-3.7 C
Rīga
svētdien, 24 novembris, 2024

Klijas, rieksti, linsēklas, ķirbju sēklas – visām kopā liels spēks. Sēklu vērtības raksturojums

 

Sēklu maisījumus var pagatavot pats, tikai veikalā, tirgū vai ekoveikalā jānopērk sastāvdaļas. Ieteicams izvēlēties negrauzdētas sēklas, kam nav pievienots sāls. Gatavojot maisījumus, tās uzber uz pannas un, viegli maisot, apgrauzdē. Lūk, biežāk izmantoto sēklu raksturojums, ko sniedz sertificētā uztura speciāliste Gundega Rudzīte.

Kaņepju sēklas

Satur olbaltumvielas, aminoskābes un taukskābes. Efektīvi izvada no organisma toksiskas vielas un ir labs līdzeklis, lai mazinātu sāpes, attīrītu un stiprinātu organismu. Kaņepju sēklas var lietot arī gadījumos, ja ir garīgā pārslodze un miega traucējumi, mastīts vai hronisks reimatisms.

Ķirbju sēklas

Tās satur daudz cinka, nātrija, fosfora un dzelzs, nepiesātināto augu eļļu, E, A, B un C vitamīnu, kalciju, kā arī citas veselībai svarīgas vielas, piemēram, L-triptofānu, kas mazina depresijas simptomus. Tās ieteicams lietot, ja radušies sarežģījumi ar prostatu, urīnceļiem, sašķobījusies nervu sistēma, moka locītavu vai ādas slimības. Arī grūtniecības laikā un onkoloģisko slimību profilaksei vajadzētu uzturā iekļaut ķirbju sēklas. Visbeidzot tās aizsargā zobus un stiprina kaulus, matus un nagus. Šīs sēklas var izmantot kompresēm, dziedējot traumas, apdegumus, nobrāzumus vai izsitumus.

Linsēklas

Tās ir bagātīgs polinepiesātināto taukskābju (omega-3 taukskābju) avots, satur 30% balastvielu, lignānus (estrogēniem līdzīgas vielas), kā arī gļotvielas, kuru nav citu kultūraugu sastāvā.

Linsēklas palīdz uzturēt normālu svaru, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos, uzlabo resnās zarnas darbību un atvieglo vēdera izeju, ja moka aizcietējumi. Veicina sirds un asinsvadu, ādas un matu, kā arī kaulu veselību. Linsēklas optimizē holesterīna un cukura līmeni asinīs, palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu, samazina resnās un taisnās zarnas vēža risku. Šīs sēkliņas ieteicams lietot sievietēm menopauzes periodā. Noteikti jāatceras, ka zarnu traktā linsēklas uzbriest divdesmit reižu, tāpēc, lietojot uzturā, daudz jādzer.

Saulespuķu sēklas

Raksturīga augsta bioloģiskā un enerģētiskā vērtība. Sēkliņu sastāvā ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, aminoskābes, lipīdi, nepiesātinātās taukskābes, B, D, E un PP vit­amīni, kālijs, kalcijs, magnijs un fosfors. Satur linolskābi, kas pazemina asinsspiedienu, un selēnu, kam ir liela nozīme onkoloģisku slimību profilaksē.

Saulespuķu sēkliņas normalizē taukvielu maiņas procesu, samazina holesterīna līmeni organismā, aptur aterosklerozes attīstību, veic antikancerogēnu darbību, piedalās organisma aizsardzībā pret staru enerģiju, jo neitralizē brīvos radikāļus un aizsargā šūnas. Normalizē smadzeņu darbību un uzlabo atmiņu. Savukārt no saulespuķu sēklām iegūtie milti ir ar dzelzi bagāts produkts.

Rieksti

Vērtīgs olbaltumvielu avots. Satur daudz šķiedrvielu, B grupas vitamīnus, magniju, fosforu un arī E vitamīnu.

Sezama sēklas

Bagātas ar dzelzi, magniju, mangānu, varu, kalciju, satur B1 un E vitamīnu, kā arī antioksidantus, kas ieteicami onkoloģisko slimību profilaksei. Sezama sēklas palīdz novērst aizcietējumu, mazina gremošanas traucējumus, uzlabo asinsriti un stiprina nervu sistēmu, remdē sāpes. Sēkliņās esošais fitosterīns samazina holesterīna līmeni asinīs, bet šķiedrvielas un sezamīns ieteicami aknu veselībai.

Klijas

Lieto galvenokārt nešķīstošo šķiedrvielu dēļ, kas darbojas kā birste zarnu traktam un veicina vēdera izeju. Tās uzskata par brīnumlīdzekli, lai atbrīvotos no liekā svara, tomēr, neraugoties uz papildu attīrošajām īpašībām, satur pietiekami daudz kaloriju.

Ķimenes

Ķimeņu sēkliņas satur daudz svarīgu komponentu, piemēram, ēterisko eļļu, flavonoīdus, rūgtvielas, olbaltumvielas un miecvielas. Uzlabo gremošanas funkcijas un stimulē kuņģa sulas izdalīšanos.

 

Avots: Praktiski.la.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.