4.7 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Gjensidige Latvija: darbnespējas gadījumā, mēnesī iespējams zaudēt trešdaļu algas

 

Kamēr sabiedrībā tiek aktīvi diskutēts par iespējamām izmaiņām slimības pabalstu izmaksas kārtībā, Gjensidige Latvija vērš uzmanību uz situāciju, kas var rasties, ja nelaimes gadījuma rezultātā ir iestājusies darba nespēja. Gūstot traumu un mēnesi atkopjoties slimnīcā,cilvēks var zaudēt līdz pat trešdaļu mēneša algas, liecina Gjensidige Latvija aprēķins. Izstrādātais modelis uzrāda negūtos ienākumus un iespējamo kompensāciju, atrodoties A un B darbnespējas lapās darbiniekam ar vidējiem ienākumiem*.

Gjensidige Latvija veiktais aprēķins liecina, ka summa, ko persona zaudē par 10 dienām, atrodoties uz A lapas un ārstējoties slimnīcā,ir 80,48 EUR. Tas nozīmē, ka cilvēkam izmaksātā mēneša alga samazinās par gandrīz 12% un tā ir 595,52 EUR, neskaitot medicīnas izdevumus, kas, atkarībā no negadījuma, var sastādīt līdz pat tūkstošiem eiro lielu rēķinu.

Gjensidige Latvija Nelaimes gadījumu un ceļojumu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards skaidro: “Lai arī ikviens lielā mērā paļaujas uz valsts atbalstu veselības aprūpē, būtiski ir atcerēties, ka iespēju robežās katram galvenokārt ir jāpaļaujas pašam uz sevi. Tas ir īpaši svarīgi, ja runa ir par savu veselību, kas tiešā mērā ietekmē cilvēka labklājību. Piedāvātais aprēķina modelis demonstrē tikai pašu vienkāršāko situāciju, kad nelaimes gadījuma apdrošināšana var palīdzēt cilvēkam nezaudēt finansiālo stabilitāti traumas gadījumā, taču dzīvē mēdz gadīties arī nopietnākas situācijas, kad trauma liedz atgriezties darba tirgū ievērojami ilgāku laiku.”

Gadījumā, ja cilvēkam ir noformēta nelaimes gadījumu polise un gūtā trauma iekļauta atlīdzības tabulā, slimnīcas dienas nauda tiek izmaksāta par katru slimnīcā pavadīto dienu, kas šajā situācijā ir 150 EUR un 595,52 EUR vietā tiktu saņemts par 20% vairāk nekā bez nelaimes gadījumu apdrošināšanas jeb 745,52 EUR, kā arī atlīdzība par traumas faktu, saskaņā ar procentu likmi par konkrēto traumu.

Ja pēc A lapas termiņa beigām darbinieks tomēr nav vēl spējīgs atgriezties darbā, reģistrē slimības lapu B un atveseļošanos turpina divas nedēļas, ienākumi traumas iegūšanas mēnesī samazinās līdz pat -31% no pilnās algas un ierasto 676 EUR vietā tiek saņemti 466,16 EUR.

Nelaimes gadījumu apdrošināšana šādā gadījumā segtu dienas naudu par darbnespējas dienām atlabšanas periodā 210 EUR apmērā (par kavētajām 14 darba dienām). Tas nozīmē, ka gadījumā, ja cilvēks guvis traumu un mēnesi ir darbnespējas statusā, ar Nelaimes gadījuma apdrošināšanu tas saņemtu par 40% vairāk nekā bez tās, proti – 826,16 EUR, kā arī atlīdzību par traumas faktu, saskaņā ar procentu likmi par konkrētu traumu.

 

* Par pamatu aprēķinam ir izmantota 2017.gada 2.ceturksnī aprēķinātā vidējā mēneša alga Latvijā.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.