11.4 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Pārtikas produkti, kas palīdz rūpēties par tavas sirds un asinsvadu veselību

 

Two male hands, holding heart genly on pink background. by Massimiliano Clari on 500px.com

Avokado – Zinātnieki no Meksikas atklājuši, ka cilvēki, kas ik dienas veselu nedēļu ēdot avokado, vidēji pa 17% samazinājuši slikto holesterīna līmeni asinīs. Avokado gabaliņus var sagriezt šķēlītēs un likt uz sviestmaizes vai sagriezt kubiņos un pievienot salātiem.

Veseli graudi – Šķiedra, kas ir veselos graudos (pilngraudu maize, brūnie rīsi, auzu, griķu putraimi), izvada lieko holesterīnu no asinīm.

Trekna zivs – Trekna zivs (skumbrija, siļķe, tuncis, lasis) satur omega 3 taukskābes. Treknas zivs lietošana divas reizes nedēļā samazina risku saslimt ar sirds slimībām un mazina iekaisumu risku.

Sparģeļi – Sparģelis ir viens no labākajiem, dabīgākajiem artēriju attīrītājiem. Tas satur daudz folijskābes, kas ārstē ilggadējus asinsvadu iekaisumus, un normalizē asinsspiedienu. Sparģeļus jāvāra vien pāris minūtes sālsūdenī, pēc tam jāpievieno kausētu sviestu vai olīveļļu.

Granātābols – Granātābols satur daudz fitoķimiskās vielas, kas aizsargā artēriju gļotādu no traumām un iekaisumiem. Granātābolu sula stimulē slāpekļa oksīdu ražošanu organismā, kas paplašina asinsvadus un uzlabo asinsriti.

Brokoļi – Brokoļos ir ļoti daudz šķiedru, kas normalizē asinsspiedienu un holesterīna līmeni. Lietojiet brokoļus zupās un kā piedevu pamatēdienam. Jo biežāk, jo labāk.

Hurma – Pētījumi rāda, ka polifenoli, kas ir šajā auglī,  palīdz samazināt holesterīna pielipšanu pie asinsvadu sieniņām.

Dzērvenes – Dzērvenes palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni, un regulāra dzērveņu lietošana palīdz samazināt kopējo risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām pat par 40%.

Spināti – Spināti pazemina asinsspiedienu samazina risku saslimt ar kādu no sirds slimībām (ja ēd regulāri). Ziemā svaigus spinātus var aizstāt ar saldētiem, pievienojot tos omletēm, salātiem, pastai.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.