, gan lapas ārstē aknu, žults-pūšļa, liesas, kuņģa, nieru slimības un uzlabo vielmaiņu.

Kaltētu augļu tēju izmanto ginekolo­ģisku asiņošanu gadījumos, ar to ārstē sklerozi, hipertoniju, regulē zarnu dar­bību.

Svaigu ogu apliekamos lieto ekzēmu, sastrutojumu, čūlu, piņņu gadījumos.

Kad un kā vākt zemeņu ogas un lapas?

Meža zemeņu lapas tējām vāc ziedēša­nas laikā maijā, jūnijā. Ogas kaltēšanai ietei­cams ievākt no rīta, kad nožuvusi rasa, vai dienas beigās pirms rasas parādīšanās, jo mitras ogas ātrāk bojāsies. Ogas var ne vien žāvēt, bet arī sasaldēt. Saknes rok vēlu.

Brīdina par alerģiju

Kaut arī zemenes ir veselīgs pro­dukts, daļai cilvēku var izraisīt alerģiju. Alerģija var izpausties kā ādas nieze, izsitumi, tūska, vēder­sāpes, galvas reiboņi, vemšana. To izraisa dažas specifiskas olbal­tumvielas, kas veidojas zemenēs un galvenokārt saistītas ar ogu krāsošanos. Pašlaik zinātnieki cenšas noskaidrot šā alerģiskumu izraisošos gēnus.

 

Avots: Veselam.la.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.